BC BROWAR DOMOWY Posted December 9, 2017 Share Posted December 9, 2017 (edited) Witam Zacząłem próbować nastawiać piwo z zadaniem gęstwy drożdżowej (drożdże S-23, temperatura fermentacji około 14st. nastawy 11-12blg) - zaznaczę, że gęstwa jest zadawana do nowego piwa na świeżo po fermentacji burzliwej, sterylną łyżką zbieram tylko jasny osad z dna fermentora i około 100ml daje do ciepłej brzeczki 500ml 35st. C, żeby drożdże się namnożyły (są w takim stanie około godziny) - póki co raz zebrałem gęstwę z oryginału i teraz ponownie - po zlaniu piw na cichą fermentację nie zauważyłem jakiś negatywnych cech jednak chciałem sięgnąć opinii bardziej doświadczonych piwowarów jakie drożdże się do tego zabiegu nadają, cy ilość takich zabiegów jest jakoś ograniczona, zaznaczę że wszystkie czynności są wykonywane z zachowaniem wysokich standardów czystości. Pozdrawiam BC BROWAR DOMOWY Edited December 9, 2017 by BC BROWAR DOMOWY Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lichtus Posted December 9, 2017 Share Posted December 9, 2017 Witam Zacząłem próbować nastawiać piwo z zadaniem gęstwy drożdżowej (drożdże S-23, temperatura fermentacji około 14st.) - zaznaczę, że gęstwa jest pobierana na świeżo z fermentacji burzliwej i około 100ml daje do ciepłej brzeczki 35st. żeby drożdże się namnożyły (są w takim stanie około godziny) - póki co raz zebrałem gęstwę z oryginału i teraz ponownie - po zlaniu piw na cichą fermentację nie zauważyłem jakiś negatywnych cech jednak chciałem sięgnąć opinii bardziej doświadczonych piwowarów jakie drożdże się do tego zabiegu nadają, cy ilość takich zabiegów jest jakoś ograniczona, zaznaczę że wszystkie czynności są wykonywane z zachowaniem wysokich standardów czystości. Pozdrawiam BC BROWAR DOMOWYDo ciepłej brzeczki? Nie wiem czy to dobry pomysł robiąc to z drozdzami dolnej fermentacji jakimi sa s23. Drożdże w wyższych temperaturach dostają małpiego rozumu wytwarzają dodatkowe aromaty i smaki, które są może i dla niektórych piw pożądane. Do tego służą jednak inne drożdże górnej fermentacji. W celu namnożenia drożdży należy zrobić starter. Najlepiej przy użyciu mieszadła magnetycznego i kolby laboratoryjnej. Brzeczka z drożdżami wprowadzona w ruch powoduje że drożdże się namnażają...Więcej tu https://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starterów_drożdżowychWysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
BC BROWAR DOMOWY Posted December 9, 2017 Author Share Posted December 9, 2017 Tak do ciepłej - temperatura 30-35 stopni dzięki za odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek4251 Posted December 9, 2017 Share Posted December 9, 2017 (edited) Nie polecał bym dodawać ich do 35°C jak mówisz że normalnie przebywają w 17 stopniach pozniej chłodzisz to moze byc dla nich dosyć niekorzystne. Jak chcesz je pobudzić to lepiej o zaledwie kilka stopni np 22-25. Suchary spokojnie mozesz wykorzystać kilka razy, w przypadku mocniejszych piw nawet polecał bym używać gęstwy. Ja z tego co pamietam to najwiecej dla testow chyba z 8 razy użyłem za 4 razem chyba najlepszy efekt dały później było też dobrze, zakonczyłem na 8 bo juz nie chciałem bardziej kusić. Gdzies czytałem ze sa piwowarzy co suchary nawet po 12 razy potrafili. A co do płynnych to nie wyobrazam sobie wywalic gestwy np po 2 warkach. Jak piwo było dobre bez infekcji to było by to całkowitym marnotrawstwem. A i gestwe mozna też mrozić ja z ciekawosci zamroziłem wb-06 na 7 miesięcy. Nastepnie po odmrożeniu potrzymałem w temperaturze pokojowej ok 4h dodałem do brzeczki 25c potrzymałem z godzinke i siup do 20c. A i to był jeden cały mocz box. Wiec mozna i efekty sa nawet zadowalające. Edit nie doczytałem jezeli robisz to z s23, przeczytałem s33.... No to całkowicie bym odradzał 35c Dla nich 20 to juz za dużo Edited December 9, 2017 by misiek4251 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BC BROWAR DOMOWY Posted December 9, 2017 Author Share Posted December 9, 2017 Suche drożdże też zadaję w takiej temperaturze i jak czytam odpowiedź to zastanawiam się czy brzeczka powinna być bardziej schładzana nim wpuści się drożdże Link to comment Share on other sites More sharing options...
