Jump to content

szybkie, lekkie piwo na drugą warkę

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim. Zastanawiałem się czy temat nie powinien znajdować się w zakładce Receptury ale uznałem, że jako początkujący piwowar lepiej będzie jeśli pytanie zamieszczę tutaj.
Chciałem nastawić moją drugą w życiu warkę, którą będę mógł cieszyć się w miarę szybko. Chciałbym zrobić lekkie piwo na ciepłe popołudnia i wieczory. Przeglądałem forum i strony internetowe i wyczytałem, że chyba najszybciej będzie zrobić pszenne aczkolwiek wyczytałem, że jeśli chodzi o doświadczenie piwowarskie to łatwiejszą opcją byłby american pale ale. W oko wpadł mi summer pale ale lecz niestety póki co nie mam zbyt szerokiego wyboru chmielu a wolałbym nie zamawiać przez internet. Szukałem na forum w tematach o lekkich piwach oraz które warzy się najszybciej i chyba właśnie postawię na american pale ale. Zwróciłem uwagę na taki wpis:

Dnia 7.05.2013 o 22:09, Celdur napisał:

Uwarz jakieś lekkie american pale ale, np.:

Zasyp:

pilzneński - 90% - 4,5kg

pszeniczny - 6% - 0,3kg

karmelowy - 4% - 0,2kg

Zacieranie:

67°C - 60'

mash-out

Chmielenie:

60' - 20g Centennial

15' - 30g Cascade

Przy wydajności 76% powinno wyjść około 24l brzeczki 11,8°Blg, ~32 IBU.

Wrzuciłbym jeszcze po 15g Centennial i Cascade'a na cichą na 7dni.

Powinienem pewnie zapytać samego autora ale patrząc po ostatniej aktywności, która była bodajże we wrześniu 2017, pomyślałem, że tutaj uzyskam szybszą i równie konstruktywną odpowiedź. Przepis i składniki wydają mi się całkiem proste ale czy mógłbym jednak prosić o pomoc w odniesieniu się do tego przepisu i jakoś "łopatologicznie" go rozpisać? Zacieranie ma trwać godzinę i temperatura niezmienna 67C? Brak mi doświadczenia ale z przepisów jakie wyczytałem to nawet piwa przy których zacieranie wykonuje się przy stałej temperaturze pod koniec się chyba ją podnosi...
Nie jest również napisane ile wody należy dodać do zacierania i wysładzania.

Dnia 7.05.2013 o 22:09, Celdur napisał:

Wrzuciłbym jeszcze po 15g Centennial i Cascade'a na cichą na 7dni.

Jeśli dobrze rozumiem to jest "chmielenie na zimno"? W tym momencie niedużo mi to mówi ale postaram się jak najszybciej uzupełnić tą wiedzę.

Może ktoś warzył american pale ale w podobny sposób, lub ma jakiś inny sprawdzony i zrozumiały dla amatora i mógłby mi to wyjaśnić?
Ile mógłby trwać proces od fermentacji do butelkowania?

6 minut temu, uszyniak13 napisał:

Przepis i składniki wydają mi się całkiem proste ale czy mógłbym jednak prosić o pomoc w odniesieniu się do tego przepisu i jakoś "łopatologicznie" go rozpisać? Zacieranie ma trwać godzinę i temperatura niezmienna 67C? Brak mi doświadczenia ale z przepisów jakie wyczytałem to nawet piwa przy których zacieranie wykonuje się przy stałej temperaturze pod koniec się chyba ją podnosi...
Nie jest również napisane ile wody należy dodać do zacierania i wysładzania.

Już zostało to łopatologicznie wyjaśnione w dziale Wiki. Oto link i zanim zaczniesz warzenie kilkukrotnie ją przeczytaj. 

https://www.wiki.piwo.org/Strona_główna

8 minut temu, uszyniak13 napisał:

Jeśli dobrze rozumiem to jest "chmielenie na zimno"? W tym momencie niedużo mi to mówi ale postaram się jak najszybciej uzupełnić tą wiedzę

To także jest na wiki i na forum. 

Jak już przeczytasz i dalej czegoś nie będziesz rozumiał to wal śmiało z pytaniami. 

Sam przepis jest spoko i wystarczy do niego zacieranie infuzyjne jednotemperaturowe (patrz wiki). 

28 minut temu, uszyniak13 napisał:

Chciałem nastawić moją drugą w życiu warkę, którą będę mógł cieszyć się w miarę szybko. Chciałbym zrobić lekkie piwo na ciepłe popołudnia i wieczory.

https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)

Najlepiej. Bez certolenia, bez kombinacji, taki polski bitter.

7 minutes ago, zasada said:

Bardzo fajna receptura, piwo takie o jakie @uszyniak13 chodzi. Drożdże wybrałbym jednak Danstar Nottingam, one dużo wybaczają początkującym piwowarom.

Możesz śmiało dodać to tego na such pół kilo płatków górskich pszenicznych.

Magnum i Lubelski zawsze dostaniesz, możesz ewentualnie zamienić na Puławski i Żatecki.

• 2 weeks later...
Dnia 25.03.2018 o 16:18, zasada napisał:

Dokladnie, rowniez polecam. Sam jestem nowicjuszem i to bylo wlasciwie moje pierwsze samodzielnie warzone piwo, rowniez z polecenia chlopakow na forum.

Bardzo latwe i proste do zrobienia piwo.

Do tego wyszlo naprawde smaczne (bez chmielenia na zimno) wszyscy znajomi zachwalali.

Ja zamiast Lubelskiego uzylem Saaza 4,3%