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Rekomendowane odpowiedzi

warka #45  Żytnie wędzone 13°BLG

                    receptura TB na  16l

                    warzone 27/11

 

                    surowce:

                   

                   Wędzony                                       - 2.0 kg

                   Żytni                                              - 1.5 kg

                   Monachijski II                              - 0.7 kg

                   Caraaroma                                   - 0.25 kg

                                      

                                            

                   Lubelski                                        - 40 g      60'

                   Lubelski                                        - 20 g      15'

                                                                  

              

                  drożdże: Omega Yeast Kolsch II (3 dniowa gęstwa ~ 150ml)

                  cukier do refermentacji: 68g/523ml

 

                  gotowanie:

 

                  Do 12l wody w temp 56°C wsypano  słody. 52°C przez ok 10' następnie podniesiono do 63°C na 35' i 72°C przez 40'. Mashout - 78°C 5'. Wysłodzono wodą o pH 5.4 i temp 78°C.

                  Gotowanie 70'

                

                  IBU: ~27

 

                 fermentacja:

 

                 burzliwa:  1 dzień 17°C, 2 dni 18°C 3 dni 19° 8 dnie 19-21°C  - łącznie fermentacja 14 dni

                 cicha:       3 dni - cold crash temp otoczenia ~5°C

 

                 OG:   13°

                 FG:    3°

                 ABV: 5.5%

               

                 uwagi: 

 

 

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  • 3 tygodnie później...

warka #46  Cho-co-ffe Oatmeal Stout 18°BLG

                    receptura własna na  15l

                    warzone 19/12

 

                    surowce:

                   

                   Viking Pale Ale                            - 3.4 kg

                   Płatki owsiane (błysk.)              - 1.0 kg

                   Biscuit Malt                                  - 0.15 kg     (50)

                   Karmelowy jasny                         - 0.1 kg       (30)

                   Special B                                       - 0.11 kg   (300)

                   Caraaroma                                    - 0.11 kg   (400)

                   Pale Chocolate (Fawcett)           - 0.1 kg     (600)

                   Chocolate                                      - 0.11 kg (1200)

                   Coffe                                              - 0.11 kg    (250)

                   Jęczmień palony                          - 0.1 kg    (1300)

 

                   Laktoza                                              250 g

                 

                   Płatki dębowe High mocha              10 g

                   Laska wanilii                                       1 szt     

                    -----------------------------------------------------------

                    Ekstrakt naturalny czekoladowy      4 g / 4 litry (testowo)         

                                      

                                            

                   Iunga                                                   - 20 g      60'                  

                                                                  

              

                  drożdże: US-05

                  cukier do refermentacji: 63 g / 370 ml wody + 2 g vit C

 

                  gotowanie:

 

                  Do 16l wody w temp 67°C wsypano  słody. 64°C przez ok 30' następnie podniesiono do 72°C na 35'.W połowie drugiej przerwy scukrzającej wsypano                            ciemne słody. Mashout - 78°C 5'. Wysłodzono wodą o pH 5.4 i temp 76°C.

                  Gotowanie 70'

                

                  IBU: ~28

 

                 fermentacja:

 

                 burzliwa:  start 15°C - 2dni, 16°C - 2dni, 17°C - 2dni, 18°C - 2dni 20°C - ?

                 cicha:       13 dni - 18°C, 2 dni coldcrash 2°C

 

                 OG:   18°

                 FG:    5°

                 ABV: 7,5%

               

                 uwagi: 

 

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  • 1 miesiąc temu...

warka #47  Hazy NZ-APA 12.5°BLG

                    receptura TB na  18l

                    warzone 26/01

 

                    Surowce:

                   

                   Pilzneński                                     - 3.0 kg

                   Pszeniczny                                   - 0.5 kg

                   Biscuit Malt                                  - 0.2 kg     

                   Karmelowy jasny                         - 0.3 kg       (30)

                   Płatki pszeniczne                       - 0.5 kg   

                         

                                            

                   Green Bullet                                 - 16 g      15'   

