Jump to content

Recommended Posts

warka #70  Vermont IPA 16°BLG 

                    receptura własna  16l 

                    warzone 15/04

 

 

 

        Surowce:

  •         Pszeniczny                               2.4 kg
  •         Pale Ale   Maris Otter               1.9 kg
  •         Płatki owsiane                            1 kg

 

  •         Citra                                         70 g - Whirpool
  •         Citra                                         30 g - 2 dzień burzliwej
  •         Mosaic                                     30 g - 2 dzień burzliwej
  •         Cascade                                   50 g - Na cichą
  •         Citra                                         50 g - Na cichą

 

                    IBU: ~45

 

  •         WLP002 English Ale (170 ml gęstwy)                               

                  

                  Zacieranie:'

  •        64°C - 60'
  •        78°C - 5'

  

                   wydajność 80% , pH - 5.4

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 65'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:  10 dni start w temp. 17-22°C

                 cicha:      3 dni i 2 dni CC

                 OG:         16°

                 FG:          2°

                 ABV:       7.8%

                 VOL:       2.2

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

 

warka #71  Porter wędzony 17°BLG 

                    klon piwa Smoked Porter Alaskan Brewing Company (w oryginale baling jest 16.1°, ibu 45 i nie co inne ilości ciemnych słodów) przeskalowany na 17l

                    warzone 09/05

 

 

 

        Surowce:

  •         Pale Ale  Viking Malt                   2.9 kg
  •         Wędzony bukiem   Viking Malt   1.5 kg
  •         Karmelowy 150                            0.3 kg
  •         Czekoladowy jasny                      0.3 kg
  •         Pszeniczny czekoladowy              0.2 kg
  •         Barwiący                                       0.2 kg

 

  •         Chinook                                        25 g - 60'
  •         Willamette                                    21 g - 15'

 

                    IBU: ~42

 

  •         WLP002 English Ale (~240 ml gęstwy)                               

                  

                  Zacieranie:'

  •        68°C - 60'
  •        78°C - 5'

  

                   wydajność 80% , pH - 5.5

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 90'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:  16 dni start w temp. 17°C

                 CC:             2 dni w temp. 2°C

                 FG:             3.2°

                 ABV:          7.9%

                 VOL:          2.1

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

warka #72  West Coast IPA 15°BLG 

                    receptura TB

                    warzone 26/05

 

 

 

        Surowce:

  •        3x1,5 kg Ekstrakt jasny

 

  •         Chinook                                        10 g - 55'
  •         Mosaic                                          40 g - 10'
  •         Citra                                              60 g - 5'
  •         Mosaic                                          30 g - 3 dni cichej
  •         Citra                                              30 g - 3 dni cichej                                     

 

                    IBU: ~42

 

  •         US - 05 (suchary)                          

                  pH - 4.4

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 60'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:  ? dni start w temp. 17°C

                 CC:             

                 FG:             ?°

                 ABV:          ?%

                 VOL:          ?

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

warka #73  Brett #1 12.3°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 30/05

 

 

 

        Surowce:

  •        Pale ale Viking Malt                      2.13 kg
  •        Biscuit                                             0.2 kg
  •        Płatki owsiane                               0.34 kg

 

  •         Amarillo                                        9 g - 60'
  •         Amarillo                                        6 g - 15'                                     

 

                    IBU: ~22

 

  •         WLP648 Brettanomyces Bruxellensis Trois Vrai

               

                  Zacieranie:

 

  •        68°C - 60'
  •        75°C - 1'

 

                 wydajność 80%, pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 75'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:  45 dni start w temp. pokojowe ~23°C           

                 FG:             2.9°

                 ABV:          4.9%

                 VOL:          2.4

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

warka #74  Citrus Blond Ale 12°BLG 

                    receptura homebrewing.fanatics

                    warzone 16/06

 

 

 

        Surowce:

  •        Pale ale Maris Otter                        2.8 kg
  •        Monachijski                                    0.4 kg
  •        Carapils                                           0.2 kg

 

  •         Amarillo                                           7 g - 60'
  •         Amarillo                                         14 g - 10' 
  •         Zest cytryny                                   30 g - 5'
  •         Amarillo                                         14 g - Whirpool                                    

 

                    IBU: ~21

 

  •         Wyeast 1272  American Ale II

               

                  Zacieranie:

 

  •        64°C - 35'
  •        72°C - 25'

 

                 wydajność 80%, pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 60'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:  10 dni start w temp. 17°C  do 23.5°C         

                 FG:             1.2°

                 ABV:           5.8%

                 VOL:           2.4

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

warka #75  Simcoe SH 12.4°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 26/06

 

 

 

        Surowce:

  •        Pale ale Maris Otter                        2.8 kg
  •        Pilzneński Viking Malt                    0.4 kg
  •        Pszeniczny                                      0.6 kg
  •        Biscuit                                             0.3 kg
  •        Carapils                                           0.15 kg

 

  •         Simcoe                                           7 g - 60'
  •         Simcoe                                         10 g - 20' 
  •         Simcoe                                         14 g - 5'
  •         Simcoe                                         24 g - Whirpool       
  •         Simcoe                                         90 g - 3 dni cichej

 

                    IBU: ~45

 

  •         Wyeast 1272  American Ale II

               

                  Zacieranie:

 

  •        64°C - 20'
  •        72°C - 40'
  •        78°C - 5'

 

                 wydajność 77%, pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 60'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   10 dni start w temp. 18.5°C  podnoszone do 22°C       

                 FG:             2.1°

                 ABV:          5.6%

                 VOL:          2.3

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

warka #76  Tropical IPA 17°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 17/07

 

 

 

        Surowce:

  •        Pilzneński Viking Malt                    4.0 kg
  •        Pszeniczny                                      0.4 kg
  •        Pszenica niesłodowana                   0.15 kg
  •        Karmelowy 150                               0.15 kg
  •        Carapils                                           0.15 kg

 

  •         Chinook                                       24.5 g - 60'
  •         Amarillo                                         10 g - Whirpool 
  •         Citra                                               10 g - Whirpool
  •         Galaxy                                            10 g - Whirpool       
  •         Amarillo                                         40 g - 3 dni cichej
  •         Citra                                               40 g - 3 dni cichej 
  •         Galaxy                                            20 g - 3 dni cichej

 

                    IBU: ~46

 

  •         Wyeast 1272  American Ale II

               

                  Zacieranie:

 

  •        64°C - 20'
  •        72°C - 40'
  •        78°C - 5'

 

                 wydajność 85%, pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 70'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   14dni start w temp. 19°C  podnoszone do 23.5°C       

                 FG:             3.4°

                 ABV:           7.8%

                 VOL:           2.4

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

warka #77  Brett #2 13°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 23/07

 

 

 

        Surowce:

  •        Pale ale Viking Malt                      2.65 kg
  •        Monachijski II                                 0.2 kg
  •        Carahell                                        0.25 kg

 

  •         Jaryllo                                        6 g - 60'
  •         Jaryllo                                        8 g - 20'
  •         Jaryllo                                       16 g - 15' Whirpool
  •         Jaryllo                                       20 g - 3 Dni cichej                      

 

                    IBU: ~36

 

  •         WLP648 Brettanomyces Bruxellensis Trois Vrai

               

                  Zacieranie:

 

  •        68°C - 45'
  •        75°C - 1'

 

                 wydajność 77.5%, pH 4.6

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 60'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:  40 dni start w temp. pokojowej ~23°C           

                 FG:             1.8°

                 ABV:           6.1%

                 VOL:           2.4

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

warka #78  Belgian Pale Ale 13.5°BLG 

                    własna wariacja belgijskiego pale ale

                    warzone 17/08

 

 

 

        Surowce:

  •        Pale ale Maris Otter                      3.3 kg
  •        Abbey Castle                                0.5 kg
  •        Monachijski II Strzegom               0.4 kg
  •        Melanoidynowy                           0.2 kg

 

  •         Horizon                                       15 g - 60'
  •         Kohatu                                        21 g - 20'                      

 

                    IBU: ~29

 

  •         Wyeast 3522 Belgian Ardennes

               

                  Zacieranie:

 

  •        64°C - 40'
  •        72°C - 20'
  •        76°C - 5'

 

                 wydajność 78%, pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 70'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 17°C 1 dzień, 4 dni w temp 18°C, podniesiono do 22°C           

                 FG:             2.6°

                 ABV:           6%

                 VOL:          2.4

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

warka #79  Hoppy Belgian Blond ALE 15.5°BLG 

                    własna wariacja belgijskiego blond

                    warzone 02/09

 

 

 

        Surowce:

  •        Pale ale Maris Otter                      1.8 kg
  •        Pilzneński 6-rzędowy Castle         1.8 kg
  •        Monachijski II Strzegom               0.4 kg
  •        Amber malt                                0.25 kg
  •        Cukier kandyzowany jasny           0.3 kg (dodany w drugi dzień fermentacji burzliwej)                

 

  •         Horizon                                       8 g - 60'
  •         Hallertau Blanc                          12 g - 20' 
  •         Hallertau Blanc                           18g - 5'
  •         Hallertau Blanc                            30g - Whirpool
  •         Hallertau Blanc                            40g - 3 dni cichej                    

 

                    IBU: ~26

 

  •         Wyeast 3522 Belgian Ardennes

               

                  Zacieranie:

 

  •        64°C - 40'
  •        72°C - 20'
  •        76°C - 5'

 

                 wydajność 78%, pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 90'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 17°C 1 dzień, 4 dni w temp 18°C, podniesiono do 22°C           

                 FG:             2 °

                 ABV:          7.5 %

                 VOL:          2.7

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

warka #80  Weizen z mango 12.6°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 22/09

 

 

 

        Surowce:

  •        Pszeniczny                                    1.5 kg
  •        Pilzneński Strzegom                      1.5 kg
  •        Pszenica niesłodowana                 0.4 kg
  •        Mango puree                                0.85 kg                

 

  •         Willamnette                                 15 g - 60'                    

 

                    IBU: ~14

 

  •         WLP300 (gęstwa ~100ml)

               

                  Zacieranie:

 

  •        64°C - 40'
  •        72°C - 20'
  •        76°C - 5'

 

                 wydajność 58%, pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 60'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 19°C -> 4 dni w temp, podniesiono do 21°C           

                 FG:            2.1 °

                 ABV:          5.7 %

                 VOL:          2.5

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

warka #81  Tripel 19.6°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 09/10

 

 

 

        Surowce:

  •        Pilzneński Castle Malting                 5 kg
  •        Abbey                                            0.5 kg
  •        Melanoidowy                                 0.5 kg 
  •        Cukier kandyzowany                      0.3 kg              

 

  •         Perle                                        35 g - 60' 
  •         Perle                                        15 g - 15'                  

 

                    IBU: ~31

 

  •        Wyeast 3522 Belgian Ardennes

               

                  Zacieranie:

 

  •        57°C - 15'
  •        64°C - 35'
  •        72°C - 25'
  •        76°C - 5'

 

                 wydajność 78%, pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 70'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 17°C -> 14 dni w temp 18-21.5°C          

                 FG:            3.2°Blg

                 ABV:          9.6 %

                 VOL:          2.6

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

warka #82   Belgian IIPA 20.9°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 25/10

 

 

 

        Surowce:

  •        Pilzneński Castle Malting                 6 kg
  •        Amber                                          0.26 kg 
  •        Cukier kandyzowany                      0.4 kg              

 

  •         Iunga                                        35 g - 60' 
  •         Centennial                                35 g - 15' 
  •         Rakau                                        35 g - 3'
  •         Cascade                                    30 g - whirpool 15'
  •         Centannial                                 35 g - 3 dni cichej
  •         Cascade                                     35 g - 3 dni cichej             