BC BROWAR DOMOWY Posted December 9, 2017 Author Share Posted December 9, 2017 2 minuty temu, misiek4251 napisał: A i to był jeden cały mocz box. co znaczy to stwierdzenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek4251 Posted December 9, 2017 Share Posted December 9, 2017 Pojemnik na mocz z apteki. Sterylny o pojemnosci 120ml, jako ze musiałem zostawić miejsce na zwiekszanie objetosci płynu to gestwy było tam 100ml Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 9, 2017 Share Posted December 9, 2017 Słaby pomysł z tymi 35C. Gęstwa nie potrzebuje żadnego namnażania, bo jest tam pełno drożdży. Sprawdzasz w kalkulatorze ile potrzebujesz do danego piwa, wrzucasz łyżką gęstwę i wszystko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BC BROWAR DOMOWY Posted December 9, 2017 Author Share Posted December 9, 2017 Nie nie bez kalkulatora pracowałem - widze parę wskazówek co do pracy z drożdżami na pewno się nimi posłużę Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 10, 2017 Share Posted December 10, 2017 W takim razie http://mrmalty.com/calc/calc.html to podstawa na przyszłość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted December 11, 2017 Share Posted December 11, 2017 Witajcie, trochę inne pytanie dotyczące zbierania gęstwy. Czy można zebrać gęstwę bez przelewania na cichą? Po dwóch, trzech tygodniach trzymania nad drożdżami? Obecnie mam w fermentorach swoje dwa pierwsze piwa z zacieraniem. Jedno to American Wheat na Nottingham Ale Yeast. Planuje rozlewać po około dwóch tygodniach, jeśli nie będzie schodzić. Podobno pszenicznego nie warto zbyt długo trzymać. Drugie to Dry Stout na S-04 które planuje rozlewać po około trzech tygodniach. Czy zebranie gęstwy po takim czasie będzie miało jakieś negatywne skutki? Gęstwę z Nottingham, użyłbym w przeciągu tygodnia najprawdopodobniej do Session IPA, ewentualnie do APA. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marianw Posted December 11, 2017 Share Posted December 11, 2017 Śmiało zbieraj i zadawaj. Jak używasz kalkulatorów to wiek gęstwy liczy się od skończenia fermentacji a daty zbierania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyslavv Posted August 19, 2020 Share Posted August 19, 2020 Witajcie, Ja mam pytanie odnośnie gęstwy zbieranej po zacieraniu BIAB. Czy ktoś już coś takiego przerabiał ? Głównie chodzi o to, że po takim zacieraniu jak wiadomo są duże osady które odkładają się na dnie fermentora podczas burzliwej. Brak „standardowego” wysładzania w drugim fermentorze przez ułożenie młóta itp. niestety w BIAB jest dokuczliwe właśnie poprzez osady. Czy ktoś może podzielić się doświadczeniami z gęstwą po BIAB? pozdrawiam, Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted August 19, 2020 Share Posted August 19, 2020 26 minut temu, Cyslavv napisał: pytanie odnośnie gęstwy zbieranej po zacieraniu BIAB. Ja tak nie zacieram to się wypowiem? Z tego co wiem to ludzie używają gęstwy po BIAB i nie pisali o takiej problematyce. Może też przemyć gęstwę od razu. Wlej do wiadra z gęstwą z litr wody i mocno zamieszaj. Białka, chmieliny i inne ciężkie cząstki siądą jako pierwsze na dnie. Złej później do słoja 3l znów zamieszaj i porozlewaj górę do słoików. Powinno być git. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted August 19, 2020 Share Posted August 19, 2020 Też nie stosuję, więc też się wypowiem Przy zacieraniu w automacie powinno być nawet więcej osadów, a nie wpływają zauważalnie na gęstwe. Poza tym przecież też można odfiltrowac przed zlaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyslavv Posted August 20, 2020 Share Posted August 20, 2020 W sumie racja. Co cięższe powinno iść na dno, ale tutaj problemem będzie ilość. Myślę, że muszę się zapotarzyć w słoiki 3l+ ewentualnie 5l bo zawsze tego dużo jest i będę testował. Dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now