maciek1221 Posted December 13, 2017 Share Posted December 13, 2017 Siema, jakiś czas temu zrobiłem Pale ale, nie mam teraz dostępu do arkusza z brew target, ale goryczka wychodziła mi około 35-45ibu. Do fermentacji poszło mi 54litry, przed chmieleniem piwo było jak zawsze mocno słodkie i gorzkie. Wczoraj po 10dniach zlewam na cichą fermentację,a tam całkowity brak goryczki, jakbym pił wodę. Z 14blg zeszło do 2blg. Do wody przy wysładzaniu dolałem 10litrów destylowanej oraz łyżeczkę gipsu piwowarskiego oraz pół łyżeczki chlorku wapnia (żeby podkreślić goryczkę ). chinook 60minut - 30g cascade 60minut - 10g cascade - 45 minut - 40g cascade- 30 minut - 30g cascade 15 minut - 30g cascade 2 minuty - 40g chłodzenie 80stopni 50g cascade cascade 100g na fermentor na 5 dni Przy innej warce te 30g chinooka dało fajną gorycz. Tutaj chmieliłem w koszu, ale brzeczka ładnie przepływała przez kosz. Teraz zastanawiam się co zrobić, chmielowy napar i dolać na cichą, która będzie trwała przez kolejne 5 dni? Żeby maksymalnie podbić gorycz użyłbym magnum bo mam go akurat 200g na stanie. Tylko ile tego zrobić na fermentor? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 13, 2017 Share Posted December 13, 2017 (edited) Podstawa ile alfa kwasów ten Cascade i chinook miał? I który rocznik? Trzymany w zamrażalniku? Przy ak 10 Chinooka i 4 Casacade wychodzi mi 30 IBU. Moim zdaniem chmiel na cichej jeszcze podniesie Ci goryczkę i będziesz jeszcze zadowolony z tego piwa. Więc nie robiłbym nic tylko po skończonej cichej zlał do butelek. Edited December 13, 2017 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaulCraft Posted December 13, 2017 Share Posted December 13, 2017 (edited) Jeżeli odlejesz 5 L piwa z fermentacji, zagotujesz i nachmielisz do 100 IBU (z 40 do 100), to po dodaniu zwiększysz IBU całości o jakieś 5 stopni. Tyle zgrubnie mówi matematyka. Edited December 13, 2017 by PaulCraft nieścisłość Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted December 13, 2017 Author Share Posted December 13, 2017 31 minut temu, Undeath napisał: Podstawa ile alfa kwasów ten Cascade i chinook miał? I który rocznik? Trzymany w zamrażalniku? Przy ak 10 Chinooka i 4 Casacade wychodzi mi 30 IBU. Moim zdaniem chmiel na cichej jeszcze podniesie Ci goryczkę i będziesz jeszcze zadowolony z tego piwa. Więc nie robiłbym nic tylko po skończonej cichej zlał do butelek. Rocznik 2016, chinnok - 12,8%, cascade - 7,1%. Chmiele od zakupu w sklepie do wrzucenia do piwa były u mnie 12 godzin więc nie trzymałem w zamrażarce No nie wiem, mam stracha, że zakeguję piwo bez goryczy, a nie chcę już pobierać próbek żeby nie zakazić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 13, 2017 Share Posted December 13, 2017 42 minuty temu, maciek1221 napisał: Rocznik 2016, chinnok - 12,8%, cascade - 7,1%. Chmiele od zakupu w sklepie do wrzucenia do piwa były u mnie 12 godzin więc nie trzymałem w zamrażarce No nie wiem, mam stracha, że zakeguję piwo bez goryczy, a nie chcę już pobierać próbek żeby nie zakazić. Faktycznie 47 IBU powinno wyjść To aż nie możliwe się wydaje. Wiesz zawsze jest ryzyko, że przegniesz w drugą stronę robiąc tą herbatkę chmielową i dodając ją na cichą. Twoja decyzja niestety. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted December 13, 2017 Author Share Posted December 13, 2017 (edited) Możliwe, że to kosz do chmielenia tak namieszał? Edit: Pobiorę 0,5l za 2 dni jak już przejdzie coś z tego cascade na cichej i zobacze czy jakakolwiek goryczka jest i czy mnie satysfakcjonuje, jak nie to zrobię na oko z magnuma herbatę i doleję - dla mnie nie ma za gorzkiego piwa :D. Edited December 13, 2017 by maciek1221 Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek4251 Posted December 13, 2017 Share Posted December 13, 2017 (edited) Spróbuj po cichej. Raczej nie spodziewm sie innych rezultatów ale moze miałeś sensorycznie gorszy dzień cukierki chmielowe możesz do refermentacji wrzucić no i jest jeszcze ekstrakt chmielowy ale tego nie używałem ale w twoim wypadku to było by dobre posunięcie a jak w aromacie? też zero aromatu? w sumie to trochę mnie to dziwi jeszcze nigdy nie miałem tak żeby nie było goryczki, kilka razy przesadziłem z chmielem ale z czasem się to układało, twój problem wprawia mnie w zdziwienie. Edited December 13, 2017 by misiek4251 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted December 13, 2017 Share Posted December 13, 2017 może straciłeś smak? próbowałeś czegoś innego co powinno być gorzkie w smaku? np kawa/herbata Kombinator 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now