Jump to content

Temperatura wody w kranie a chłodzenie chłodnicą


Recommended Posts

Mieszkam w bloku w Warszawie. Chłodzę brzęczkę wodą z kranu chłodnicą karbowaną. Wiadomo jaka jest teraz pogoda, upały na maxa. Zimna woda w kranie już nie jest zimna a raczej letnia. Warzę w kegu 50 litrów. Chłodzenie zajmuje mi teraz masakrycznie długo też tak macie? Pytanie do ludzi mieszkających w blokach w duzych aglomeracjach. 

Link to comment
Share on other sites

21 minut temu, xenon75 napisał:

Mieszkam w bloku w Warszawie. Chłodzę brzęczkę wodą z kranu chłodnicą karbowaną. Wiadomo jaka jest teraz pogoda, upały na maxa. Zimna woda w kranie już nie jest zimna a raczej letnia. Warzę w kegu 50 litrów. Chłodzenie zajmuje mi teraz masakrycznie długo też tak macie? Pytanie do ludzi mieszkających w blokach w duzych aglomeracjach. 

Chyba mamy tak samo. Woda w kranie ma teraz prawie 18 stopni. Latem będzie to 21. Karbowanka przy delikatnym mieszaniu schłodzi mi w około 30 min do 26-28 stopni. Wtedy albo zadaje HotHeady i robię jakieś lekkie sesyjne piwo. Drugie rozwiązanie jakie stosuje to pompka zanurzeniowa z kampera. W fermentorze przygotowuje wodę z zamrożonymi petami, mi wyszło że najlepiej je wrzucić około 2 godziny przed chłodzeniem. Temperatura mi po jakiims czasie spada do 12-14 stopni. I uzyskuje tak około 23 litrów zł mnej wody. Jak już mozolnie idzie na wodzie z kranu to przekładam pompkę do zmrożonej wody. Zbijam tak do okolo 21 -22 stopni. Reszta spadnie powoli w lodówce. Jako że starter latem ma 25-26 stopni to temperatura zaszczepienia jest ok.

Trzeci patent to robię  piwo o większej gestości. Chlodze jak mogę i rozcienczam banuakiem 5 litrowym trzymanym w zamrazarce (trzeba uważać aby nie zamarzło). Leje tyle aby temperatura spadła do 21 stopni. Spoko sprawa na zrobienie niskoalkoholowe piwa do dwóch baniaków. Robisz 14 Plato. Potem rozcienczam zimną wodą w dwóch fermentory do 7-8 Plato. Warto sypnąć do takiego patentu z 20% karmelu.

 

Ze względu na dużo zachodu z tymi metodami to latem warzę mało.

 

Patent z pompką zapożyczył odemnie @Pan Łyżwa.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Daniel() napisał:

Spoko sprawa na zrobienie niskoalkoholowe piwa do dwóch baniaków. Robisz 14 Plato. Potem rozcienczam zimną wodą w dwóch fermentory do 7-8 Plato. Warto sypnąć do takiego patentu z 20% karmelu.

Dajesz gotowaną wodę, czy zwykłą źródlana?

Ciekawy pomysł, ma GF i tam max 28l mogę otrzymać do wlania w fermentator a do fermentasaurus 35l  mogę wlać spokojnie 33l.

Więc mógłbym sobie rozcieńczyć :) Na letnie upały takie 4% piwko w sam raz :)

Link to comment
Share on other sites

18 minut temu, Pabllo_Lodz napisał:

Dajesz gotowaną wodę, czy zwykłą źródlana?

Ciekawy pomysł, ma GF i tam max 28l mogę otrzymać do wlania w fermentator a do fermentasaurus 35l  mogę wlać spokojnie 33l.

Więc mógłbym sobie rozcieńczyć :) Na letnie upały takie 4% piwko w sam raz :)

Bardzo schłodzoną wodę prosto z baniaka. Dezynfekuje tylko zewnętrzna  część baniaka. Głównie by zbić temperaturę do zaszczepienia. Lekkie piwa zacieram w 74 stopniach. Odfermentowanie zależnie od szczepu z poprawka na karmel nie przekracza mi 55%. Zatem mam piwo o 2,5ABV i nie jest puste. Fajnie też chmielenie whirpoolowe z takim podejściem gra. I zdecydowanie lekkie/jasne karmele mi bardziej podchodzą. Pełnię też można podnieść płatkami.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.