Jump to content

Pierwsze Kolońskie (Kölsch)


PawelW

Recommended Posts

Cześć wszystkim.

 

Temperatura w piwnicy sprzyja (15°C) więc postanowiłem spróbować Kolscha. Starter kręci się już kilka dni, więc jutro planuję dokończyć dzieła. Posiłkowałem się kilkoma przepisami (m.in. Andrzeja Sadownika)

 

Zasyp:

5kg Pilzneński

0,5kg (pszeniczny) - mam ogólnie kilogram, więc w razie czego mógłbym dać więcej (o ile jest sens)

 

Zacieranie

 

55°C - 10' - ukłon w stronę piany

66°C - 40'

73°C - 20'

78°C -> filtr.

 

Co do zacierania zastanawiam się nad wyrównaniem przerw 40/20 na 30/30 celem zrobienia piwa słodszego. Wiem, że to niekoniecznie w stylu, ale boje sie czy nie wyjdzie zbyt wytrawne. Doradźcie proszę ;)

 

Chmielenie:

 

30g Tettnanger - 60'

30g Tettnanger - 30'

 

Mam do dyspozycji 100g, więc dołozyć można.

 

Drożdże Wyeast 2565 oczywiście ;)

 

Z góry dziękuję za pomoc i ewentualne korekty do receptury.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.