                   Motueka                                       - 25 g      Hopstand

                   Nelson Sauvin                             - 25 g      Hopstand   

 

                  Motueka                                       - 50 g       Na cichą

                  Nelson Sauvin                             - 50 g        Na cichą

                                                                  

              

                  drożdże: WLP066 (starter 1.6 l)

                  glukoza do refermentacji: 93g/713ml

 

                  Zacieranie:

 

                  Do 16l wody w temp 56°C wsypano  słody. 52°C przez ok 10' następnie podniesiono do 68°C na 90'. Mashout - 78°C 5'. Wysłodzono wodą o  temp 76°C.

                  

                  Gotowanie: 70'

                  pH na każdym etapie zbijano do 5.4

                

                  IBU: ~10 

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa: 14 dni start 18 ----> 20°C

                 cicha:       8 + 2 dni CC

                 OG:   12.5°

                 FG:    2°

                 ABV: 5.7 %

               

                 uwagi: 

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  • 2 tygodnie później...

warka #48  NEIPA 16.5°BLG

                    receptura TB na  20l

                    warzone 09/02

 

                    Surowce:

                   

                   Viking Pale Ale                            - 2.8 kg

                   Pilzneński                                    - 1.5 kg

                   Płatki owsiane                            - 1.0 kg

                   Płatki pszeniczne                       - 1.0 kg                             

                                            

                   Mosaic                                         - 40 g      5'   

                   Centennial                                   - 40 g       hopstand

                   Cascade                                      - 50 g        hopstand

                 

                   Equinox                                       - 40 g         burzliwa

                   Enigma                                        - 40 g        3 dzień burzliwej

                   

                   Eureka!                                        - 60 g        na cichą

                   Bravo                                           - 30 g

                   Mosaic                                        - 20 g              

                                                                  

              

                  drożdże: Gęstwa WLP066

                  cukier do refermentacji: 85 g / 515 ml

 

                  Zacieranie:

 

                  Kleikowanie płatków w 95°C - 30 min

                  Zacieranie 68-72°C - 80 min

                  Mashout 78°C - 5 min

 

                  Gotowanie: 60'

                  pH - 5.5

                

                  IBU: ~25

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:  start 18°C - 21°C , 3 dni cicha + 2 dni cold crash

                 cicha:       ?

 

                 OG:   16.5°

                 FG:    4 °

                 ABV: 7.1 %

               

                 uwagi: 

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  • 2 tygodnie później...

warka #49  Brett APA 13°BLG

                    receptura własna na  10l

                    warzone 20/02

 

                    Surowce:

                   

                   Pale Ale                                        - 2.1 kg

                   Płatki owsiane                             - 1 kg

                   Słód owsiane                               - 0.35 kg     

                   Biscuit                                           - 0.1 kg       

                                            

                                            

                   Citra                                              - 5 g      60' 

                   Skórka słodkiej pomarańczy    - 5 g      10 

                   Citra                                              - 15 g      0'

                   Citra                                              - 25 g      Hop-stand                     '

 

                   Citra                                              - 55 g      Na cichą

                                                                  

              

                  drożdże: OYL-210 Where da funk? (starter dwustopniowy 1.6 l)

                  glukoza do refermentacji: 33g / 225ml

 

                  Zacieranie:

 

                  64°C - 25' , 72°C - 40' , 78°C - 5'

 

                  Gotowanie: 60'

 

                  pH na każdym etapie zbijano kwasem mlekowym do 5.4

                

                  IBU: ~35

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa: 47 dni start w temp. ot. ~ 22°C , 3 dni chmielenie i 2 dni cold crash

                 cicha:       

                 OG:   13°

                 FG:    1°

                 ABV: 6.5 %

               

                 uwagi: Bretty zachowały się podobnie jak w opisie producenta: nuty owocowe mijają wraz z kondycjonowaniem piwa do butelek. Pozostają umiarkowane cytrusy oraz nuty stajenne które z czasem pozostają na umiarkowanym poziomie.

 

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  • 4 tygodnie później...

warka #50  Amora Preta SH-PA 13.2°BLG

                    receptura własna na  16.5l

                    warzone 14/03

 

                    Surowce:

                   

                   Pilzneński                                     - 3.45 kg

                   Karmelowy jasny                         - 0.3 kg

                   Biscuit                                           - 0.12 kg     

                   Pszenica niesłodowana             - 0.12 kg       

                                            

                                            

                   Amora Preta                                - 15 g      60' 

                   Amora Preta                                - 25 g      5 '

                   Amora Preta                                - 27 g      Hop-stand 30'

                   

                   Amora Preta                                - 33 g      Na cichą                                                                         

              

                  drożdże: Mangrove Jask M44 

                  glukoza do refermentacji: ?/?

 

                  Zacieranie:

 

                  54°C - 10' , 64°C - 25' , 72°C - 20' , 78°C - 5'

 

                  Gotowanie: 60'

 

                  pH na każdym etapie zbijano kwasem mlekowym do 5.4

                

                  IBU: ~40

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa: 12 dni start w temp. 18-21°C cicha 3 dni 17°C+CC 2 dni

                 cicha:       

                 OG:   13.2°

                 FG:    2.5°

                 ABV: 5.8 %

               

                 uwagi:

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  • 4 tygodnie później...

warka #51  Pils 11°BLG

                    receptura własna na  16.5 l

                    warzone 11/04

 

                    Surowce:

                   

                   Pilzneński - Castle Malting        - 1.45 kg

                   Pilzneński - Strzegom                 - 2.1   kg

                   Cara Blond                                    - 0.1   kg     

                   Ekstrakt Brunatny (starter)        - 1000  m l       

                                            

                                            

                   Hallertauer Taurus                     - 11 g      60' 

                   Hersbrucker                                - 20 g      15'

                   Relax                                            - 20 g      15'

                   

                   Hersbrucker                                - 30 g      Na cichą

                   Relax                                            - 30 g      Na cichą                                                                         

              

                  drożdże: Starter 1 litr  Wyeast 2308 Munich Lager

                  glukoza do refermentacji: 78g/709ml

 

                  Zacieranie:

 

                  64°C - 40' , 72°C - 25' , 78°C - 5'

                  

                  Gotowanie: 60'

 

                  pH na każdym etapie zbijano kwasem mlekowym do 5.4

                

                  IBU: ~35

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa: 22 dni  temp. 8-13°C, cicha 16 dni 2°C, 1 dzień CC 

                        

                 OG:   11.0°

                 FG:    2.7 °

                 ABV: 4.5 %

               

                 uwagi:

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  • 3 tygodnie później...

warka #52  Brett APA II 14,7°BLG

                    receptura własna na  12l

                    warzone 27/04

 

                    Surowce:

                   

                   Pale Ale                                        - 2.5 kg

                   Cara Blond                                   - 0.4 kg

                   Płatki owsiane                             - 0.5 kg

                   Płatki pszenne                             - 0.5 kg     

                   Biscuit                                           - 0.085 kg       

                                            

                                            

                   Summer                                       - 13 g      60' 

                   Summer                                       - 10 g      10 '

                   Eureka!                                         - 15 g      0'

                   Summer                                       - 10 g      0'  

                   Summer                   '                    - 7 g       Hop stand

                   Eureka!                                         - 10 g      Hop Stand

 

                   Summer                                      - 10 g      Na cichą

                   Eureka!                                        -  25 g     Na cichą

                                                                  

              

                  drożdże: OYL-210 Where da funk? (gęstwa ok 200ml)

                  glukoza do refermentacji: 70g / 475ml

 

                  Zacieranie:

 

                  64°C - 25' , 72°C - 40' 

                  Gotowanie: 60'

 

                  pH na każdym etapie zbijano kwasem mlekowym do 5.4

                

                  IBU: ~30

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa: ? dni start w temp. ot. ~ 22°C 

                 cicha:       

                 OG:   14.7°

                 FG:   1.5 °

                 ABV:  7.3%

                 vol.2.4

 

