Jump to content

World Beer Cup Awards

Recommended Posts

Czyli, że co? Oni na prawdę takie znakomite piwo warzą? Czy może to wszystko się opiera na "badaniach amerykańskich naukowców"?

Ktoś był? Próbował?

Mnie się marzy wycieczka do USA, ale najpierw muszę browar rozbudować. Wiecie - brak funduszy i te sprawy.

Czyli, że co? Oni na prawdę takie znakomite piwo warzą? Czy może to wszystko się opiera na "badaniach amerykańskich naukowców"?

Ktoś był? Próbował?

Mnie się marzy wycieczka do USA, ale najpierw muszę browar rozbudować. Wiecie - brak funduszy i te sprawy.

Sprawa jest skomplikowana...

Uważam, że jako całość UE mamy ciekawszy wybór piw, ale nigdzie nie ma tak ,że w jednej okolicy napijszesz się dobrego ale`a, pszenicy i lagera. W USA tak mają. (Chociaż ponoć wschodnie i zachodnie wybrzeże różni się tym ,że z jednej strony troszkę bardziej wolą dolną z drugiej górną fermentację). Ale to jedna kwestia, jaką jest dostępność piwa (mimo ich narzekań jakie widziałem w Beer Wars, mają całkiem niezły) inna to tradycja. Amerykanie jako były kraj kolonijny plus kraj, który opiera swój byt na emigrantach ma tradycję importowaną wraz z ludzmi, którzy tam szukali szczęścia, czyli żadne piwo nie jest rdzennie amerykańskie, oni tak naprawdę niczego nie wymyślili, ale jedynie (to jedynie jest z punktu widzenia piwowarstwa jako sztuki), zmodyfikowali "importowane" style z europy. Ale robią to na tyle wspaniale, że jeśli nic w kolejnych dekadach się nie zmieni to przejmą pałeczkę najlepszego producenta piwa na świecie od Europy.