huhur Posted June 8, 2018 Share Posted June 8, 2018 (edited) Jak w temacie, zastanawiam się nad nową kuchnią i problem polega na płycie którą chciałbym mieć pod warzenie. Otóż mam obawy co do komfortu warzenia na płycie indukcyjnej. Jak to się ma do obszaru grzewczego np.? Mam póki co mały gar 16l ale docelowo zamierzam kupić 30-35l stąd też pytanie, co z udźwigiem? Czy płyty wytrzymają taki ciężar? Zwykle warki robię 20-23 litry. Rozumiem- gar pod indukcję, ale średnica takiego gara przewyższa jakiekolwiek obszary grzewcze. Jak się to ma do warzenia? Opcja z taboretem albo z mniejszą indukcją. taką a la turystyczna, póki co odpada. help... Edited June 8, 2018 by huhur Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorime Posted June 8, 2018 Share Posted June 8, 2018 Ja mam taką staruszkę https://www.emag.pl/plyta-grzewcza-mastercook-id-64-s-pl-356371-id64s/pd/D1C9NMBBM/ Warzę w garnku 36l Ambition, zdarzyło mi się zalewać go 32l brzeczki. Nie mam problemu z grzaniem, jak wysładzam to na jednej stronie podgrzewam już część wysłodzonej brzeczki, a na drugiej gotuję wodę do wysładzania. Najważniejsze aby miała szkło Schott Ceran i była dobrze osadzona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted June 8, 2018 Share Posted June 8, 2018 (edited) Hej... ja używam na indukcji gara o średnicy 40 cm.. kładę go w ten sposób, żeby leżał na dwóch polach grzewczych (1,8kW+3,7kW)... rekordowo miałem w nim ok 28l brzeczki i nic się nie stało (ale wiadomo pewnie płyta płycie nie równa)... ważne żeby nie przesuwać garnkiem, gdy masz w nim brzeczke... dodatkowo przy gotowaniu wspomagam się od czasu do czasu grzałką zanurzeniową, żeby szybciej osiągnąć temp. wrzenia.. Mam taką https://www.agdhome.pl/plyta-indukcyjna-bosch-pie-611f17e,id13726.html Z tym, że u mnie pola mają trochę inną moc niż w tej płycie z linku... Edited June 8, 2018 by rkkr Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted June 8, 2018 Share Posted June 8, 2018 11 minut temu, huhur napisał: Jak w temacie, zastanawiam się nad nową kuchnią i problem polega na płycie którą chciałbym mieć pod warzenie. Otóż mam obawy co do komfortu warzenia na płycie indukcyjnej. Jak to się ma do obszaru grzewczego np.? Mam póki co mały gar 16l ale docelowo zamierzam kupić 30-35l stąd też pytanie, co z udźwigiem? Czy płyty wytrzymają taki ciężar? Zwykle warki robię 20-23 litry. Rozumiem- gar pod indukcję, ale średnica takiego gara przewyższa jakiekolwiek obszary grzewcze. Jak się to ma do warzenia? Opcja z taboretem albo z mniejszą indukcją. taką a la turystyczna, póki co odpada. help... Jeżeli możesz pozwolić sobie na luksus dedykowanej wolnostojacej kuchenki gastronomicznej Hendi/Stalgast o mocy 3,5kW to będzie to najlepszy wybór. Nowa kosztuje w granicach 500zl. Czasem na OLX są wystawiane używane i są tańsze. Jeżeli chcesz warzyć na indukcji zamontowanej w blacie kuchennym to też się da. Warzyłem tak przez kilka warek. Jak kupowałem kuchenkę indukcyjną jakiś czas temu to dzwoniłem do producentów. Pytałem o udźwig. Najczęstszą odpowiedzią było 25kg, wiadomo producent musi się zabezpieczyć. Przekonali mnie w Gorenie, w papierach 25 kg, ale jak to miły pan powiedział: na pokazach to my skakaliśmy po szkle, aby pokazać wytrzymałość. Tym zdobyli moje zaufanie ;). Z drugiej strony szkło chyba w wiekszosci kuchenkach jest robione praktycznie przez jednego producenta (Schott Ceran) i spełnia podobne normy. To szkło ma dużą wytrzymałość o ile ciężar rozkłada się równomiernie. Teraz co do grzania/gotowania. Najlepiej mieć albo jedno porzadne pole grzewcze. Są takie modele które wybrane pole mają około 3kW. Albo pole łączone. W przypadku pola łączonego lepiej mieć garnek szerszy ale niższy, by lepiej nakrywał cewki w indukcji. Inaczej może podgrzewać tylko brzegi garnka i nici z pełnej mocy pola łączonego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackStyle Posted June 8, 2018 Share Posted June 8, 2018 Bez problemu można warzyć piwo na indukcji. Kwestia sprowadza się do kupna odpowiedniej płyty. Polecam kuchenki z funkcją łączenia pól grzewczych, ewentualnie z polem grzewczym o większej mocy i powierzchni. Moja płyta na połączonych polach wyciąga 3,7kW i nie ma żadnego dyskomfortu w porównaniu z wcześniej użytkowaną kuchenką gazową (a gar tylko emaliowany :)). Stawiasz gar tak, aby jak największa powierzchnia znajdowała się na polach grzewczych, jeśli wystaje poza płytę, to nic nie szkodzi. Jeśli chodzi o udźwig, to większe prawdopodobieństwo, że blat Ci się zarwie, niż płyta Warka 30L nie stanowi problemu. Najbardziej prawdopodobnym uszkodzeniem jest zarysowanie, dlatego faktycznie trzeba uważać, żeby nie szorować 30 kilowym garem po płycie. Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
huhur Posted June 8, 2018 Author Share Posted June 8, 2018 A powiedzcie mi jak to się przekłada np. na rachunki i efektywność grzania? Sam wcześniej warzyłem na gazie więc zagotowanie brzeczki zajmowało trochę czasu, niekiedy nawet z godzinę. Co do płyty to nie wiem czy to szkło Schott Ceran to teraz standard ale będę pytał, bo w temacie jestem zielony. Ten mniejszy gar już mam pod indukcję więc będzie działał na pewno. A nie ma przypadkiem takiej sytuacji, że gar jest ogrzewany nierównomiernie i jest nierówna temperatura? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted June 8, 2018 Share Posted June 8, 2018 (edited) Garnki z przeznaczeniem na indukcję świetnie rozprowadzają energię. Kiedyś ktoś zadał podobne pytanie i bawiłem się w rachunki. Edited June 8, 2018 by Daniel() Poprawki po autokorekcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
huhur Posted June 11, 2018 Author Share Posted June 11, 2018 To chyba przekonaliście, a powiedzcie mi, macie 230V czy 400V i czy macie jakieś doświadczenie w tym jak to się ma do mocy? Nie chciałbym chyba że wyłączało mi palniki lub wywalało jakiś sprzęt w domu ale to chyba większy wydatek. Jutro przychodzi elektryk sprawdzić instalację, ale mam chyba 230V w mieszkaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wajcha Posted June 11, 2018 Share Posted June 11, 2018 Gastronomiczne płyty indukcyjne mają 3,5 kW i nadają się do zwykłych instalacji domowych 230 V. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaulCraft Posted June 11, 2018 Share Posted June 11, 2018 Prawdopodobnie masz bezpiecznik 25A (możesz zerknąć samemu), co przy jednej fazie daje moc max ok. 5 kW. Dla 3 faz to byłoby ok. 9 kW, ale instalacja 3-fazowa w mieszkaniu jest bardzo wątpliwa. Pełna moc takiej kuchenki to będzie pewnie koło 6 kW (wszystkie pola na max), możesz wygooglować swój model. Do 20 L wystarczy zapewne połowa tego (bo max 2 pola wykorzystasz)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
huhur Posted June 11, 2018 Author Share Posted June 11, 2018 Wstępnie myślałem o czymś taki - https://www.mediaexpert.pl/plyty-do-zabudowy/plyta-indukcyjna-bosch-pue611bb2e,id-769247#tab_description . Ale zobaczymy co powie elektryk. Na bezpieczniki nie mam co patrzeć bo tam instalacja (cała skrzynka) jest jeszcze stara. 3 korki wkręcany a pod nimi kable...masakra jakaś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaulCraft Posted June 12, 2018 Share Posted June 12, 2018 A to może warto wymienić chociaż ten odcinek do licznika, bezpieczniki itd. Taki mały remoncik w korytarzu. Indukcja to jest spora moc i szkoda by było, żeby się marnowała (np. gotujesz zupę i makaron, ale już dołożenie czajnika i światła w domu migają). To tak pół żartem, ale jak masz starą instalację, to przewody będą się grzać. Poproś tego elektryka, żeby sprawdził zabezpieczenia, z czego są przewody, jakie przekroje przewodów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tibek Posted June 13, 2018 Share Posted June 13, 2018 Warzę na indukcji na 400V (moc przyłączeniowa 7.4 kW), mam 4 pola, przy czym mogę je zmostkować (2 mostki po 2 pola) - garnek 50L (40cm średnicy), akurat na jednym mostku staje. Jedyny minus, to że kuchenka posiada kontroler i zmniejsza moc jak się zbyt mocno rozgrzeje. Mam zabudowaną i wyciągam górną szufladę żeby cyrkulacje powietrza zapewnić, ale na jednym mostku zacieram, na drugim gotuję Kilis ma na to rozwiązanie, które u mnie ze względu na lepszą połowę nie wchodziło w grę. Rekordowa (podwójna) warka to było 46 litrów chyba. Żeby szybciej doprowadzić do wrzenia używam czasem grzałki zanurzeniowej 1kW dodatkowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
huhur Posted June 18, 2018 Author Share Posted June 18, 2018 (edited) Elektryk powiedzial ze ciagniecie mocy bedzie problematyczne bo po pierwsze koszt, po drugie to jest 4 pietro i trzeba to bedzie puscic w pionie ktory przechodzi przez wszystkich sasiadow. Takze to odpada. Powiedzial też ze kabel to 2.5 i ma moc max 5kW. Takze jakas plyta 4,6kW chyba zostanie wybrana (oczywiście 230 a nie 400). Edited June 18, 2018 by huhur Link to comment Share on other sites More sharing options...
verbin Posted June 18, 2018 Share Posted June 18, 2018 (edited) Warzę na płycie Teka IBR 641 i do tej pory nie było żadnych problemów (47 warek). W garze mam zawsze około 33 litry brzeczki. Gar stoi na największym polu o mocy 3200 W w funkcji Power. Edited June 20, 2018 by verbin Link to comment Share on other sites More sharing options...
tibek Posted June 18, 2018 Share Posted June 18, 2018 Na 230V to chyba max robią płyty 3.5kW. Jak znajdziesz mocniejszą, daj znać bo chętnie taką nabędę Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted June 19, 2018 Share Posted June 19, 2018 Teka IR 641 i wiele innych... https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://goracakuchnia.pl/index.php%3Fdispatch%3Dattachments.getfile%26attachment_id%3D48&ved=2ahUKEwip4_T-sN_bAhVhJ5oKHcOnAeUQFjAAegQIBRAB&usg=AOvVaw32oL4mYpmnpSOZ7CMK_MMW Link to comment Share on other sites More sharing options...
tibek Posted June 20, 2018 Share Posted June 20, 2018 Sorki, mówiłem o przenośnej z jednym polem Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted June 20, 2018 Share Posted June 20, 2018 To raczej nie. 6kW na jednym polu, to juz ładny reaktor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tatasek Posted June 26, 2021 Share Posted June 26, 2021 W dniu 8.06.2018 o 13:08, DanielN napisał: Jeżeli możesz pozwolić sobie na luksus dedykowanej wolnostojacej kuchenki gastronomicznej Hendi/Stalgast o mocy 3,5kW to będzie to najlepszy wybór. Mam pytanie. Czy płyta grzewcza w tych kuchenkach nie jest troszkę niżej niż obudowa ze stali nierdzewnej? Pytam bo zamówiłem kuchenkę indukcyjna na Allegro jakiegoś niemieckiego producenta i niestety, gdy postawie na niej 50l gar to wspiera się on na obudowie i nie ma dokładnego styku w relacji dno garnka-płyta grzewcza i zaczyna walić błędami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted July 21, 2021 Share Posted July 21, 2021 W dniu 26.06.2021 o 12:42, Tatasek napisał: Mam pytanie. Czy płyta grzewcza w tych kuchenkach nie jest troszkę niżej niż obudowa ze stali nierdzewnej? Pytam bo zamówiłem kuchenkę indukcyjna na Allegro jakiegoś niemieckiego producenta i niestety, gdy postawie na niej 50l gar to wspiera się on na obudowie i nie ma dokładnego styku w relacji dno garnka-płyta grzewcza i zaczyna walić błędami. Przepraszam za bardzo późną odpowiedź. W mojej kuchence (miałem Stalgast 3,5kW) płyta indukcyjna było delikatnie poniżej krawędzi, jakbym miał zgadywać to około 1 do 2 mm. Garnek opierał się na obudowie, nie było żadnych problemów z grzaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now