Skocz do zawartości

Extra Special Bitter w stylu Starej Cętkowanej Kury


Apek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. 

 

Zamierzam uwarzyć ESB najlepiej zbliżony do piwa Old Speckled Hen. Wg receptury na butelce mamy następujący opis i składniki: 

Piwo górnej fermentacji, które wyróżnia się bogatym słodowo-owocowym aromatem i lekkim posmakiem toffi. Delikatna goryczka daje się dopiero wyczuć w wytrawnym posmaku. 

Składniki: słody: Pipkin Pale, Crystal; chmiel goryczkowy: Challenger; chmiele aromatyczne: Goldings, Challenger; dodatki: cukier browarniczy; drożdże: Morland.

 

Zastanawiam się nad ilością poszczególnych składników:

 

Słody:

1. Zamiast Pipkin Pale chciałem użyć: Golden Promise Pale Ale (Fawcett) - 5 kg

2. Słód Crystal 160 EBC (Fawcett) - 0,5 kg

 

Chmiele:

1. Challenger - 30g - 60 min

2. Goldings - 30g - 15 min

3. Challenger - na zimno 10g - 7 dni

4. Goldings - na zimno 30g - 7 dni

 

Drożdże:

Danstar Nottingham, Mangrove Jack's - Burton Union M79 lub bardziej FM 10 może jakieś wasze propozycje ?

 

Zacieranie w 68C potem podgrzanie do 78 i wysładzanie.

 

Gotowanie 60 minut.

 

PYTANIA 

1. czy jeszcze coś dodać? na etykiecie jest napisane cukier browarniczy - co on zmieni w piwie i w jakiej ilości dodać?

2. Chciałbym uzyskać gęstą pianę co dodać jakiś słód carabelge czy może płatki jęczmienne ?

 

Wg kalkulatorów:

BLG: 13,5

Barwa: 9 SRM

IBU: 40 (pewnie więcej niż w opisie ale ja takie lubię)

 

Pozdrawiam

Kuba

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Apek napisał:

Wg receptury na butelce mamy następujący opis i składniki

Przepis na klona jest w Brew Your Own British Real Ale - Grahama Wheeler. Jak dotrę do domu i nie zapomnę sprawdzę czy mam na dysku

Inne znalezione w sieci wyglądają dość podobnie do Twojej propozycji.

Jedynie w temacie drożdży - ja niby lubię profil MJ79, ale miałem kilka złych doświadczeń i teraz z suchych poszedłbym bardziej w Danstary.

Edit: nie mam Wheelera, ale z innego książkowego źródła przepisze przepis na klona.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Apek łap przepis na klona od Szamatulskich:

Gęstość początkowa: 13 - 13,25 BLG
IBU: 35
ABV: 5,2%
Objętość: 18,9 l
Gęstość końcowa: 2,5-3 BLG

 

Zasyp:
3,6 kg brytyjskiego słodu pale ale - Maris Otter, Halcyon, Optic...
340 g brytyjskiego słodu crystal 55*L  - karmelowy rzędu 150 EBC
113 g brytyjskiego słodu pszenicznego

 

Zacieranie: 90 minut @ 65,5°C

 

Chmielenie:
@90 minut: 21 g Challenger 7,7%AA, 227 g cukru białego
@15 minut: 14 g Challenger 7,7%AA, 14 g EKG, łyżeczka mchu irlandzkiego
@1 minuta: 28 g EKG

 

Chłodzenie: do 21°C

 

Drożdże: rekomendowane Wyeast 1084 Irish Ale lub Wyeast 1028 London Ale

 

Reszta w pliku graficznym:  KLIK.

 

edit: zmiana formatu

 

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.