Jump to content

Porter angielski czy Stout?

Recommended Posts

Witam, już niebawem ruszam z pierwsza w tym roku warką. Jako, że znajomi naciskają zastanawiam się nad jednym z tych zestawów:

http://www.homebrewing.pl/stout-12stblg-zestaw-surowcow-p-280.html

i http://www.homebrewing.pl/porter-angielski-125stblg-zestaw-surowcow-p-246.html

Macie jakieś rady co do nich? Do tej pory zacierałem jedna warkę (dunkel weizen) i wyszedł pijalny. Znajomi (tak naprawdę to znajome, mam takie koleżanki, którym się słabo robi na myśl o lekkich słodkawych piwach i dla nich ma być mocno i ciężko:) zażyczyli sobie znów coś ciemnego. Pasowałby mi wiec porterek bałtycki ale coś czuję, że na niego jeszcze nie pora. No i które piwo byłoby trochę szybciej. Może ewentualnie jakieś inne propozycje? No i oczywiście górniak.

Zwykły Dry Stout 12BLG z pewnością nie będzie mocny i ciężki. Ale na pewno będzie pyszny, pod warunkiem że ktoś lubi ten styl. Porter angielski... mi portery nie smakują bo mają w sobie ciężką, męczącą, mdławą słodycz. Tylko nie wiem na ile ja piłem portery bałtyckie (d. ferm.) a na ile typowe portery brytyjskie (g. ferm).

Zrób stouta. A potem portera :(

Cześć :)

Mi się jeszcze nigdy nie udało zrobić portera angielskiego który miał by w sobie słodycz :(

Ja bym warzył portera :|

Edited by bielok

Typowy porter fajny pomysł. To dolna fermentacja. Czy przez najbliższe 3 miesiące zapewnisz mu temperaturę poniżej 15°C ? Jeśli tak to startuj. Mój porter warzony w wigilię jest już niezły w smaku.

Weź oba bo i tak w tydzień po warzeniu będziesz zamawiał drugi raz, przesyłka cię taniej wyniesie. :P

Bez sensu. To są wbrew pozorom bardzo zbliżone piwa. 8 na 10 pijących nie będzie potrafiło wskazać, które jest które. Bierz coś innego.

Ja osobiście polecam stouta, to jednak klasyka, ale naprawdę nie ma wielkiej różnicy.