JacekKocurek Posted April 9, 2015 Author Share Posted April 9, 2015 (edited) Warka 121(S)W ramach walki z lenistwem część lekką, czyli Schwarzbier wczoraj zabutelkowałem. Cukier dozowany w formie syropu strzykawką. W piwie na szczęście nie czuć dodatku ekstraktu. Edited April 9, 2015 by JacekKocurek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted April 9, 2015 Author Share Posted April 9, 2015 Warka 122 - czerwony lager Wczoraj około 17 zadany drożdżami z warki 121(S), +/- pół litra gęstwy. W piwnicy termometr pokazuje 10°C. Mam nadzieję, że nie ociepli się zbyt gwałtownie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted April 30, 2015 Author Share Posted April 30, 2015 (edited) Warka 121(P) - Porter BałtyckiWczoraj wreszcie trafił do butelek. Teraz trzeba czekać, żeby sie toto jakoś ułożyło. Ekstrakt końcowy ok 5°Blg, czyli zaw. alkoholu ok 8,5%obj. Do nagazowania syrop cukrowy podawany do butelek strzykawką. Edited April 30, 2015 by JacekKocurek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted May 10, 2015 Author Share Posted May 10, 2015 Warka 122 - czerwony lager Wczoraj zabutelkowany z ok 1l rezerwy. Wyszło 47 butelek. W smaku nawet niezłe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted May 11, 2015 Share Posted May 11, 2015 CZERWONY LAGER - u mnie podpatrzyłeś tą nazwę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted May 11, 2015 Author Share Posted May 11, 2015 Być może podświadomie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted May 21, 2015 Author Share Posted May 21, 2015 (edited) Sezon się kończy.... więc....wczoraj wieczorkiem na karuzelę trafił "Pszeniczny łan". Objętość startera ok. 1,2l. Planowana stopa nastawu tylko 0,3mln/°P/ml (w planie oczywiście warka w systemie 1/2 HGB) Edited May 21, 2015 by JacekKocurek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted May 23, 2015 Author Share Posted May 23, 2015 (edited) Warka 123 Weizen Na zakończenie sezonu pszenica na lato. Zasyp: 1,00 kg WES Jasny (30,0 EBC) Extract 12,20 % 4,00 kg Pszeniczny (3,9 EBC) Grain 48,78 % 3,20 kg Pilzneński (3,0 EBC) Grain 39,02 % Zacieranie 43-41°C - 60' 52°C - 15' 62° - 30' 72° - 45' 76° - 5' Gotowanie 80' chmielenie 33,00 gm Tradition [5,06 %] (60 min) Hops 9,6 IBU Brzeczka wybita trochę ponad 20°Blg trafiła do 2 fermentorów po 12,5l, rozcieńczona w każdym 10l wody Gorczańskiej. Obliczony ekstrakt nastawny 11,8°Blg. Zadane podzielonym na połowy starterem "Pszenicznego Łanu" i zniesione do piwnicy. No i mamy niewiadomą bo tam, okazało się, że temperatura spadła do 15°C. Edited May 23, 2015 by JacekKocurek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted May 26, 2015 Author Share Posted May 26, 2015 Obawy okazały się płonne. 16°C a te pierońskie drożdże poszły na spacer. Normalnie brak słów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted June 10, 2015 Author Share Posted June 10, 2015 Warka 123 Weizen Dziś trafiła do 2 KEGów i 17 butelek. Piwo wyszło bardzo dobre. Drożdże szczerze polecam. Odfermentowały do 2,5°Blg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted December 29, 2015 Author Share Posted December 29, 2015 (edited) Warka 124 BPA Pierwsza warka w nowym sezonie.... ehhh... Wygrałem Safebrew Abbaye dlatego belg. Uwarzone wczoraj. Planowany ekstrakt 12,5, goryczka 24IBU, kolor 20EBC. Zasyp 3,50 kg Pilzneński Bruntal (3,9 EBC) Grain 71,43 % 1,00 kg Pszeniczny (3,9 EBC) Grain 20,41 % 0,20 kg CaraBelge (33,0 EBC) Grain 4,08 0,20 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 4,08 % Zacieranie 52°C - 20' 62°C - 25' 72°C - 40' 78°C - 10' Gotowanie 70'/Chmielenie 20,00 gm Tradition [4,90 %] (60 min) Hops 11,7 IBU 30,00 gm Tradition [4,90 %] (30 min) Hops 9,0 IBU 30,00 gm Tradition [4,90 %] (5 min) Hops 2,9 IBU Wyszło 25L 13°Blg. Drożdże zadane ok 21. Fermentor wyniesiony na strych, gdzie było ok. 20°C więc otworzyłem mocniej okno. Dziś rano już ładna czapa. Temperatura w fermentorze poniżej 16°C więc okno przymknąłem. Edited December 29, 2015 by JacekKocurek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted February 9, 2016 Author Share Posted February 9, 2016 (edited) Warka 124 BPA Wczoraj trafiła do KEGa i 11 butelek. Niestety potwierdził się słaby "belgijski charakter" tych drożdży. W związku z czym gęstwa trafiła do kanału. Piwo ma profil słodowo-karmelowy. Końcowy ekstrakt 2°Blg, zawartość alkoholu 5,9%. Goryczka za wysoka, nieprzyjemna, może przez sporą zawartość alkoholu. Edited February 9, 2016 by JacekKocurek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted February 18, 2016 Author Share Posted February 18, 2016 Warka 124 BPA Sprawdziłem dziś to piwo i jestem bardzo mile zaskoczony. Goryczka już znacznie przyjemniejsza. Belgijski charakter jak należy, owocowe estry, przyprawy. Żałuję, że wywaliłem te drożdże. Naprawdę zrobiły dobrą robotę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Naprawdę zrobiły dobrą robotę. kilka warek na nich popełniłem i cieszę się bo mam podobne zdanie o nich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted February 18, 2016 Author Share Posted February 18, 2016 (edited) Warka 125 Altbier Miała być uwarzona na koniec ubiegłego sezonu ale brakło czasu. Zasyp w 4/5 monachijski II, w 1/5 pilzneński, dla pewności, że wystarczy enzymów. Dla podbicia koloru odrobina słodu barwiącego. Zasyp: 4,00 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 79,52 % 1,00 kg Pilzneński (3,9 EBC) Grain 19,88 % 0,03 kg Barwiący (1400,0 EBC) Grain 0,60 % Zacieranie zatarcie na 62°C - 35' 72°C - 35' 78°C - 5' Gotowanie 70'/chmielenie 40,00 gm Tradition [4,80 %] (60 min) Hops 23,0 IBU 40,00 gm Tradition [4,80 %] (25 min) Hops 9,3 IBU 40,00 gm Tradition [4,80 %] (2 min) Hops 3,8 IBU Wyszło jakieś 25l 12,5°Blg. Obliczony kolor 22,8EBC, goryczka 36IBU. Dochładza się na balkonie. Jak temperatura spadnie do 20°C zadam Old German z Gozdawy. Edited February 18, 2016 by JacekKocurek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted March 29, 2016 Author Share Posted March 29, 2016 (edited) Warka 126 Witbier Przewidywany ekstrakt początkowy : 11 Plato, Przewidywany kolor: 5,9 EBC Przewidywana goryczka: 12,5 IBU Zasyp: 2,20 kg Pilzneński Bruntal (3,9 EBC) Grain 50,00 % 1,20 kg Płatki pszenne (3,2 EBC) Grain 27,27 % 1,00 kg pszenica (3,2 EBC) Grain 22,73 % Zacieranie 0 min białkowa 53,0 C 40 min Step2 Heat to 66,0 C 15 min Step3 Heat to 72,0 C 5 min Step4 78,0 C Gotowanie 20,00 gm H. Tradition [5,00 %] (60 min) 15,00 gm Kolendra (5,0 min) 72,00 gm Świeżo starta skórka pomarańczowa (5min). sok z dwóch pomarańczy (ok 200ml) Wyszło 24 litry 11°Blg. Po wystudzeniu poniżej 20°C zadane drożdżami Gozdawy do witbiera (zeszłoroczne, przechowywane w lodówce) Edited March 29, 2016 by JacekKocurek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted March 29, 2016 Author Share Posted March 29, 2016 Warka 125 Altbier Wsadziłem do lodówki na cold crash. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted May 5, 2016 Author Share Posted May 5, 2016 Warka 127 Weizen W poniedziałek 2 maja uwarzony w technologii 1/2HGB. Trzeba się przygotować na wakacje. Na karuzeli przez 2 dni kręciły się Gwoździe i banany, czyli FM41 Zasyp 1,00 kg WES Jasny (80,0 EBC) Extract 13,33 % 3,50 kg Pszeniczny (3,9 EBC) Grain 46,67 % 3,00 kg Pilzneński (3,0 EBC) Grain 40,00 % Zacieranie 42°C - 25' 68°C - 100' Niestety skrobia się nie skonwertowała. Podniosłem do 72°C i po 20' dalej, dodałem jeszcze 300g słodu pilzneńskiego. Po kolejnych 15' było lepiej ale i tak niedoskonale. Trudno. Brak przerwy białkowej spowodował problemy z filtracją. Gotowanie 70'/chmielenie 35g H. Tradition ok. 5% a.kw. na 60' Do gotującej brzeczki dodałem ekstrakt. Ekstrakt okazał się już mocno ciemny (ma 2 lata) przez co barwa raczej jest poza zakresem. Po schłodzeniu podzieliłem na 2 fermentory i dolałem wody do 20 litrów. Z osadów odzyskałem 2 litry. Dodam jak fermentacja trochę zwolni, bo na razie drożdże wyłażą z fermentora. Fermentacja w temperaturze otoczenia 16°C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Masz pomysł dlaczego się nie zatarło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted May 8, 2016 Author Share Posted May 8, 2016 Być może temperatura była niższa niż wskazywał termostat a po 2h enzymy raczej już nie są aktywne ale tego nie wiem. Nie lubię zacierania jednotemperaturowego (zwykle mam tu problemy z konwersją) ale nie miałem wyjścia: musiałem zostawić kociołek bez nadzoru na ponad 1,5h. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted May 14, 2016 Author Share Posted May 14, 2016 Warka 128, pszenica wędzona Słowo wędzona trochę na wyrost, bo w zasypie 2kg wędzonego słodu pszenicznego ale coś tam wniesie do smaku. Ogólnie warka miała być luzacka a wyszła tak, że nie wiem, czy w ogóle coś z tego piwa będzie. Ale najpierw szczegóły dot. zasypu: 3,00 kg Pilzneński (3,0 EBC) Grain 37,50 % (miały być 2 kg) 2,00 kg Pszeniczny wędzony (dębem) (4,0 EBC) Grain 25,00 % 1,50 kg Pszeniczny (3,9 EBC) Grain 18,75 % (miały być 2kg) Reszta ekstraktu z 1,5kg ekstraktu WES, który kiedyś był jasny ale melonoidyny zrobiły z niego ciemny. A teraz o problemach. Ponieważ nie miałem czym nastawić pH postanowiłem ześrutować słód dzień wcześniej i dać szansę enzymom cytolitycznym by zakwasiły brzeczkę. Ześrutowany słód zalałem wodą o temp. ok 35°C i zostawiłem na noc. Rano dolałem kilka litrów wody i ruszyłem już z konkretnym zacieraniem: 25 min ferulikowa 42°C 15 min. białkowa 52°C 30 min maltozowa 62°C 40 min dekstrynująca 72°C I powinno być po krzyku (znaczy po skrobi) ale ponieważ przy ostatniej warce jakoś niepewnie się zacierało więc zrobiłem próbę jodową. Już jak pobierałem próbkę nie spodobał mi się zacier. Kropla KI3 i ... masakra kolor jak na kisielu! Skosztowałem zacieru a on kwaśny jak cholera! No cóż, najwyraźniej nie doceniłem bakterii, które ładnie zajęły się skrobią i zakwasiły zacier do pH poniżej 4! Wsypałem całą dostępną w domy sodę oczyszczoną, a pH podniosło się ledwo do 4,8! (niezły bufor). Pomyślałem, że może jeszcze enzymy ruszą ale po 40minutach dalej skrobia w zacierze. No to postanowiłem dodać świeżego słodu. Skoczyłem do Kostka w Piwopiweczko (było jeszcze przed 10 ale już był na posterunku), kupiłem 1kg świeżego pilzneńskieg (stąd zmiana w planach), ześrutowałem, dodałem do zacieru, temp. 70°C i czekam, po 45 minutach dalej skrobia!!! Dokupiłem sody znowu pół godziny i dalej nic. Jednak pH ok 5 to wciąż za nisko dla amylaz ze słodu. Więcej sody już nie chciałem dodawać, bo można już było wyczuć ją w zacierze. Pozostały dwa wyjścia: wylać w kanał albo użyć a-amylazy bakteryjnej. Szkoda było mimo wszystko zacieru zatem kolejna wyprawa do Kostka po enzym. Wsypałem całe 4g, podniosłem temp. do 90°C i po 15 minutach było po skrobi. Niby sukces ale jednak boli. Gotowanie z 40g H. Tradytion przez 1h. Po wystudzeniu przelane do fermentorów. Wyszło 44l ok 13 °Blg, zadane gęstwą po poprzedniej pszenicy. Zobaczymy co z tego piwa będzie ale nie mam wielkich nadziei. W taki oto sposób zakończyłem sezon 2015/16. Warka miała miejsce w piątek, 13 maja... i wszystko jasne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted May 13, 2020 Author Share Posted May 13, 2020 Minęło trochę czasu.... 4 lata W "międzyczasie" jeszcze kilka warek domowych popełniłem ale jakoś nie zanotowałem ich tutaj. Nawet nie wiem na dobrą sprawę ile ich było, bo ostatnia chyba w 2017. Potem trochę przy większych garach w Alternatywie i w końcu powrót do korzeni Zakładając, że niezapisanych warek było 2 mamy teraz warkę nr 131 w browarze, który z Lipinami nie ma już nic wspólnego. Może czas zmienić nazwę.... vettis 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted May 13, 2020 Author Share Posted May 13, 2020 (edited) Warka 131. Saison de table Piwo w stylu saison do codziennego użytku . Planowany ekstrakt ok 12°P, goryczka ok. 25 IBU. Drożdże Fermentis SafeAle BE-134 Zasyp: Słód pilzneński 2,7kg Słód monachijski 1,8kg Zacieranie 51°C - 15' 62°C - 35' 72°C - 30' 77°C - 10' Gotowanie 70', chmiel Galaxy ok 11%ak. (bo miałem) w 3 dawkach 12g na 60' 12g na 15' 15g na 2' Po raz pierwszy wszystko (prócz filtracji) zrobione w garnku z Lidla. Gotowanie niezbyt intensywne, bo jednak mocy brakuje ale przełom był wręcz wzorowy, więc powinno być OK. Wyszły 22 litry brzeczki 12,5°P. Drożdże rozsypane na pianę (co prawda na saszetkach nie ma symbolu E2U jak na paczkach 500g ale myślę, że to dokładnie te same drożdże więc nie powinno być problemów). Fermentor stoi w pokoju (niestety deweloper nie przewidział piwniczki ). Po raz pierwszy też warzenie na świeżym powietrzu. Edited May 13, 2020 by JacekKocurek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted May 20, 2020 Author Share Posted May 20, 2020 (edited) Warka 132. Pszeniczne Ledwo wróciłem do zapisków od razu zaległości W sobotę, 15 maja, powstała pszenica. Zastanawiam się dlaczego od niej nie zacząłem warzenia, bo przecież ta jest najszybciej do picia... Klasyczna do bólu, niestety na WB-06. Całość znowu w kociołku z Lidla Zasyp słód pszeniczny - 2,3kg słód pilzneński - 2,2kg Zacierania, ze skróconą mocno przerwą maltozową z powodu szczepu drożdży. 43°C - 15' 52°C - 10' 62°C - 10' 72°C - 40' 77°C - 15' Gotowanie/chmielenie: 70' 15g Magnum ok. 9,5%ak. 60' Wyszło ok 22litrów 13°Blg. Drożdże rozsypane na pianie. Dzisiaj (19 maja) fermentacja dobiega do końca. Jeszcze parę dni i trafi do kega i na kran. A co! Edited May 20, 2020 by JacekKocurek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.