Jump to content

Moja pierwsza warka :) Kilka pytań..


Recommended Posts

Czesc!

Wczoraj zpodalem drozdze do mojego pierwszego weizenka. Gratulowac mozecie mi i koledze Bimbrowi, bo to jego wlasnej roboty weizen przekonal mnie, ze WARTO warzyc swoje piwo :/ Dzis rano budze sie.. a piana na dwa palce ;)

Piwko z zestawu browamatora, na ekstrakcie slodowym (nie brew-kit)

 

Mam pytanie: czy kristal weizen (czyli to samo ale klarowne) robimy tak samo tylko filtrujemy mchem albo zelatynka i zadajemy na cicha fermentacje? Czy tylko czesc z tych krokow podejmuje, czy wszystkie? Jesli nie to ktore? Czy moze kristala wogole inaczej robimy?

Czy tego mojego zwyklego weizen biera dawac na cichą? Jakie sa argumenty za i przeciw.

 

No to narazie tyle, bede was jeszcze meczyl nie martwcie sie. Witajcie braci browarnicza!

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Mam pytanie: czy kristal weizen (czyli to samo ale klarowne) robimy tak samo tylko filtrujemy mchem albo zelatynka i zadajemy na cicha fermentacje? Czy tylko czesc z tych krokow podejmuje, czy wszystkie? Jesli nie to ktore? Czy moze kristala wogole inaczej robimy?

Takiego 100% Kristalla to w warunkach domowych nie zrobisz, bo musiałbyś odfiltrować wszystkie drożdże, a nie o to nam chodzi. Jeżeli jednak użyjesz drożdży mocno flokujących, czyli takich, które się ładnie zbiją na dnie, to jeśli odpowiednio długo wyleżakujesz to piwo, to przy umiejętnym nalewaniu otrzymasz Kristall Weizena. Problem jest tylko taki, że szczepy dobre do weizenów charakteryzują się właśnie bardzo niską flokulacją.

Jedyny więc sposób to odpowiednio długie leżakowanie + ostrożne nalewanie.

Oczywiście, żeby zwiększyć szanse powodzenia tej operacji, należy zminimalizować ilość osadu drożdżowego. Proponowałbym 14-dniową cichą.

Mchu nie używałem, to nie wiem, ale myślę, że to może być dobry pomysł. Żelatyny bym nigdy do piwa nie dodał.

 

Czy tego mojego zwyklego weizen biera dawac na cichą? Jakie sa argumenty za i przeciw.

IMO dawać.

Za cichą:

- zmniejszenie ilości osadu drożdżowego. A duża ilość drożdży w but. jak sądzę wpływa na szybszą autolizę (rozpad) tych drożdży. Co oznacza, że piwo się szybciej starzeje, co w przypadku weizenów jest tym bardziej dotkliwe.

Za brakiem cichej:

- mniej roboty.

- mniejsze ryzyko zakażenia.

Link to comment
Share on other sites

Czyli niemcy jednym slowem odfiltrowuja drozdze, a "aseptycznosc" Kristall Weizena zapewniaja "innymi środkami"?

 

I jeszcze pytanko - czy gdzies jest dostepny przepis na belgijskiego Weizena, o charakterystycznej bialej zawiesinie (Witbier, czy blanche, nie pamietam jak to sie dokladnie nazywalo) Bardzo tesknie za tym piwem ;)

Link to comment
Share on other sites

Czyli niemcy jednym slowem odfiltrowuja drozdze, a "aseptycznosc" Kristall Weizena zapewniaja "innymi środkami"?

Dokładnie takimi samymi środkami, jak każdego innego piwa, bez drożdży.

 

I jeszcze pytanko - czy gdzies jest dostepny przepis na belgijskiego Weizena, o charakterystycznej bialej zawiesinie (Witbier, czy blanche, nie pamietam jak to sie dokladnie nazywalo) Bardzo tesknie za tym piwem :/

Oczywiście, że jest. Na stronie głównej naszego ulubionego serwisu piwowarskiego. ;) A swoją drogą to pytanie znaczy, że jeszcze nie zapoznałeś się dokładnie ze stroną piwo.org.

Link to comment
Share on other sites

Mam pytanie: czy kristal weizen (czyli to samo ale klarowne) robimy tak samo tylko filtrujemy mchem albo zelatynka i zadajemy na cicha fermentacje? Czy tylko czesc z tych krokow podejmuje, czy wszystkie? Jesli nie to ktore? Czy moze kristala wogole inaczej robimy?

Czy tego mojego zwyklego weizen biera dawac na cichą?

Mech (irlandzki), tak samo jak żelatyna, nie służy do filtracji. Możesz go użyć do "kryształowego", ale tu już za późno, bo dodaje się go do gotującej brzeczki na 10-15 min. przed końcem gotowania.

 

Możesz użyć roztworu żelatyny, która zwiąże zawieszone w toni drożdże i osadzi je na dnie. Po skończonej fermentacji burzliwej przelej piwo na f. cichą i dodaj żelatyny wg instrukcji (nie pamiętam teraz proporcji). Piwo powinno dość szybko sklarować (2-4 dni) - wtedy zdekantować i do butelek. Żelatyna jest (w tym przypadku) dobrym rozwiązaniem i nie wahałbym się jej użyć.

 

Jeśli nie żelatyna, to koniecznie dłuższa (2-3 tygodnie) f. cicha. Na tym etapie nie obawiałbym się zakażenia, bo młode piwo jest dość mocno na to odporne.

 

Jeśli piwo w butelkach byłoby nadal mętnawe, to po ok. miesiącu (kiedy już będzie nagazowane) wstaw butelki do lodówki. Niska temperatura powinna dość szybko wcisnąć drożdże w dno butelek.

Link to comment
Share on other sites

To jest drugi dzien fermentacji burzliwej (weizen). Na pianie widac mnostwo drozdzy. Czy zbierac ta piane/drozdze?

Jeżeli chcesz mieć gęstwę na następną warkę to tak, jeśli nie, to nic z tym nie musisz robić.

Link to comment
Share on other sites

To jest drugi dzien fermentacji burzliwej (weizen). Na pianie widac mnostwo drozdzy. Czy zbierac ta piane/drozdze?

Nie podczas fermentacji, tylko przed zlewaniem na cichą. Teraz zostaw to w spokoju i nie zagladaj tam za czesto.

Link to comment
Share on other sites

To jest drugi dzien fermentacji burzliwej (weizen). Na pianie widac mnostwo drozdzy. Czy zbierac ta piane/drozdze?

Nie podczas fermentacji' date=' tylko przed zlewaniem na cichą. Teraz zostaw to w spokoju i nie zagladaj tam za czesto.[/quote']

pszeniczniaki 3068 wylegujące się na piance zbieram właśnie w trakcie fermentacji ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.