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warka #53  Malinowy pszeniczniak 14°BLG

                    receptura własna na  11.5 l

                    warzone 01/05

 

                    Surowce:

                   

                   Pilzneński                                     - 1.0 kg

                   Pszeniczny                                   - 1.0 kg

                   Karmelowy jasny                         - 0.2 kg     

                   Special B                                       - 0.2 kg     

                   Caraaroma                                    - 0.1 kg 

                   Sok malinowy                               - 2x420ml

                                            

                                            

                   Lubelski                                       - 21 g      60' 

                                                                                

              

                  drożdże: BAVARIAN WHEAT M20 Mangrove Jack's

                  glukoza do refermentacji: 100ml soku + 150g ksylitol

 

                  Zacieranie:

 

                  64°C - 20' , 72°C - 40' 

 

                  Gotowanie: 60'

 

                  pH na każdym etapie zbijano kwasem mlekowym do 5.4

                

                  IBU: ~18

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa: 14 dni start w temp. 22°C 

                 cicha:       

                 OG:   14.0°

                 FG:    ? °

                 ABV: ? %

               

                 uwagi:

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  • 4 tygodnie później...

warka #54  Pils 13°BLG

                    receptura własna na  17 l

                    warzone 11/04

 

                    surowce:

                                      

                   Pilzneński - Strzegom                 - 3.5   kg

                   Monachijski                                  - 0.5   kg     

                   Pszeniczny                                   - 0.15 kg       

                                            

                                            

                   Marynka                                       - 19 g      60' 

                   Marynka                                       - 19 g      30'

                   Lubelski                                        - 30 g      20'                   

                  

                                                                                            

              

                  drożdże: Gęstwa 250ml  Wyeast 2308 Munich Lager

                  

 

                  Zacieranie:

 

                  52°C - 10' , 63°C - 30' , 72°C - 30' , 78°C - 10'

 

                  Gotowanie: 70'

 

                  pH na każdym etapie zbijano kwasem mlekowym do 5.4

                

                  IBU: ~45

 

                 fermentacja:

 

                 burzliwa: 14 dni start w temp. 9°C, stopniowo podnoszona do 14°C

                 cicha:       14 dni w 2°C

                 OG:   13.0°

                 FG:     2.9°

                 ABV: 5.5%

                 Nagazowanie: 2.5

               

                 uwagi:

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  • 3 tygodnie później...

warka #54  Kveik 13°BLG Kooperacja z browarem Roojbeer

                    receptura własna na  20l

                    warzone 06/06

 

                    Surowce:

  •         Pale ale                       4.6 kg
  •         Płatki owsiane           0.5 kg

 

  •         Marynka                     20 g
  •        Cascade PL               50 g

 

  •         FM53 Voss Kveik - starter 1l                                          

                  

                  Zacieranie:

  •        67°C - 60'     

                   wydajność 75%

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 60'

 

                  pH na każdym etapie zbijano kwasem mlekowym do 5.4

                

                  IBU: ~33

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa: 14 dni start w temp. ot. 26°C 

                 cicha:   brak    

                 OG:       13°

                 FG:       0.5 °

                 ABV:    6.7%

                 VOL:     2.4

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warka #56  Imperialny Porter 23°BLG z Chili / śliwką wędzoną

                    receptura własna na  14l

                    warzone 21/06

 

piwoorg.jpg.58cf9950ba3b967dfa0597fd22a3cde7.jpg

 

                    Surowce:

  •         Monachijski                        4.4 kg
  •         Pilzneński                           1.3 kg
  •         Karmelowy 30                    0.5 kg
  •         Caraaroma                         0.3 kg
  •         Chocolate malt             0.243 kg
  •         Chocolate pszeniczny      0.2 kg
  •         Barwiący                           0.04 kg

 

  •         Hallertaurer taurus           18 g - 60'
  •         Hersbrucker                       15 g - 20'
  •         Hersbrucker                       15 g - 5'

                 

                    Na cichą:

