Kuba Pietraszko Posted May 18, 2018 Share Posted May 18, 2018 (edited) Uważyłem jakiś czas temu bardzo proste piwko, single hop (PL Cascade) Wheat IPA. Nie użyłem rzadnych karmelowych, a tym bardziej ciemnych słodów, a piwo jest miedziane/brązowe. Zasypy to: - 2 kg Pszenicznego - 1,7 kg Pale Ale - 1 kg Pilzneńskiego Zacier się na pewno nie przypalił. Podczas filtracji, gotowania itd, nie zwróciłem szczególnej uwagi, żeby kolor różnił się jakoś mocno od zamierzonego. Piwo było fermentowane US-05, wyjechałem na weekend zostawiając piwo w pokoju, nie spodziewając się, że w połowie kwietnia mogą przyjść upały. W pomieszczeniu było około 25-26 stopni, gdy wróciłem. Piwo jest ostre w smaku, czego można było się spodziewać, da się je wypić ale martwi mnie jego kolor. Czym może być to spowodowane? Edited May 18, 2018 by Kuba Pietraszko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted May 18, 2018 Share Posted May 18, 2018 @Kuba Pietraszko piwa ciemnieją również m.in od utlenienia. Ale to co widzę na zdjęciu w zestawieniu z zasypem, który podałeś, to wg mnie pomyłka w użytym słodzie. Twoja lub sklepu w którym zamawiałeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Pietraszko Posted May 18, 2018 Author Share Posted May 18, 2018 (edited) 12 minut temu, Daniel() napisał: @Kuba Pietraszko piwa ciemnieją również m.in od utlenienia. Zdaję sobie z tego sprawę, chociaż piwa jakoś specjalnie nie natleniałem, procedura jak zwykle, a pierwszy raz mi się coś takiego zdarza. 12 minut temu, Daniel() napisał: Ale to co widzę na zdjęciu w zestawieniu z zasypem, który podałeś, to wg mnie pomyłka w użytym słodzie. Twoja lub sklepu w którym zamawiałeś. Jeśli pomyłka to raczej sklepu. Słód kupiłem już ześrutowamy i fakt nie przyglądałem się szczególnie temu co sypałem, ale nie zauważyłem jego ciemniejszej barwy. Nie przyszło mi to do głowy, tym bardziej, że za barwą nie idzie karmel w aromacie ani smaku. Edited May 18, 2018 by Kuba Pietraszko ATizequeM 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted May 18, 2018 Share Posted May 18, 2018 Może dostałeś monachijski zamiast pale ale. ATizequeM 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Pietraszko Posted May 18, 2018 Author Share Posted May 18, 2018 To mnie trochę uspokoiliście, bo bałem się co to za anomalia. Piwo i tak jest moją nagorszą warką, ze względu na temp fermentacji, a do tego ta barwa, było mocno niepokojąca. ATizequeM 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aks Posted May 25, 2018 Share Posted May 25, 2018 A gdzie zamawiałeś. Bo ja tez przy zasypie 5 pilzneński, 5 pale ale i 0,3 150 karmel na 45 l mam strasznie ciemne. Coś podobne do twojego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
verbin Posted May 25, 2018 Share Posted May 25, 2018 Uwarzyłem kiedyś Belgian Golden Strong Ale ze słodu Heidelberg (2,8 EBC). Na ostatnie 15 minut gotowania dodałem kilogram glukozy. Piwo wg BS powinno mieć kolor ok. 6,4 EBC (jasny słomkowy). Ostatecznie kolor wyszedł taki jak w klasycznym Belgian Pale Ale (które warzyłem wcześniej i miałem porównanie). Chyba też zaszła pomyłka co do słodu, albo glukoza się skarmelizowała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Pietraszko Posted May 25, 2018 Author Share Posted May 25, 2018 4 godziny temu, aks napisał: A gdzie zamawiałeś. Bo ja tez przy zasypie 5 pilzneński, 5 pale ale i 0,3 150 karmel na 45 l mam strasznie ciemne. Coś podobne do twojego. Warszawa, sklep Piwny Kraft. Wcześniej zawsze było ok, także nie wydaje mi się, żeby to było notoryczne, po prostu pomyłka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shveteq Posted May 26, 2018 Share Posted May 26, 2018 Jak robiłem imperialną ipe smash na pale ale (ze strzegomia) barwa też była mocno miedziana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Pietraszko Posted May 28, 2018 Author Share Posted May 28, 2018 Dnia 26.05.2018 o 17:11, shveteq napisał: Jak robiłem imperialną ipe smash na pale ale (ze strzegomia) barwa też była mocno miedziana. To też były słody ze Strzegomia. Orientuje się ktoś, czy możliwe jest, że to nie sklep jest winny tylko słodownia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Groszek z Lublina Posted May 29, 2018 Share Posted May 29, 2018 Regularnie korzystam ze słodów Viking Malt i nigdy nie miałem takiego efektu. Może brzeczka za długo lub mocno się gotowała? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Pietraszko Posted May 29, 2018 Author Share Posted May 29, 2018 (edited) 10 godzin temu, Groszek z Lublina napisał: Może brzeczka za długo lub mocno się gotowała? Brzeczka gotowała się jak zwykle 60 min, na takim samym jak zwykle gazie. Po za tym to brzmi irracjonalnie, co tam niby miało się w niej zadziać? Młóta już nie ma, więc nic się nie przypali, do karmelizacji dochodzi przy 160 st C, a nie 100. Może jestem zbyt mało doświadczonym piwowarem ale jeszcze o czymś takim nie słyszałem. Ktoś coś słyszał o tym? Argument z pomyłką przez sklep brzmi najbardziej prawdopodobnie. Edited May 29, 2018 by Kuba Pietraszko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Groszek z Lublina Posted May 30, 2018 Share Posted May 30, 2018 9 godzin temu, Kuba Pietraszko napisał: Brzeczka gotowała się jak zwykle 60 min, na takim samym jak zwykle gazie. Po za tym to brzmi irracjonalnie, co tam niby miało się w niej zadziać? Młóta już nie ma, więc nic się nie przypali, do karmelizacji dochodzi przy 160 st C, a nie 100. Może jestem zbyt mało doświadczonym piwowarem ale jeszcze o czymś takim nie słyszałem. Ktoś coś słyszał o tym? Argument z pomyłką przez sklep brzmi najbardziej prawdopodobnie. Podczas gotowania zachodzi reakcja Maillarda w wyniku której powstają melanoidyny, które z racji brązowego koloru przyciemniają barwę brzeczki, oprócz tego wpływają jeszcze na smak. Dlatego do niektórych piw stosuje się dłuższe gotowanie lub tzw. kettle carmelization np. do Scottish Light 60. Jeśli gotowałeś standardowo to pomyłka w sklepie jest najbardziej prawdopodobna. Kuba Pietraszko and josephson 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Pietraszko Posted May 30, 2018 Author Share Posted May 30, 2018 14 godzin temu, Groszek z Lublina napisał: Podczas gotowania zachodzi reakcja Maillarda w wyniku której powstają melanoidyny, które z racji brązowego koloru przyciemniają barwę brzeczki, oprócz tego wpływają jeszcze na smak. Dlatego do niektórych piw stosuje się dłuższe gotowanie lub tzw. kettle carmelization np. do Scottish Light 60. Jeśli gotowałeś standardowo to pomyłka w sklepie jest najbardziej prawdopodobna. O reakcji Maillarda słyszałem ale nie wpadłem na to, wydawało mi się, że to proces bardzo długotrwały. Tak z ciekawości ile trzeba gotować w takim razie brzeczkę, żeby osiągnąć efekt, o którym mówisz z jasnego słodu? Czy nie lepiej po prostu użyć słodu melanoidynowego, czy jakiegoś w tym rodzaju? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted June 3, 2018 Share Posted June 3, 2018 jeśli miałeś zbyt wysokie PH brzeczki to po gotowaniu jest ciemniejsza josephson and Kuba Pietraszko 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Groszek z Lublina Posted June 11, 2018 Share Posted June 11, 2018 Dnia 31.05.2018 o 00:15, Kuba Pietraszko napisał: O reakcji Maillarda słyszałem ale nie wpadłem na to, wydawało mi się, że to proces bardzo długotrwały. Tak z ciekawości ile trzeba gotować w takim razie brzeczkę, żeby osiągnąć efekt, o którym mówisz z jasnego słodu? Czy nie lepiej po prostu użyć słodu melanoidynowego, czy jakiegoś w tym rodzaju? Reakcja ta zachodzi od początku gotowania przez cały czas do jego zakończenia. Wystarczy godzina naprawdę mocnego gotowania aby przyciemnić brzeczkę czy do poziomu z tego postu to nie wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.