Jump to content

Browar Wiklina


Recommended Posts

Witam

W niniejszym wątku pragnę opisać swój skromny dorobek piwowarski, który mam nadzieje z czasem się rozrośnie do większych rozmiarów.

 

Warka #2 Ale

 

Pilzneński - 2kg

Pale Ale - 1kg

Monachijski ciemny - 1kg

 

Zacieranie:

 

63°C - 30 minut

73°C - 30 minut

 

Chmielenie

 

Marynka 25g - 60 min

Lubelski 35g - 10 min

 

wyszło 18 litrów brzeczki 13°Blg . Zadane S-04 - piwo zjechało do 4°Blg.

Refermentowane: 100g glukozy

Edited by slotish
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 173
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Warka #3 Grodziskie

 

Pszeniczny - 1kg

Wędzony - 1,5 kg

 

Zacieranie:

 

73°C - 70 minut do npj.

 

Chmielenie

 

Lubelski 50g - 60'

 

Wyszło 19 litrów 8°Blg. Zadane S-33.

 

Moja największa porażka... Zupełnie nie posmakowało mi to piwo. Do dzisiaj stoi 20 butelek w piwnicy i nic nie zanosi się, że zostaną wypite :D Teraz wiem, że popełniłem dużo błędów - na przykład dałem za dużo chmielu co mogło wpłynąć na uwydatnienie wędzonych posmaków.

Link to comment
Share on other sites

Warka #4 Pszeniczne Jasne ( z zestawu CP )

 

Pszeniczny - 2,1 kg

Pilzneński - 1,9 kg

 

Zacieranie:

 

46? ? 15

63? ----> 1/3 dekokt

73? do npj.

 

Chmielenie

lubelski 15g - 60 minut

 

Wyszło 20 litrów brzeczki 12 Blg

Zadane starterem weihenstephan weizen

Re fermentowane przy użyciu 140g jasnego ekstraktu słodowego i 20 g glukozy.

Link to comment
Share on other sites

warka #5 English pale ale

 

Pale ale Maris Otter - 3,5kg

Crystal 145 EBC - 0,3 kg

 

Zacieranie:

 

67°C - 50 minut / npj

78°C - mash out

 

Chmielenie:

 

Challenger 20g - 60 min

 

Challenger 5g - 25 min

Fuggles 25g - 25 min

 

Fuggles 25g - 1 min

 

Wyszło 19,5 litra brzeczki 12,5°Blg, zadanej drożdżami Danstar Windsor. Odfermentowała do 3°Blg

Refermentacja: 80g glukozy, 20g cukru

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

warka #6 Dunkelweizen

 

Zasyp:

 

Pale ale Maris Otter - 1,5 kg

Pszeniczny jasny - 2 kg

Crystal 145 EBC - 0,3 kg

Carafa special typ I - 80g

 

Zacieranie:

47? ? 15 minut

63? ? 1/3 dekokt ---> 73? ? 10 minut ---> gotowanie 15 minut

68? - ( po 35 minutach negatywna próba jodowa ) ---> 1/3 dekokt do 73? przez 10 minut ---> gotowanie 15 minut

78? - 10 minut

 

Po wysładzaniu otrzymałem 23 litrów brzeczki o gęstości 10,5 BLG

 

Chmielenie:

Fuggle 15g - 60 minut

 

Wyszło 20 litrów brzeczki 12 BLG. Fermentor właśnie się studzi... co pewnie trochę potrwa, rano zadam starterem z Wyeast Weihenstephan Weizen. Ta warka jest dla mojego browaru przełomowa: pierwszy raz sam śrutowałem słód, oraz zastosowałem podwójną dekokcję :) Więc lepiej żeby nie skwaśniała :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Oto mój dunkelweizen i EPA. Jako, że mój browar cierpi na brak odpowiednich szklanek i kufli piwo lałem w to co miałem pod ręką.

