tier Posted April 19, 2010 Share Posted April 19, 2010 Wczoraj po godz. 17 zacząłem przygodę z pierwszym piwem, chmielenie zakończylem o 00:35 i odstawiłem gar do wanny do rana. Dzisiaj zacząłem przelewac młode piwo do fermentora, ale ma strasznie mętny i jasno brązowy kolor, Na dnie gara zostało trochę osadów, zlałem jakies 15l a do wysładzania dałem ok 23l wody. Czy teraz mogę dolać wody żeby uzyskać te 20l i czy ten kolor ma taki być, zapewnie coś żle zrobiłem przy filtrowaniu może trochę za wcześnie, jeden etap fitrowania jest ok? czy lepiej to powtórzyc kilka razy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 19, 2010 Share Posted April 19, 2010 Wszystko jest ok. Jak jest mętne to znaczy źe się wyklaruje. Wody możesz dolać, ale lepiej zostaw. Ile Ci wyszło blg? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted April 19, 2010 Author Share Posted April 19, 2010 (edited) Niestety zmierzyć nie mogę, w przesyłce dostałem uszkodzoną próbke od aerometru edit: Jednak znalazłem coś podobnego do próbki i blg pokazuje ok. 12. Edited April 19, 2010 by tier Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 19, 2010 Share Posted April 19, 2010 No to zostaw jak jest, będzie konkretniejsze Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted April 19, 2010 Share Posted April 19, 2010 Niestety zmierzyć nie mogę, w przesyłce dostałem uszkodzoną próbke od aerometru Chyba probówkę. Lepiej używać nazwy menzurka. w Ikea można kupić coś na kształt menzurki. Chyba to jest wazonik na kwiatek. Cienkie, wysokie z grubego szkła z solidną stopką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiuu Posted April 19, 2010 Share Posted April 19, 2010 Powiem że najlepiej kupować słody na kg. Bo z zestawów trochę mało wychodzi browca a roboty tyle samo. Wiem jak jest jeszcze odliczyć pozostałości z nad osadów to ilości ostatecznie małe wychodzą. A przepisy to rzecz umowna bo jak się skład nawet zmieni to i tak jak dobrze zrobione to powinno zawsze smakować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted April 19, 2010 Author Share Posted April 19, 2010 Ostatecznie po przelaniu do fermentora miałem jakieś 16l Jakiej ilości wody używać do wysładzania? dałem 23l i wychodzi że jest za mało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiuu Posted April 19, 2010 Share Posted April 19, 2010 Sugerujemy się poziomem °Blg a ile litrów ci wyjdzie to już osobna kwestia. Przeczytaj tam było bliżej napisane " jak czytać przepis" w tym dziale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted April 19, 2010 Share Posted April 19, 2010 Ostatecznie po przelaniu do fermentora miałem jakieś 16l Jakiej ilości wody używać do wysładzania? dałem 23l i wychodzi że jest za mało. Z tego co piszesz wynika, że w czasie gotowania odparowało ponad 10 litrów, albo "machnołeś" się przy obliczeniach. Ja gotuje intensywnie do czasu przełomu, później delikatnie, odparowuje mi średnio ok. 5 litrów. Najlepiej jest wysładzać do momentu, aż w garze w którym będzie gotowanie będzie Blg mniejsze od docelowego o 1 lub 2 (po odparowaniu o tyle zagęści się). Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted April 19, 2010 Author Share Posted April 19, 2010 Odmierzyłem raczej dobrze miarka, nawet zrobiłem na fermentorze oznaczenia ilości litrów, mi sie wydaję że zbyt długie gotowanie na kuchence gazowej, na 2 palnikach ciężko zagotować. Przy 15l blg bylo ok 12, po dolaniu wody ok 3/3.5l mam 10 blg, zobaczymy co z tego będzie. A tutaj parę fotek z produkcji: sprzęt w przygotowaniu w czasie kiedy woda była zbyt ciepła wyskoczyłem po coś na orzeźwienie dodawanie słodu termometry w akcji młót leci do wiaderka wysładzanie, tutaj trochę dałem ciała... chmielenie po przelaniu do fermentora z drozdzami, mam nadzieje ze kolor własciwy i to tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted April 19, 2010 Share Posted April 19, 2010 Wyklaruje się. Pamiętaj o fermentacji cichej i będzie okej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted April 21, 2010 Author Share Posted April 21, 2010 Po 2 dniach fermentacja wygląda tak: mam nadzieje że jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted April 21, 2010 Share Posted April 21, 2010 Jest super Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted April 23, 2010 Author Share Posted April 23, 2010 (edited) Po 4 dniach fermentacji blg jest poniżej 5, piana na górze trochę mniejsza, smak kwaskowaty (cytrusowy bardziej) trochę drożdzowy i chyba przypomina weizen. Czy przelewać na cichą? czy mogę fermentowac dalej w 1 fermentorze? Edited April 23, 2010 by tier Link to comment Share on other sites More sharing options...
adanjan Posted April 23, 2010 Share Posted April 23, 2010 skoro jest jeszcze 5°Blg i piana to ja bym potrzymał jeszcze 1 lub 2 dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted May 8, 2010 Author Share Posted May 8, 2010 (edited) Tydzien temu rozlałem pierwsze piwo, smak był w miare ok, zostawiłem jedną buteleczke w domu do testów i było kwaśne już praktycznie byłem załamany że piwo zakażone itd. dzisiaj przyniosłem butelkę otworzyłem i.... delikatne psst nagazowane no i smak zupełnie inny, nie jest kwaśne i smakuje jak hefe-weizen Edited May 8, 2010 by tier Link to comment Share on other sites More sharing options...
seniorroberto Posted May 8, 2010 Share Posted May 8, 2010 fajne, klimatyczne fotki... no i efekt elegancki...... masz + Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts