Skocz do zawartości

Pierwsze zacieranie - czyli początkującego pytań kilka


Szedo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie i Panie,

 

Jako początkujący piwowar po raz pierwszy w życiu zabieram się za zacieranie. Wcześniejsze próby z Brewkit-em utwierdziły Mnie w przekonaniu że warto warzyć i eksperymentować.

Niestety muszę przyznać że czytając czy oglądając różne  źródła odnośnie zacierania, nadal Mam kilka pytań.

 

Planowany styl: AIPA 

 

1.  Jak podczas zacierania utrzymywać temperaturę zacieru? Jak kontrolować by nie byłą za wysoka czy za niska? Czy jedyną możliwością jest ciągłe stanie nad garem i sprawdzanie temperatury?

2. Jak najlepiej schłodzić piwo bez użycia chłodnicy? I ile maksymalnie powinno owe chłodzenie trwać? Czy za długie chłodzenie może powodować coś niepożądanego?

3. Czy po zakończonym procesie chmielenia, konieczne jest oddzieleniem chmielu przed zadaniem drożdży? I jeżeli tak to w jaki sposób to zrobić?

4. Czy chmielenie na zimno, można przeprowadzić w tym samym fermentorze w którym odbywała się fermentacja burzliwa, czyli bez przelewania piwa?

5. Czy usunięcie chmielin przed rozlaniem do butelek jest konieczne i czy wymaga jakiś konkretnych metod?

 

Serdecznie dziękuje już z góry,

Pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Szedo napisał:

Niestety muszę przyznać że czytając czy oglądając różne  źródła odnośnie zacierania, nadal Mam kilka pytań.

Ja mam jedno pytanie - czy przeczytałeś cokolwiek z tego co jest dostępne na tym forum i/ lub wiki?

 

 

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chłodzić można w wannie z zamrożonymi butelkami pet albo na mróz wystawić jak zimno. Chmielenie na zimno w drugim baniaku bez gęstwy drożdżowej w trakcie fermentacji cichej. Chmielin przed rozlewem można sie pozbyć zakładając np "pończochę" na wężyk do spuszczania piwa do baniaka w którym dodajesz cukier do refermentacji . Temperatura tak szybko nie spadnie jak zacier gęsty i go dużo, co jakiś czas można dogrzać kontrolując.

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach



Witam Panowie i Panie,
 
Jako początkujący piwowar po raz pierwszy w życiu zabieram się za zacieranie. Wcześniejsze próby z Brewkit-em utwierdziły Mnie w przekonaniu że warto warzyć i eksperymentować.
Niestety muszę przyznać że czytając czy oglądając różne  źródła odnośnie zacierania, nadal Mam kilka pytań.
 
Planowany styl: AIPA 
 
1.  Jak podczas zacierania utrzymywać temperaturę zacieru? Jak kontrolować by nie byłą za wysoka czy za niska? Czy jedyną możliwością jest ciągłe stanie nad garem i sprawdzanie temperatury?
2. Jak najlepiej schłodzić piwo bez użycia chłodnicy? I ile maksymalnie powinno owe chłodzenie trwać? Czy za długie chłodzenie może powodować coś niepożądanego?
3. Czy po zakończonym procesie chmielenia, konieczne jest oddzieleniem chmielu przed zadaniem drożdży? I jeżeli tak to w jaki sposób to zrobić?
4. Czy chmielenie na zimno, można przeprowadzić w tym samym fermentorze w którym odbywała się fermentacja burzliwa, czyli bez przelewania piwa?
5. Czy usunięcie chmielin przed rozlaniem do butelek jest konieczne i czy wymaga jakiś konkretnych metod?
 
Serdecznie dziękuje już z góry,
Pozdrawiam


Ad1 wystarczy że do wody 70°c wsypiesz słód. Dobrze rozmieszasz żeby grudek nie było. I zostawisz na godzinę. Możesz zaizolowac kocem czy czymś żeby trzymało dłużej ciepło
Ad2 Na balkon przez te kilka godzin nic się nie stanie jak będzie przykryte.
Ad3 Chyba tak bo ponoć jakieś trawiaste posmaki mogą wyjść. Ja zawsze oddzielam.
Ad4 Ja przelewam na cichą jak mam chmielć na zimno. Ale czy to coś zmienia to nie wiem. Napewno gęstwa jak chcesz jej użyć ponownie będzie zanieczyszczona chmielem.
Ad5 Tutaj napewno jest konieczne bo inaczej piwo będzie uciekać z butelki. Chmieliny beda działać jak mentos w coli.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, Szedo napisał:

Witam Panowie i Panie,

 

Jako początkujący piwowar po raz pierwszy w życiu zabieram się za zacieranie. Wcześniejsze próby z Brewkit-em utwierdziły Mnie w przekonaniu że warto warzyć i eksperymentować.

Niestety muszę przyznać że czytając czy oglądając różne  źródła odnośnie zacierania, nadal Mam kilka pytań.

 

Planowany styl: AIPA 

 

1.  Jak podczas zacierania utrzymywać temperaturę zacieru? Jak kontrolować by nie byłą za wysoka czy za niska? Czy jedyną możliwością jest ciągłe stanie nad garem i sprawdzanie temperatury?

2. Jak najlepiej schłodzić piwo bez użycia chłodnicy? I ile maksymalnie powinno owe chłodzenie trwać? Czy za długie chłodzenie może powodować coś niepożądanego?

3. Czy po zakończonym procesie chmielenia, konieczne jest oddzieleniem chmielu przed zadaniem drożdży? I jeżeli tak to w jaki sposób to zrobić?

4. Czy chmielenie na zimno, można przeprowadzić w tym samym fermentorze w którym odbywała się fermentacja burzliwa, czyli bez przelewania piwa?

5. Czy usunięcie chmielin przed rozlaniem do butelek jest konieczne i czy wymaga jakiś konkretnych metod?

 

Serdecznie dziękuje już z góry,

Pozdrawiam :)

co do chłodzenia to można chłodzić w wannie z lodem. Jednak polecam wydać te 150 -170  na chłodnicę.

Tak ogólnie to poczytaj forumowe wiki ;) 

Edytowane przez Łyskacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31 minut temu, blade1231 napisał:

A co kolega będzie robić AIPA, chyba najprostsze. Chmiel i tak przykrywa większość wad jakie mogą powstać.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
 

Zwłaszcza IPA 8 BLG,120 IBU z pływającym chmielem w butelkach i 5 centymetrowym osadem drożdżowym.Ale nic to,chmiel wszystko przykryje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.