Edited by slotish
Link to comment
Share on other sites

Refermentowany 160g jasnego ekstraktu słodowego, oraz 40 g miodu.

A propos stosowania miodu. W kwietniu do 3 kolejnych warek (Witbier *2 na Wyeastach, Pale Ale na US-05) stosowałem do refermentacji miód z glukozą - pół na pół. Obserwując butelki mam wrażenie, że jest znacznie gorzej z klarownością niż w przypadku stosowania mieszanki glukozy i suchego ekstraktu słodowego.

Jak wygląda to u Ciebie ?

Link to comment
Share on other sites

Ciężko mi powiedzieć, bo mieszanki miodu i ekstaktu użyłem do dunkelweizena, dla którego zmętnienie jest normalna rzeczą.

Edited by slotish
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #7 Pils bohemski

 

Zasyp:

 

Bohemian Pilsner - 3kg

Monahijski - 0,8

Carapils - 0,25

 

Zacieranie:

 

65C - 10'

73C - 40' do n.p.j

78C - 10'

 

Gotowanie 70 min.

 

60' - Saaz 70g

20' - Saaz 20g

10' - mech irlandzki ( łyżeczka )

0' - Saaz 30g

 

Wyszło 20l - 12,5 BLG

 

Zadane starterem z W34/70 oraz resztą drożdży z saszetki

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Pils bohemski dzisiaj został rozlany do butelek. Odfermentował do 3BLG, do refermentacji użyłem 134 gram suchego ekstraktu słodowego i 36 gram cukru. Piwo idzie na 3-miesięczną odsiadkę do piwnicy. Trzeba będzie coś jeszcze szybko uwarzyć, bo zapasy się kończą - myślę albo o pszenicy bądż czymś jasnym i "lageropodobnym" na german ale :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka #8 Polskie ale

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 3,5 kg

Monachijski - 0,2 kg

Płatki owsiane - 0,25

 

Zacieranie:

 

68C - 60 minut n.p.j

78 mash out - 10 minut

 

Chmielenie:

 

60 min - 25g Marynka

15 min - 25 g marynka

1 łyżeczka mchu irlandzkiego

1 min - 30 g Lubelski

 

Uzyskałem 19,5 litrów brzeczki o gęstości 12 BLG. Zadane starterem z WLP 029 German ale / Kolsch.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka nr 8 rozlana do 38 butelek, zeszło do 2,5 BLG. Do refermentacji użyłem 140 gram glukozy. Piwo w smaku mnie zaskoczyło - bardzo czyste i bez mocniejszych ale'owych posmaków pomimo ostatnich upałów. Do tego drożdże ładnie się zbiły na dnie fermentora i do butelek powędrowało klarowne piwko. Zapowiada się ciekawie, oby tylko nie skwasiło się :beer:

Edited by slotish
Link to comment
Share on other sites

Warka #9 Pszeniczne jasne

 

Zasyp:

pszeniczny jasny - 2,4 kg

pilzneński - 1,7

 

Zacieranie:

44C - 15 minut

63C - 40 minut

73C - 40 minut

78C - 5 minut

 

Chmielenie

 

60 minut - 20g Lubelski

 

Uzyskałem 19 litrów brzeczki 13 BLG i dodałem starter 0,7l z WLP300 hefeweizen - po dolaniu zawartości resztkę spróbowałem i okazało się kwaskowe...mam nauczkę żeby następnym razem robić to w odwrotnej kolejności. Może to kwaskowatość tych drożdży a nie zakażenie ale szczerze wątpię bo starter z wyeast do pszenicy nie miał takiego posmaku. Zobaczymy co będzie z tej warki - najwyżej trafi do kanału.

Link to comment
Share on other sites

Warka #10 Grodziskie II

 

Piwo warzone z zamiarem uzyskania delikatnej wędzonki i naprawienia błędów z ostatniej warki: poprawienia piany i zwiększenie nagazowania.

 

Zasyp:

 

Pszeniczny jasny - 1,6 kg

Wędzony Steinbach - 0,9kg

 

Zacieranie:

 

Dodanie ześrutowanego słodu do 6 litrów wody

 

69C - 10 minut

73C - 60 minut

78C - 5 minut

 

Chmielenie:

 

60 minut - Lubelski 35g

15 minut - Lubelski 15g

 

Uzyskałem 19,5 litra brzeczki 8 BLG. Na powierzchnie brzeczki rozsypałem paczkę drożdży S-33.

Link to comment
Share on other sites

Cześć ;)

 

Widzę że zacierałeś "na słodko" w dośc wysokie temperaturze. Jestem ciekaw do ilu Ci odfermentuje brzeczka, pewnie stanie gdzieś na 4 blg. Jestem ciekaw jak będzie smakować takie słodkawe piwo w połączeniu z wędzonką ..... przyznam szczerze że w komercyjnym wydaniu nie specjalnie mi smakowało ....

Link to comment
Share on other sites

Pszeniczne jasne zostało rozlane do 40 butelek z 150 gram cukru rozpuszczonego w 0,5 litrze wody. Drożdżę wyżarły do 3 BLG. Pomimo przykrych przejść ze starterem i ulatniającym się zapachem octu z fermentora piwo smakuję normalnie i przynajmniej narazie nie jest skwaśniałe.

Link to comment
Share on other sites

Grodziskie zeszło do 3,5 BLG. Dwa dni klarowałem je żelatyną, rozlane zostało do 39 butelek z syropem 0,5 litra z 160-iu gram cukru.

 

A to moje polskie ale:

Edited by slotish
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka #11 Pale Ale

 

Zasyp:

 

Pale Ale Maris Otter - 3kg

Crystal 145 EBC - 0,3 kg

Pszeniczny Jasny - 0,2 kg

 

Zacieranie:

 

67C - 60 minut

 

Chmielenie:

 

25g Challenger - 60 minut

10g Challenger - 20 minut

1 łyżeczka mchu irlandzkiego - 15 minut

50g East Kent Goldings - 1 minuta

 

Uzyskałem 19 litrów 11,5 BLG. Zadałem napuchniętą saszetką Wyeast Ringwood Ale. Poszedłem na skróty - nie zrobiłem startera. Mam nadzieję, że drożdżaki grzecznie zaczną pracować.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Zrobiłem dzisiaj pomiar BLG ostatniej warki i wyszło 5 BLG po 2 tygodniach fermentacji (temp. otoczenia 16C). Chciałem jutro zlewać warke, ale zastanawiam się czy nie lepiej zaczekać jeszcze tydzień - nigdy jeszcze tak nisko nie zjechało mi piwo. Do tego słyszałem Ringwood ale podobno często "zatrzymują" się w połowie pracy...

Link to comment
Share on other sites

Warka #11 została dzisiaj zakapslowana wraz z dodatkiem 110 gram glukoz. Brzeczka ostatecznie zeszła do 3,5 BLG. Wyszły zaledwie 34 butelki piwa... zamieszałem przy zlewaniu drożdżaki z ok 1,5-2 litra piwa i nie miałem czasu już czekać aż osiądą one na dno i zacząłem zlewanie. Podczas pracy jedną butelczynę wypiłem - tak mi smakowało to zielone piwko :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #12 Pechowy Pils

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 4kg

 

Zacieranie:

 

63C - 30 minut

73C - 40 minut

 

Chmielenie:

 

90 minut - 15g Marynka

60 minut - 20 g Marynka

15 minut - 1 łyżeczka mchu irlandzkiego

0 minut - 50g Marynka ( dodałem w trakcie chłodzenia )

 

Wyszło 20 litrów brzeczki 12 BLG. Zadałem uwodnionymi W34/70 - pierwszy lager sezonu warzony był z dużymi problemami. Musiałem wynieść się z moim browarem do garażu, zapomniałem dodać chmielu zaraz po wyłączeniu palnika.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.