 

                    IBU: ~72

 

  •        Wyeast 3522 Belgian Ardennes

               

                  Zacieranie:

 

  •        64°C - 35'
  •        72°C - 25'
  •        76°C - 5'

 

                 wydajność 78%, pH 5.6

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 80'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 17°C -> ? dni w temp 18°C          

                 FG:            3.1°Blg

                 ABV:         10.6 %

                 VOL:          2.6

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

warka #83   X-mass Wheat 16°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 12/11

 

 

 

        Surowce:

  •        Pszeniczny Bestmalz                    2.5 kg
  •        Monachijski                                    1 kg 
  •        Wiedeński                                      1 kg 
  •        Karmelowy 150                         0.25 kg
  •        Pszeniczny czekoladowy           0.15 kg   
  •        Świąteczne przyprawy        

 

  •         Lubelski                                    32 g - 60'              

 

                    IBU: ~15

 

  •        FM41 Gwoździe i banany

               

                  Zacieranie:

 

  •         44°C - 20'
  •         63°C - 50'
  •         72°C - 20'
  •         76°C - 1'

 

                 wydajność 80%, pH 5.6

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 60'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 16°C 

                 FG:            ?°Blg

                 ABV:          ? %

                 VOL:          ?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

warka #84   Rauchpils 13.3°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 05/12

 

 

 

        Surowce:

  •        Wędzony bukiem Castlemalting    2 kg
  •        Pilzneński Bestmalz                        2 kg       

 

  •        Saaz                                    40 g - 60'   
  •        Saaz                                    20 g - 30'
  •        Saaz                                    20 g - 15'
  •        Saaz                                    20 g -  5'         

 

                    IBU: ~41

 

  •        FM31 Bawarska dolina

               

                  Zacieranie:

 

  •         52°C -  5'
  •         64°C - 25'
  •         70°C - 30'
  •         76°C - 1'

 

                 wydajność 80%, pH 5.5

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 80'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 9-14°C 21 dni + 2 cold crash

                 FG:            3.5°Blg

                 ABV:          5.4 %

                 VOL:          2.5

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

warka #85   Imperialny Porter Bałtycki 24°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 01/01

 

 

 

        Surowce:

  •        Monachijski                           4.35 kg
  •        Pilzneński                                0.5 kg 
  •        Coffe                                       0.5 kg
  •        Brown                                     0.5 kg
  •        Carahell                                  0.25 kg
  •        Karmelowy 300                      0.25 kg
  •        Czekoladowy jasny                0.21 kg
  •        Jęczmień palony                    0.1 kg     

 

  •        Northern Brewer                 21 g - 60'   
  •        Challenger                          10 g - 30'
  •        Fuggles                               20 g - 30'
  •        Lubelski                              18 g -  5'
  •        Willamette                          14 g - 5'         

 

                    IBU: ~47

 

  •        FM31 Bawarska dolina (cała gęstwa po poprzedniej warce)

               

                  Zacieranie:

 

  •         55°C -  5'
  •         64°C - 60'
  •         70°C - 10'
  •         76°C - 5'

 

                 wydajność 75%, pH 5.5

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 120'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 9°C 

                 FG:            ?°Blg

                 ABV:          ? %

                 VOL:          ?

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

warka #86   NZ Pilsner 13°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 05/02

 

 

 

        Surowce:

  •        Pilzneński Castle Malting        2.2 kg 
  •        Pale Ale Viking                        1.2 kg
  •        Carapils                                   0.3 kg
  •        Pszenica niesłodowana         0.15 kg     

 

  •        Pacific Jade                         10 g - 60'   
  •        Motueka                             10 g - 20'
  •        Pacific Jade                         10 g - 5'
  •        Motueka                             10 g -  Whirlpool

         

 

                    IBU: ~31

 

  •        FM701

               

                  Zacieranie:

 

  •         64°C -  55'
  •         73°C - 10'
  •         78°C - 5'
  •         76°C - 5'

 

                 wydajność 78%, pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 70'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 9°C - 13°C

                 FG:            2.8°Blg

                 ABV:          5.6 %

                 VOL:          2.4

                 ODF:          79.3%

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

warka #87   1554 Black Lager 14.14°BLG 

                    receptura New Belgium Brewing Company (chmiele i drożdże zastąpione polskimi)

                    warzone 13/03

 

 

 

        Surowce:

  •        Pale Ale     Maris Otter            2.7 kg 
  •        Monachijski II    Viking            1.5 kg
  •        Carapils                                   0.2 kg
  •        Czekoladowy                         0.25 kg
  •        Palone ziarno jęczmienia       0.025kg     

 

  •        Junga                                  6   g - 60'   
  •        Lubelski                              15 g - 60'
  •        Lubelski                              15 g - 20'

         

 

                    IBU: ~20

 

  •        FM701

               

                  Zacieranie:

 

  •         68°C -  65'
  •         73°C -  5'

 

                 wydajność 78%, pH 5.5

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 90'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 9°C - 13°C (3 tygodnie)

                 FG:            3,52°Blg

                 ABV:          5,91%

                 VOL:          2,4

                 ODF:          75,11%

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

warka #88   Wędzony imperator 25°BLG 

                    receptura inspirowana porterem wędzonym browaru Widawa

                    warzone 09/04

 

 

 

        Surowce:

  •        Monachijski     Bestmalz           1.5 kg 
  •        Monachijski     Viking             0.75 kg
  •        Monachijski II  Bestmalz           0.5 kg
  •        Wędzony bukiem                     2.0 kg
  •        Brown                                       0.4 kg
  •        Kawowy                                   0.35kg
  •        Czekoladowy żytni                 0.26 kg 
  •        Czekoladowy                          0.25 kg
  •        Carafa III                                   0.2 kg   
  •        Crystal 120L                              0.2 kg
  •        Aromatyczny                             0.2 kg

 

  •        Junga                                    35 g - 60'   
  •        Lubelski                                  9 g - 60'

         

 

                    IBU: ~44

 

  •        FM701

               

                  Zacieranie:

 

  •         53°C -  5'
  •         64°C -  20'
  •         68°C -  20'
  •         72°C -  20'
  •         76°C -  5'

 

                 wydajność 77%, pH 5.5

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 75'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 9°C - 13°C 

                 FG:            10.3°Blg

                 ABV:          9.6%

                 VOL:          2.3

                 ODF:          59%

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

warka #89   Waimea SH HotHead PA 12.7°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 24/05

 

 

 

        Surowce:

  •        Pale Ale     Maris otter              1.5 kg 
  •        Pale Ale      Viking                   1.16 kg
  •        Płatki owsiane                        0.95 kg

 

  •        Waimea                                  4 g - 60'   
  •        Waimea                                30 g - whirpool 20'
  •        Waimea                                33 g - w 1-szy dzień fermentacji
  •        Waimea                                33 g - na cichą

         

 

                    IBU: ~31

 

  •        OYL-057 HotHead

               

                  Zacieranie:

 

  •         67°C -  60'
  •         76°C -  5'

 

                 wydajność 75%, pH 5.5

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 60'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. otoczenia ~23°

                 FG:            2.5°Blg

                 ABV:          5.4%

                 VOL:          2.3

                 ODF:          80%

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

warka #90   Hefeweizen 12.5°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 10/06

 

 

 

        Surowce:

  •        Pszeniczny     Bestmalz            2.5 kg 
  •        Pilzneński      Bestmalz             1.1 kg

 

  •        Hersbrucker                                30 g - 60' 

         

 

                    IBU: ~18

 

  •        FM41 Gwoździe i banany

               

                  Zacieranie:

 

  •         55°C -  30'
  •         67°C -  45'
  •         77°C -  3'

 

                 wydajność 70,5%, pH 5.6

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 70'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 20°C - 6 dni następnie podniesiono do 22°C - 4 dni

                 FG:            2.5°Blg

                 ABV:          5.4%

                 VOL:          2.4

                 ODF:          80%

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

warka #91   Weizen z marakują 13°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 03/07

 

 

 

        Surowce:

  •        Pszeniczny     Bestmalz            2.5 kg 
  •        Pilzneński      Bestmalz             1.2 kg
  •        Pulpa z marakuji                      0.85 kg

 

  •        Sladek                                    15 g - 60' 

         

 

                    IBU: ~15

 

  •        FM41 Gwoździe i banany

               

                  Zacieranie:

 

  •         55°C -  30'
  •         67°C -  45'
  •         77°C -  3'

 

                 wydajność 70,5%, pH 5.6

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 75'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 20°C - 6 dni następnie podniesiono do 22°C - 4 dni

                 FG:            2.1°Blg

                 ABV:          5.9%

                 VOL:          2.4

                 ODF:          69%

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

warka #92   Saison 13.4°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 02/08

 

 

 

        Surowce: 

  •        Pilzneński      Bestmalz             3 kg
  •        Żytni                                    0.67 kg
  •        Monachijski I                       0.27 kg

 

  •        Hallertau Tradition              24 g - 60' 
  •        Hallertau Tradition              13 g - 10'
  •        Hallertau Tradition               13 g - 5'

         

 

                    IBU: ~25

 

  •        M29

               

                  Zacieranie:

 

  •         65°C -  60'
  •         76°C -  5'

 

                 wydajność 74%, pH 5.6

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 65'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 20°C - 2 dni następnie podniesiono do temp. otoczenia ~27°C

                 FG:            1.5 °Blg

                 ABV:          6.51 %

                 VOL:          2.5

                 ODF:          88 %

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

warka #93   Dark Saison 14.7°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 20/08

 

 

 

        Surowce: 

  •        Pilzneński      Strzegom             3 kg
  •        Wiedeński    Strzegom           0.6 kg
  •        Caramunich typ                   0.18 kg
  •        Special B                              0.15 kg
  •        Carafa III                              0.18 kg

 

  •        Hallertau Tradition              25 g - 60' 
  •        Hallertau Tradition              15 g - 10'
  •        Hallertau Tradition               10 g - 5'
  •        Sladek, Lubelski                    20 g - 0'

         

 

                    IBU: ~29

 

  •        M29 (Gęstwa ~100ml)

               

                  Zacieranie:

 

  •         64°C -  60'
  •         76°C -  5'

 

                 wydajność 68%, pH 5.5

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 70'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 20°C - 2 dni następnie podniesiono do temp. otoczenia ~24,5°C

                 FG:            1,64 °Blg

                 ABV:          7,2%

                 VOL:          2,5

                 ODF:          88,2%

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

warka #94   APA NZ 13.46°BLG 

                    receptura własna, można powiedzieć że z resztek słodów

                    warzone 06/09

 

 

 

        Surowce: 

  •        Pilzneński      Strzegom        1.73 kg
  •        Wiedeński    Strzegom           1.3 kg
  •        Monachijski typ I                 0.21 kg
  •        Pszenica niesłodowana         0.1 kg
  •        Karmelowy jasny               0.175 kg

 

  •        Horizon                               10 g - 60' 
  •        Pacific Jade                           7 g - 10'
  •        Kohatu                                  9 g - 10'
  •        Pacific Jade                         14 g - 30' Whirpool
  •        Kohatu                                19 g - 30' Whirpool
  •        Pacific Jade                          62 g- 3 dni 
  •        Kohatu                                 50 g - 3 dni
  •        Rakau                                   32 g - 3 dni

         

 

                    IBU: ~47

 

  •        US-05 

               

                  Zacieranie:

 

  •         64°C -  40'
  •         72°C -  20'
  •         76°C -  5'

 

                 wydajność 75%, pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 60'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 16°C, następnego dnia podniesiono do 17/18/19/20/21°C

                 FG:            2.4 °Blg

                 ABV:          6%

                 VOL:          2.3

                 ODF:          67%

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.