Jump to content

biały osad w butelkach - co i jak


Recommended Posts

Może to podstawy, ale jak w temacie...

 

Mam w butelkach biały osad (po tygodniu od zlania do butelek) - zastanawiam się czy to drożdże leżą, czy glukoza się nie rozpuściła/zużyła i leży (może butelki za krótko leżały w ciepłym).... Osad jest dosyć zbity, tzn jest raczej przytwierdzony do butelki, acz po staraniach można go trochę ruszyć obracając butelką..

 

Co to może być, i czy coś trzeba/można zdziałać?

 

dzięki...

Link to comment
Share on other sites

Nic nie ruszaj. To osad z drozdzy. Dzieki temu, ze jest zbity, uda ci sie w kuflu uzyskac klarowne piwo. O ile oczywiscie bedziesz ostroznie przelewac.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.