Jump to content

Piwo z syfonu?

Recommended Posts

Wszedłem w posiadanie 2 leciwych syfonów do wody "sodowej".

Zastanawiam się czy da się ich wykorzystać do serwowania piwo "na szybko", bez refermentacji. Co wy na to?

Syfon ma kreske maksymalnego poziomu napełnienia w ok. 2/3 wysokości. Jeśli naleje tylko tyle piwa, to czy nie zepsuje się ono przy takiej ilości powietrza?

thumb_DSC_3371.JPG

Nigdy nie używałem syfonów. Poradźcie mi jak mam go przygotować/przetestować? Od razu widzę, że uszczelka przy naboju jest sparciała. Trzeba ją wymienić.

thumb_DSC_3374.JPG

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

na pewno dokładnie wymyć i odkazić, a po wlaniu piwa i włożeniu naboju z CO2 trzymać kilkadziesiąt godzin w celu dobrego nagazowania, najlepiej w niskiej temperaturze i czasem potrząsając zawartością celem lepszej absorpcji CO2 a przed samym rozlewem dać się ustać żeby osad się ułożył na dnie.

Bez sensu. W żaden sposób nie kontrolujesz zawartości CO2 w piwie.

Jest jedna zasadnicza różnica między wodą a piwem. I nie chodzi tu o alkohol :beer:. Woda się nie pieni, za to piwo bardzo. Mogę się założyć, że jak tego użyjesz to wkrótce na forum pojawi się wątek o tytule "Leci sama piana".

Przerabiałem to w latach 80-tych, jak w kielcach można było kupic w sklepie po 11(i to nie zawsze) jedynie podłe zamkowe lub słoneczne z browaru w Jędrzejowie w których to "piwach" po kilku dniach latały samoloty. Były marnie nagazowane, więc postanowiłem wyeliminowac tę wadę przy użyciu sufonu, ale niestety to była porażka, otrzumałem samą pianę , bardzo trwałą, więc pomysł upadł. :beer: