Jump to content

co to za piwo będzie?


Guest tomato

Recommended Posts

Guest tomato

mam:

2 kg monachijski

0.7 kg pilzneński

0.5 kg caraaroma

0,25 kg carapilsa

0,25 kg carafa 3

 

magnum 50g i saaz ponad 50g

 

chciałbym coś alla koźlaka z tego uwarzyć.

 

sypać w ogóle tego carapilsa?? bo to reszta z pilsnera mi została i nie wiem czy chomikować czy zużyć? czy to coś da?

 

ile tej carafy? ciemne jak w ciemnogrodzie, wg kalkulatora to nawet 50 gram robi czarne piwo, chciałbym natomiast te smaki palone mieć...

 

całą caararomę?

 

ile madnum? czy połowa to nie za mało?

i czy wogóle dodawać saaz'a??

 

brzeczki zrobię max do 15L z dodatkiem 0,5kg glukozy (- dodawać??)

Link to comment
Share on other sites

ile tej carafy? ciemne jak w ciemnogrodzie, wg kalkulatora to nawet 50 gram robi czarne piwo, chciałbym natomiast te smaki palone mieć...

Jak mają być smaki palone to dać carafy typ III 1 kg i dodać 9 kropel bezzapachowego wybielacza - kolor będzie jaśniejszy a paloność zostanie.

 

brzeczki zrobię max do 15L z dodatkiem 0,5kg glukozy (- dodawać??)

Warto zrobić inwersję glukozy do laktozy poprzez gotowanie brzeczki z dodatkiem wiskozy i odrobiny celulozy w obecności maltozy i słodzika z lidla z domieszką oleju rycynowego zmieszanego z sokiem z buraka.

Link to comment
Share on other sites

ile tej carafy? ciemne jak w ciemnogrodzie' date=' wg kalkulatora to nawet 50 gram robi czarne piwo, chciałbym natomiast te smaki palone mieć...[/quote']

Jak mają być smaki palone to dać carafy typ III 1 kg i dodać 9 kropel bezzapachowego wybielacza - kolor będzie jaśniejszy a paloność zostanie.

 

brzeczki zrobię max do 15L z dodatkiem 0,5kg glukozy (- dodawać??)

Warto zrobić inwersję glukozy do laktozy poprzez gotowanie brzeczki z dodatkiem wiskozy i odrobiny celulozy w obecności maltozy i słodzika z lidla z domieszką oleju rycynowego zmieszanego z sokiem z buraka.

Wybielaczem można też skonwertować jęczmień palony na zwykły słód (potem trzeba zesłodować go suszarką do włosów)

 

Inwersję glukozy można też przeprowadzić bez użycia wiskozy przy użyciu przerw 45°C - 15 min, 78°C - 20 min, 134°C -10 minut i potem szybkie schłodzenie. :smilies:

 

Edit: Tak, tak 1/04 :smilies:

 

A tak poważnie to

 

2 kg monachijski

0.7 kg pilzneński

0.3 kg caraaroma

0,05 kg carafa 3

 

magnum 10g i saaz ponad 15 g

 

i masz coś w stylu Munich Dunkel, wypadało by dodać jakieś drożdże :smilies:

Edited by admiro
Link to comment
Share on other sites

ile tej carafy? ciemne jak w ciemnogrodzie' date=' wg kalkulatora to nawet 50 gram robi czarne piwo' date=' chciałbym natomiast te smaki palone mieć...[/quote'']

Jak mają być smaki palone to dać carafy typ III 1 kg i dodać 9 kropel bezzapachowego wybielacza - kolor będzie jaśniejszy a paloność zostanie.

 

brzeczki zrobię max do 15L z dodatkiem 0,5kg glukozy (- dodawać??)

Warto zrobić inwersję glukozy do laktozy poprzez gotowanie brzeczki z dodatkiem wiskozy i odrobiny celulozy w obecności maltozy i słodzika z lidla z domieszką oleju rycynowego zmieszanego z sokiem z buraka.

Wybielaczem można też skonwertować jęczmień palony na zwykły słód (potem trzeba zesłodować go suszarką do włosów)

 

Inwersję glukozy można też przeprowadzić bez użycia wiskozy przy użyciu przerw 45°C - 15 min, 78°C - 20 min, 134°C -10 minut i potem szybkie schłodzenie. :smilies:

Admiro zapomniałeś wspomnieć że schłodzić należy do - 0,00001 stC i utrzymać przez 33 min a to nie takie proste w naszych warunkach i za pomocą zwykłego termometru zaokiennego.Może ktoś z doświadczonych piwowarów podpowie jak to zrobić i zmierzyć ? :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Jak mają być smaki palone to dać carafy typ III 1 kg i dodać 9 kropel bezzapachowego wybielacza - kolor będzie jaśniejszy a paloność zostanie.

 

 

Warto zrobić inwersję glukozy do laktozy poprzez gotowanie brzeczki z dodatkiem wiskozy i odrobiny celulozy w obecności maltozy i słodzika z lidla z domieszką oleju rycynowego zmieszanego z sokiem z buraka.

Wybielaczem można też skonwertować jęczmień palony na zwykły słód (potem trzeba zesłodować go suszarką do włosów)

 

Inwersję glukozy można też przeprowadzić bez użycia wiskozy przy użyciu przerw 45°C - 15 min' date=' 78°C - 20 min, 134°C -10 minut i potem szybkie schłodzenie. :smilies:[/quote']

Admiro zapomniałeś wspomnieć że schłodzić należy do - 0,00001 stC i utrzymać przez 33 min a to nie takie proste w naszych warunkach i za pomocą zwykłego termometru zaokiennego.Może ktoś z doświadczonych piwowarów podpowie jak to zrobić i zmierzyć ? :smilies:

Co wy pijecie, że macie taką fazę ?

Ja też chcę :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Guest tomato

warka #3 jakieś ciemne

 

2 kg monachijski

0.6 kg pilzneński

0.4 kg caraaroma

30 kg carafa 3

0,3kg glukozy

magnum 20g i saaz ponad ~15 g

saflager -23 z poprzedniego lagera pilsa

 

wyszlo 13L 15°Blg

 

postoi 3 tyg, bez cichej i do butelek.

 

:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Guest tomato

żarciki

 

jak to jedna mała literka potrafi rozśmieszyć :)

 

 

a tak na serio. dobry browar??

 

moja 3 warka, a z zacieraniem robię więc powinieneś się cieszyc ;p że tylko #`1 z puchy :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.