  •         do 6l - płatki dębowe High Mocca + papryczki Chili
  •         do 8l - 40 g śliwki wędzonej częstochowskiej

 

                    IBU: ~35

 

  •         Wyeast 2308 Munich Lager - gęstwa 370ml                                     

                  

                  Zacieranie:

  •        55°C - 10' 
  •        64°C - 60'
  •        72°C - 15'
  •        78°C - 5'   

                   wydajność 69%

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 120'

                

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa: 22 dni start w temp. 9 -> 14°C

                 cicha:      12 dni w temp 13°C

                 OG:         23°

                 FG:         7.9 °

                 ABV:      9.5 %

                 VOL:      2.2

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  • 2 tygodnie później...

warka #57  Kveik z mango i marakują 12°BLG 

                    receptura własna na  13l

                    warzone 30/06

 

        Surowce:

  •         Pale ale Castle Malting     2.5 kg
  •         Płatki owsiane                    0.5 kg
  •         Pszeniczny Bestmaltz     0.36 kg
  •         Pszenica niesłodowana    0.1 kg

 

  •         Iunga                                11 g - 60'
  •         Cascade Pl                      50 g - Hop Stand 20' 

 

  •         Pulpa mango                         850g
  •         Pulpa marakuja                     850g 

 

                    IBU: ~34

 

  •         FM53 Voss Kveik ~ 120ml                                     

                  

                  Zacieranie:

  •        64°C - 20'
  •        72°C - 40'
  •        78°C - 5'   

                   wydajność 66% , pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 70'                

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa: 14 dni start w temp. ot. ~26.5°C,  

                 cicha:       po dodaniu pulp cicha trwała 10 dni, zlano z nad osadu i 2 dni cold crash.  

                 OG:       12°

                 FG:         1.5 °

                 ABV:      5.7 %

                 VOL:      2.3

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  • 4 tygodnie później...

warka #58  Saison 15°BLG 

                    receptura własna na  14l

                    warzone 28/07

 

1.jpg

 

        Surowce:

  •         Pilzneński Castle Malting       1.2 kg
  •         Pilzneński Strzegom             0.75 kg
  •         Monachijski                              0.6 kg
  •         Pszeniczny                                0.5 kg
  •         Zakwaszający                        0.25 kg
  •         Płatki żytnie                            0.25 kg

 

  •         Hallertauer Taurus               6 g - 60'
  •         Hersbrucker                        10 g - 20' 
  •         Lubelski                               10 g - 20'
  •         Hersbrucker                          10 g - 5'
  •         Lubelski                                 10 g - 5'

 

  •         Glukoza                                0.32 kg
  •         Skórka słodkiej pomarańczy    5 g 
  •         Skórka gorzkiej pomarańczy    5 g
  •         Mech irlandzki                            3 g
  •         Czarna porzeczka                1.25 kg / do 5l na cichą

 

                    IBU: ~23

 

  •         T-58                                   

                  

                  Zacieranie:

  •        64°C - 50'
  •        72°C - 10'
  •        78°C - 5'   

                   wydajność 75% , pH 4.5

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 90'                

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa: 19 dni, start w temp. 16 °C - 27°C      

                 OG:          15°

                 FG:         2.4 °

                 ABV:      7.0 %

                 VOL:      2.5

 

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warka #59  BIPA 16°BLG 

                    receptura własna na  17l

                    warzone 18/08

 

 

 

        Surowce:

  •         Pilzneński Castle Malting       2.3 kg
  •         Pale Ale Bestmaltz                  2.3 kg
  •         K. Jasny 30                              0.18 kg
  •         Biscuit                                       0.137 kg

 

  •         Iunga                                    18 g - 60'
  •         Mosaic                                 14 g - 20' 
  •         Simcoe                                 14 g - 20'
  •         Simcoe                                 10 g - 10'

 

                    Na cichą

 

  •         Mosaic                                  30 g - 3 dni
  •         Simcoe                                  30 g - 3 dni

 

  •         Cukier biały kandyzowany        200 g   
  •         Mech irlandzki                                 3 g

 

                    IBU: ~57

 

  •         T-58   (gęstwa ~150ml)                               

                  

                  Zacieranie:

  •        68°C - 70'
  •        78°C - 5'

  

                   wydajność 71.5% , pH 5.2

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 70'                

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa: 11 dni start w temp. 16°C -> 25°C

                 cicha:      3 dni + 2 dni cold crash 17°C -> 2°C

                 OG:       16°

                 FG:       3.8°

                 ABV:    6.9%

                 VOL:    2.2  

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  • 2 tygodnie później...

warka #60  Stout Belgijski 18°BLG 

                    receptura własna na  17l

                    warzone 4/09

 

 

 

        Surowce:

  •         Pale Ale Bestmaltz                  2.15 kg
  •         Pilzneński Castle Malting       1.5 kg
  •         Caramunich I                            0.6 kg
  •         Special B                                    0.3 kg
  •         Chocolate                                  0.3 kg
  •         Pszenica prażona                    0.3 kg
  •         Coffe                                          0.15 kg
  •         Żytni palony                              0.1 kg
  •         Jęczmień palony                      0.1 kg

 

  •         Challenger                           30 g - 60'
  •         Fuggles                                20 g - 30' 
  •         Fuggles                                10 g - 5'
  •         Challenger                           10 g - 5'

 

  •         Cukier ciemny kandyzowany     400 g   
  •         Mech irlandzki                                  3 g

 

                    IBU: ~30

 

  •         T-58   (gęstwa ~160ml)                               

                  

                  Zacieranie:

  •        64°C - 30'
  •        72°C - 35'
  •        78°C - 5'

  

                   wydajność 73.5% , pH - 5.4

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 80'                

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa: 6 dni start w temp. 16°C

                 cicha:      6 dni ot.->17°C

                 OG:         18°

                 FG:           5°

                 ABV:     7.6%

                 VOL:     2.1

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  • 3 tygodnie później...

warka #61  American Wheat 11.5°BLG 

                    receptura własna na  15l

                    warzone 20/09

 

 

 

        Surowce:

  •         Pszeniczny Viking                   1.8 kg
  •         Pilzneński Best Malz               1.8 kg
  •         Karmelowy 30                          0.2 kg

 

  •         Amarillo                               10 g - 50'
  •         Amarillo                               20 g - 10' 
  •         Citra                                      25 g - whirpool 20'
  •         Citra                                      25 g - 3 dni cichej

 

                    IBU: ~31

 

  •         US-05   (suchary)                               

                  

                  Zacieranie:

  •        64°C - 20'
  •        72°C - 35'
  •        78°C - 5'

  

                   wydajność 63% , pH - 5.5

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 70'                

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa: 11 dni start w temp. 15-->24°C

                 cicha:      3 dni ot.->17°C, 10°C, 2°C

                 OG:         11.5°

                 FG:           2.9°

                 ABV:        4.7%

                 VOL:        2.3

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  • 3 tygodnie później...

warka #62  Galaxy Smash 12.4°BLG 

                    receptura własna na  15l

                    warzone 12/10

 

 

 

        Surowce:

  •         Pale Ale Maris Otter                3.7 kg

 

  •         Galaxy                               7 g - 60'
  •         Galaxy                               21 g - whirpool 20' 
  •         Galaxy                               53 g - 3 dni cichej

 

                    IBU: ~30

 

  •         US-05   (gęstwa 130ml)                               

                  

                  Zacieranie:'

  •        68°C - 60'
  •        78°C - 5'

  

                   wydajność 73% , pH - 5.5

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 60'                

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa: 9 dni start w temp. 16-->24°C

                 cicha:      4 dni ot.->20°C, 17°C, 10°C, 10°C CC 1 dzień 2°C

                 OG:         12.4°

                 FG:          2.5°

                 ABV:       5.4%

                 VOL:       2.3

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  • 3 tygodnie później...

warka #63  West Coast Pale Ale 13.8°BLG 

                    receptura własna na  17l

                    warzone 30/10

 

 

 

        Surowce:

  •         Pale Ale Maris Otter               3.45 kg
  •         Pale Ale Bestmalz                   0.55 kg
  •         Monachijski                              0.4 kg
  •         Carabelge                               0.16 kg

 

  •         Galaxy                                11 g - 60'
  •         Citra                                   11 g - 5'
  •         Centennial                         11 g - 5'
  •         Mosaic                               11 g - 5'
  •         Citra                                   14 g - 3 dni cichej
  •         Centennial                         21 g - 3 dni cichej
  •         Mosaic                               21 g - 3 dni cichej

 

                    IBU: ~30

 

  •         US-05   (gęstwa 160ml)                               

                  

                  Zacieranie:'

  •        64°C - 50'
  •        78°C - 5'

  

                   wydajność 78% , pH - 5.5

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 60'                

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa: ? dni start w temp. 16-->24°C

                 cicha:      4? dni 

                 OG:         13.8°

                 FG:          ?°

                 ABV:        ?%

                 VOL:       2.3

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  • 3 tygodnie później...

warka #64  Juice Bomb IPA 17,5°BLG 

                    receptura własna na  16l

                    warzone 18/11

 

 

 

        Surowce:

  •         Pilzneński Bestmalz                3.2 kg
  •         Pale Ale Maris Otter                0.8 kg
  •         Pszeniczny                               0.8 kg
  •         Płatki owsiane                         0.8 kg

 

  •         Iunga                                 11 g - 60'
  •         Iunga                                 10 g - 45'
  •         Amarillo                            14 g - Whirpool 25'
  •         Galaxy                                 9 g - Whirpool 25'
  •         Mosaic                              23 g - Whirpool 25'
  •         Amarillo                            35 g - 2 dni cichej
  •         Galaxy                               35 g - 2 dni cichej
  •         Mosaic                              35 g - 2 dni cichej
  •         Amarillo                            35 g - kolejne 2 dni cichej
  •         Galaxy                               35 g - kolejne 2 dni cichej
  •         Mosaic                              35 g - kolejne 2 dni cichej

 

                    IBU: ~43

 

  •         US-05   (gęstwa 180ml)                               

                  

                  Zacieranie:'

  •        66°C - 60'
  •        78°C - 5'

  

                   wydajność 80% , pH - 5.5

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 60'
  •       75°C - 25' Whirpool            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa: 9 dni start w temp. 16-->24°C

                 cicha:      4 dni + 2 dni CC

                 OG:         17,5°

                 FG:          3,5°

                 ABV:       8,1%

                 VOL:       2,2

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  • 4 tygodnie później...

warka #65  Farmhouse ALE 13.8°BLG 

                    receptura własna na  15l

                    warzone 12/12

 

 

 

        Surowce:

  •         Pale Ale Maris Otter                3.0 kg
  •         Monachijski                              0.1 kg
  •         Zakwaszający                         0.25 kg
  •         Płatki żytnie                            0.25 kg
  •         Cukier kand.ciemny                0.1 kg

 

  •         Hallertauer Taurus          10 g - 60'
  •         Lubelski                            11 g - 20'
  •         Eureka!                             10 g - Whirpool 20'
  •         Eureka!                             47 g - 3 dni cichej

 

                    IBU: ~30

 

  •         Safbrew T-58   (gęstwa 100ml)                               

                  

                  Zacieranie:'

  •        64°C - 60'
  •        78°C - 5'

  

                   wydajność 77,5% , pH - 4.5

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 60'
  •       75°C - 20' Whirpool            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa: 9 dni start w temp. 20°C

                 cicha:      3 dni + 2 dni CC

                 OG:         13.8°

                 FG:          2°

                 ABV:       6.5%

                 VOL:       2.3

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  • 4 tygodnie później...

warka #66  Pils 11°BLG 

                    receptura własna na  17.7l

                    warzone 31/12

 

 

 

        Surowce:

  •         Pilzneński Strzegom                3.5 kg
  •         Carabelge                                  0.2 kg

 

