Jump to content

Ciasto z piwem

Mason

Recommended Posts

Czarne i pyszne ciasto z piwem :)

Przepis pochodzi z tej strony: http://zachcialomisiegotowac.blox.pl/2008/09/Rich-stout-cake.html

Składniki

225g masła

350g brązowego cukru

4 jajka

225g mąki

? łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody

400ml piwa Guinness

100g ciemnego kakao

100-200g czekolady (dodatkowo)

Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać jajka i ubijać. Wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Piwo wymieszać z kakao. Następnie dodać mąkę i piwo do masła i utrzeć razem. Ciasto jest dość rzadkie. Ja dodałam jeszcze tabliczkę połamanej na małe kawałeczki gorzkiej czekolady. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wielkości około 20-25cm. Wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec 1-1? godz. Po godzinie nakryć ciasto papierem do pieczenia jeśli ciasto za szybko się przypieka od góry. Ostudzić przed wyjęciem z blaszki.

Zrobiłem pewne modyfikacje - stosuję portera (np. Grand Imperial Porter) zamiast Guinnessa, dodaję łyżeczkę chilli i solidną garść płatków migdałowych a czekoladę ścieram na grubej tarce.

Co rozumiesz pod pojęciem: "łyżeczka chili"?

Chili jest bardzo szerokim pojęciem. Łyżeczka suszonego chili cayenne to coś innego niż łyżeczka zmielonego habanero (poproszę o szacunek, jeśli nie to proszę o spróbowanie).

Chili uwielbiam, ale w tym przepisie brakuje choćby nazwy papryki, żeby można było się do ilości odnieść. (albo chociaż określenia co za chili - one aromat mają różny i czasem dominujący)

ps. kapsaicyna w profilu zobowiązuje :)