Jump to content

Rozbudowa warzelni

przemekbmw123

Recommended Posts

Trochę znudziło mi się warzenie na garnku i filtrze z oplotu więc pomyślałem o rozbudowie. I tu pojawia się pytanie, którą drogę wybrać:

1) Kadź zacierno-filtracyjna z fałszywym dnem a do tego kadź warzelna z hopstoperem

2) Rozwiązanie w stylu https://www.piwo.org/forums/topic/25076-sprzedam-kocioł-zacierno-warzelny/?tab=comments#comment-467185

Myślę o wybiciu 50 litrów max. Proszę o sugestie użytkowników obu rozwiązań. Osobiście po analizie nie jestem w stanie jednoznacznie wybrać lepszego.

Jak dla mnie droga kadzi zaciernej i warzelnej wygląda bardziej profesjonalnie, takie systemy stosują browary.

Ja tez buduje aktualnie swojego browara. I właśnie na systemie kadzi zaciernej plus warzelnej. 

Wiesz, wszystko chyba rozbija się o to ile miejsca możesz przeznaczyć na swoje hobby. Gdybym mieszkał w domu i miał osobne pomieszczenie - nawet bym się nie wahał tylko już dawno miałbym swoją warzelnie z rozmachem. Póki co mieszkam w bloku i jedyną opcja zostaje mi zacieranie jak dotychczas (warnik z oplofiltrem) + warzenie w garnku na kuchni, ewentualnie (planowana) zmiana na elektryczny kocioł zacierny 40l (do zwiększenia wybicia). Po robocie - wszystko do piwnicy ;)

Dziękuję za odpowiedzi. Zapewne i ja wybiorę tą drogę. Na HERMSa niestety nie mam warunków prądowych, instalacja max 4kW. Podłączenie 3faz nie wchodzi w grę, budynek wynajmowany. W kadziach mam zamiar zastosować grzałkę 2kW a dodatkowo wspomagać się taboretami gazowymi. Zastanawiam się jeszcze co wybrać do konfiguracji z wymiennikiem płytowym Hopp Stoper czy Hop Spider.

I ja zabieram się w tym roku za rozbudowę browaru, czytam i czytam i głowa mnie boli ...tyle tego jest, sterowniki napięcia wymiary itp. mieszkam w domu mam do dyspozycji piwnice więc mogę wstawić tam coś większego (wybicie jakie chce to 50l) ale te napięcia konstrukcje itp. na forum jeden z kolegów sprzedaje na zamówienie kocioł zacierno warzelna wygląda mega, do tego HTL i coś do gotowania sterownik i browar był by całkiem całkiem

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka