Skocz do zawartości

Jęczmień browarny. Co z nim zrobić?


CraftMat

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem od kolegi kilka worków jęczmienia browarnego. Czy w jakikolwiek sposób mogę go wykorzystać przy warzeniu piwa? Za odpowiedzi typu: "KUP SOBIE ŚWINIĘ I JĄ KARM"  jednak podziękuję :drinks:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Erikos napisał:

CraftMat nie słuchaj bzdur.

Bez większych problemów wykorzystasz jęczmień browarny tak jak każdy inny dodatek niesłodowany np. wszelkiego rodzaju mąki, płatki, ryż itp.

 

Czyli bez słodowania sam jęczmień browarny wniesie coś do piwa? 

 

5 minut temu, redlum napisał:

Możesz też zrobić własny słod. Na forum powinieneś znaleźć informacje na ten temat.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
 

Nie mogę znaleźc. Mógłbyś coś zapodać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak usiądę do komputera to poszukam. Na telefonie w Tapatalku ciężko się szuka.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

https://www.piwo.org/forums/topic/9014-słodowanie-ziarna-w-warunkach-domowych-film/

 

https://www.piwo.org/forums/topic/7534-słodowanie-ziarna/

 

PS jeśli mieszkasz w bloku to raczej zapomnij o slodowaniu.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, CraftMat napisał:

Czyli bez słodowania sam jęczmień browarny wniesie coś do piwa? 

Przede wszystkim podniesie Ci wydajność co automatycznie obniży koszt warki.

Osobiście nie dodawałem więcej niż 40% niesłodowanego jęczmienia browarnego ale kto wie czy w tym sezonie nie spróbuję 50%.

Jęczmień browarny mam z własnego poletka i jest tego kilka ton więc warto jakoś spożytkować. :drinks:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=92897

http://www.uwm.edu.pl/eurequa/pl/Ru_VIII.htm

 

Co do domieszania 50% niesłodowanego jęczmienia do zwykłej warki, robiłem coś takiego i wyszło piwo -

I później warki 13 i 14 miały duży zasyp niesłodków. Ehh, początki mojego piwowarstwa...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.