kacper_k Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Dziś otworzyłem mojego stouta 13blg i niesamowicie czuć w nim aldehyd octowy, 5 dni od zabutelkowania. Czy to przejdzie? Mogę takie piwo potem wypić czy lepiej je wylać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Skoro masz już w butelkach to pytanie o to czy wylać jest co najmniej nieszanowaniem swojego czasu i pracy.Próbuj co jakiś czas jak stwierdzisz, że nie wypijesz reszty bo to co czujesz Ci przeszkadza to zawsze zdążysz wylać. 5 dni w butelce to za krótko żeby skazywać piwo na wylanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Ile Blg? Jak długo fermentowałeś i w jakiej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper_k Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 13blg fermentowane tydzień burzliwa zeszło do 4 potem cicha tydzień zeszło do 3 temp ok 20-22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Cześć. Zostaw na kilkanaście dni to piwo. Aldehyd redukuje się z czasem. Jest to częsta wada młodego piwa. Nie wiem na ile jesteś zdolny sensorycznie, ale mogą być to fuzle alkoholowe - ropuch (można pomylić z farbą), czy estry - jakieś jabłuszka itp. - wnioskuję po temp. fermentacji i jej czasie. Wylać zawsze zdążysz. PS. Możesz opisać dokładnie ten aromat, który Ci przeszkadza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Dosyć wysokie te temperatury. A dobra rada jest taka, żeby w przyszłości sobie odpuścić ideę tydzień burzliwa + tydzień cicha. Drożdże nie tylko muszą przerobić cukier, ale posprzątać też po sobie m.in. te aldehydy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Jak jest lekki to drożdże mogą trochę dojeść w butelkach. Jak jest bardzo mocny to zostanie. Doskonały przykład dlaczego metoda 7+7 nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się