  •         Iunga                                   9 g - 90'
  •         Sladek                               20 g - 45'
  •         Saaz                                  40 g - 15'
  •         Saaz                                  10 g - 5'

 

                    IBU: ~41

 

  •         FM30 (dwustopniowy starter)                               

                  

                  Zacieranie:'

  •        64°C - 25'
  •        72°C - 35'
  •        78°C - 1'

  

                   wydajność 75% , pH - 5.5

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 90'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa: 22 dni start w temp. 9°C

                 cicha:      14 dni

                 OG:         11°

                 FG:          3.2°

                 ABV:       4.2%

                 VOL:       2.4

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  • 3 tygodnie później...

warka #67  Imperialny Porter Owsiany 26°BLG 

                    receptura własna na  12l 

                    warzone 22/01

 

 

 

        Surowce:

  •         Pale Ale Maris Otter                 3.0 kg
  •         Słód owsiany Fawcett             0.67 kg
  •         Płatki owsiane                          1.2 kg
  •         Monachijski                               0.1 kg
  •         Karmelowy 30                           0.13 kg
  •         Karmelowy 150                         0.4 kg
  •         Caramunich I                             0.4 kg
  •         Special B                                    0.28 kg
  •         Coffe                                           0.3 kg
  •         Chocolate                                   0.2 kg
  •         Jęczmień palony                       0.05 kg

 

  •         Iunga                                   41 g - 60'

 

                    IBU: ~48

 

  •         FM30 (250 ml świeżej gęstwy)                               

                  

                  Zacieranie:'

  •        64°C - 45'
  •        72°C - 25'
  •        78°C - 5'

  

                   wydajność 75% , pH - 5.4

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 120'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa: 35 dni start w temp. 9-14°C

                 cicha:      2 dni CC

                 OG:         26°

                 FG:          8.3°

                 ABV:       11.5%

                 VOL:       2.2

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  • 1 miesiąc temu...

warka #68  Porter Angielski 13°BLG 

                    receptura własna na  14l 

                    warzone 12/03

 

 

 

        Surowce:

  •         Pale Ale Maris Otter                 2.1 kg
  •         Monachijski I                            0.3 kg
  •         Brown Malt                             0.35 kg
  •         Karmelowy 300                       0.26 kg
  •         Czekoladowy                           0.14 kg
  •         Płatki owsiane                           0.2 kg
  •         Pszenica niesłodowana             0.1 kg

 

  •         Northern Brewer                    13 g - 60'
  •         Northern Brewer                    15 g - 10'

 

                    IBU: ~27

 

  •         WLP002 English Ale (zadane z fiolki)                               

                  

                  Zacieranie:'

  •        64°C - 40'
  •        72°C - 20'

  

                   wydajność 75% , pH - 5.5

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 70'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:  14 dni start w temp. 18-22°C

                 cicha:      0 dni 

                 OG:         13°

                 FG:          3°

                 ABV:       5.5%

                 VOL:       1.8

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  • 3 tygodnie później...

warka #69  Cascade Rye Ale 13°BLG 

                    receptura hemebrew.fanatics na  15l 

                    warzone 27/03

 

 

 

        Surowce:

  •         Pilzneński Strzegom              2.45 kg
  •         Żytni                                           1 kg
  •         Monachijski I                           0.3 kg
  •         Carabelge                              0.14 kg

 

  •         Iunga                                       15 g - 60'
  •         Cascade                                   15 g - 10'
  •         Cascade                                   45 g - Whirpool
  •         Cascade                                   60 g - Na cichą

 

                    IBU: ~40

 

  •         WLP002 English Ale (150 ml gęstwy)                               

                  

                  Zacieranie:'

  •        66°C - 60'
  •        76°C - 5'

  

                   wydajność 75% , pH - 5.5

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 60'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:  10 dni start w temp. 18-22°C

                 cicha:      2,5 dni i 1,5 dnia Cold crash

                 OG:         13°

                 FG:          2.1°

                 ABV:       5.9%

                 VOL:       2.2

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