łysy ĄĘ Posted April 13, 2018 Share Posted April 13, 2018 Niedługo będę zlewał coś typu blonde ale na drożdżach S-33. Chciałbym na gęstwie urzeźbić witbiera. Wszystko fajnie brak mi jednak skórek pomarańczowych i pszenicy niesłodowanej. Pomyślałem że zastąpię skórki, sokiem i zestem limonkowym bo bardzo odpowiadają mi efekty tego owocu w piwie. Natomiast waham się nad alternatywą dla pszenicy. Dobrym wybielaczem powinien chyba być ryż. Nie wiem tylko w jakiej formie go podać. Zwykły taki biały spożywczy? Może płatki błyskawiczne? Albo może jest w sprzedaży ryż nie obłuszczony? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 13, 2018 Share Posted April 13, 2018 Płatki błyskawiczne najprościej. Mogą być zresztą zarówno ryżowe jak i pszeniczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 13, 2018 Share Posted April 13, 2018 Ryż daje zupełnie inny efekt niż pszenica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Groszek z Lublina Posted April 13, 2018 Share Posted April 13, 2018 (edited) Do witbiera musisz dodać niesłodowaną pszenicę, nie ma alternatywy, nawet słód pszeniczny nie da odpowiedniego smaku (chociaż może słód pszeniczny i dodatek mąki by dał radę). Nie musi być to konieczne ziarno, jak napisał dirk gently, możesz je zastąpić płatkami pszennymi (najwygodniej błyskawiczne). Jeśli chodzi o dodatki to możesz eksperymentować z limonką. Moim zdaniem bez kolendry się nie obędzie. W kontekście braku skórek pomarańczy (curacao), możesz je łatwo zastąpić świeżo startą skórką ze świeżych pomarańczy. Możesz również dodać rumianek (podobno historycznie był stałym elementem receptur na wita), którego ja również używam w swoim przepisie. Edited April 13, 2018 by Groszek z Lublina Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 13, 2018 Share Posted April 13, 2018 2 godziny temu, Oskaliber napisał: Ryż daje zupełnie inny efekt niż pszenica. Kolega mówił że chce dać płatki ryżowe dlatego, że nie posiada niesłodowanej pszenicy. Dlatego napisałem że płatki pszeniczne to też niesłodowana pszenica. Nie sugerowałem że nie różnią się od ryżowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 13, 2018 Share Posted April 13, 2018 To była uwaga do autora, który zaproponował ryż jako alternatywę dla pszenicy, a nie do Ciebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SynMojegoStarego Posted April 13, 2018 Share Posted April 13, 2018 2 godziny temu, Groszek z Lublina napisał: .... Możesz również dodać rumianek (podobno historycznie był stałym elementem receptur na wita), którego ja również używam w swoim przepisie. Ile rumianku dodajesz na powiedzmy 20l brzeczki? Świerzy czy suszony? Jestem ciekawy tego rumianku, jaki efekt daje w piwie? Może kiedyś coś o nim pomyślę przy następnym białym piwie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy1856 Posted April 13, 2018 Share Posted April 13, 2018 5 godzin temu, SynMojegoStarego napisał: Ile rumianku dodajesz na powiedzmy 20l brzeczki? Świerzy czy suszony? Jestem ciekawy tego rumianku, jaki efekt daje w piwie? Może kiedyś coś o nim pomyślę przy następnym białym piwie Szczerze mówiąc nigdy nie dawałem świerzego rumianku. Daję tylko świeży. majlosz and dirk gently 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SynMojegoStarego Posted April 14, 2018 Share Posted April 14, 2018 Zadzwoń do mojej polonistki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hobbysta Posted April 14, 2018 Share Posted April 14, 2018 Sorry za off top, ale dasz link do przepisu na blonde? Jak ci wyszedl?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Groszek z Lublina Posted April 14, 2018 Share Posted April 14, 2018 Dnia 13.04.2018 o 17:27, SynMojegoStarego napisał: Ile rumianku dodajesz na powiedzmy 20l brzeczki? Świerzy czy suszony? Jestem ciekawy tego rumianku, jaki efekt daje w piwie? Może kiedyś coś o nim pomyślę przy następnym białym piwie Ja dodaję suszony w ilości 3g na 20L. Daje delikatny efekt gumy balonowej czyli estrów, które dają niektóre belgijskie drożdże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.