Jump to content

Irish Red Ale - palony jęczmień na końcu?


Recommended Posts

Witam,

 

Przeczytałem w kilku wątkach na różnych forach, że podczas zacierania tego zestawu (zakupionego w BA), lepiej palony jęczmień dodać już po zacieraniu, po negatywnej próbie jodowej. Padły dwa powody:

 

- dodanie palonego jęczmienia na początku, wraz z innymi słodami, utrudnia / uniemożliwia późniejszą próbę jodową ze względu na kolor zacieru

- dodanie jęczmienia na początku zacierania nadaje przyszłemu piwu kwaśny posmak.

 

We wskazówkach do warzenia dołączanych do zestawu nie ma o tym ani słowa - chciałbym, żeby ktoś mi rozjaśnił w głowie jak to z tym jest...

 

Podam może jeszcze na wszelki wypadek zestaw wszystkich słodów:

 

- słód Pale Ale

- słód Monachijski typ I

- słód Carared

- palony jęczmień

 

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

Cześć :ble:

 

Dodaj palony jęczmień na koniec zacierania. O ile nawet mało wprawnym okiem można zrobic próbę jodową na ciemnych warkach, to z posmakiem kwaskowym borykał się jeden z kolegów z forum. Po wymianie PW zaczął dodawac palone słody na koniec zacierania i twierdził że kwaskowae smaczki znikły.

Link to comment
Share on other sites

W tym zestawie dodajemy ziarno palone na koniec tylko po to, aby uzyskać odpowiedni kolor, bez posmaku i zapachu

palonego i kwaskowatego.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.