bimbelt Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 http://brookstonbeerbulletin.com/world-beer-cup-awards-2010/ Czyżby amerykanie warzyli lepszego Bohemian Pilsa od czechów i lepszego stouta niż w Irlandii? Gdzie jest Tyskie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 Wogóle mnie to nie dziwi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted April 12, 2010 Author Share Posted April 12, 2010 Czyli, że co? Oni na prawdę takie znakomite piwo warzą? Czy może to wszystko się opiera na "badaniach amerykańskich naukowców"? Ktoś był? Próbował? Mnie się marzy wycieczka do USA, ale najpierw muszę browar rozbudować. Wiecie - brak funduszy i te sprawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 Czyli, że co? Oni na prawdę takie znakomite piwo warzą? Tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted April 12, 2010 Author Share Posted April 12, 2010 Empirycznie sprawdziłeś czy znasz z opowiadań? Może opiszesz swoje doświadczenia. Jestem na prawdę ciekaw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 (edited) W styczniu w Amsterdamie spróbowałem chyba z 9 amerykańskich piw. P.S. 9 całych, a próbek nie zliczę. Edited April 12, 2010 by jacer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 Czyli, że co? Oni na prawdę takie znakomite piwo warzą? Czy może to wszystko się opiera na "badaniach amerykańskich naukowców"? Ktoś był? Próbował? Mnie się marzy wycieczka do USA, ale najpierw muszę browar rozbudować. Wiecie - brak funduszy i te sprawy. Sprawa jest skomplikowana... Uważam, że jako całość UE mamy ciekawszy wybór piw, ale nigdzie nie ma tak ,że w jednej okolicy napijszesz się dobrego ale`a, pszenicy i lagera. W USA tak mają. (Chociaż ponoć wschodnie i zachodnie wybrzeże różni się tym ,że z jednej strony troszkę bardziej wolą dolną z drugiej górną fermentację). Ale to jedna kwestia, jaką jest dostępność piwa (mimo ich narzekań jakie widziałem w Beer Wars, mają całkiem niezły) inna to tradycja. Amerykanie jako były kraj kolonijny plus kraj, który opiera swój byt na emigrantach ma tradycję importowaną wraz z ludzmi, którzy tam szukali szczęścia, czyli żadne piwo nie jest rdzennie amerykańskie, oni tak naprawdę niczego nie wymyślili, ale jedynie (to jedynie jest z punktu widzenia piwowarstwa jako sztuki), zmodyfikowali "importowane" style z europy. Ale robią to na tyle wspaniale, że jeśli nic w kolejnych dekadach się nie zmieni to przejmą pałeczkę najlepszego producenta piwa na świecie od Europy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts