Jump to content

Indukcja pod warzenie


Recommended Posts

Jak w temacie,

 

zastanawiam się nad nową kuchnią i problem polega na płycie którą chciałbym mieć pod warzenie. Otóż mam obawy co do komfortu warzenia na płycie indukcyjnej. Jak to się ma do obszaru grzewczego np.? Mam póki co mały gar 16l ale docelowo zamierzam kupić 30-35l stąd też pytanie, co z udźwigiem? Czy płyty wytrzymają taki ciężar? Zwykle warki robię 20-23 litry. Rozumiem- gar pod indukcję, ale średnica takiego gara przewyższa jakiekolwiek obszary grzewcze. Jak się to ma do warzenia? 

 

Opcja z taboretem albo z mniejszą indukcją. taką a la turystyczna, póki co odpada. 

 

help...

 

Edited by huhur
Link to comment
Share on other sites

Ja mam taką staruszkę https://www.emag.pl/plyta-grzewcza-mastercook-id-64-s-pl-356371-id64s/pd/D1C9NMBBM/

Warzę w garnku 36l Ambition, zdarzyło mi się zalewać go 32l brzeczki. Nie mam problemu z grzaniem, jak wysładzam to na jednej stronie podgrzewam już część wysłodzonej brzeczki, a na drugiej gotuję wodę do wysładzania.

Najważniejsze aby miała szkło Schott Ceran i była dobrze osadzona.

Link to comment
Share on other sites

Hej... ja używam na indukcji gara o średnicy 40 cm.. kładę go w ten sposób, żeby leżał na dwóch polach grzewczych (1,8kW+3,7kW)... rekordowo miałem w nim ok 28l brzeczki i nic się nie stało (ale wiadomo pewnie płyta płycie nie równa)... ważne żeby nie przesuwać garnkiem, gdy masz w nim brzeczke... dodatkowo przy gotowaniu wspomagam się od czasu do czasu grzałką zanurzeniową, żeby szybciej osiągnąć temp. wrzenia..

 

Mam taką https://www.agdhome.pl/plyta-indukcyjna-bosch-pie-611f17e,id13726.html

Z tym, że u mnie pola mają trochę inną moc niż w tej płycie z linku... 

 

Edited by rkkr
Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, huhur napisał:

Jak w temacie,

 

zastanawiam się nad nową kuchnią i problem polega na płycie którą chciałbym mieć pod warzenie. Otóż mam obawy co do komfortu warzenia na płycie indukcyjnej. Jak to się ma do obszaru grzewczego np.? Mam póki co mały gar 16l ale docelowo zamierzam kupić 30-35l stąd też pytanie, co z udźwigiem? Czy płyty wytrzymają taki ciężar? Zwykle warki robię 20-23 litry. Rozumiem- gar pod indukcję, ale średnica takiego gara przewyższa jakiekolwiek obszary grzewcze. Jak się to ma do warzenia? 

 

Opcja z taboretem albo z mniejszą indukcją. taką a la turystyczna, póki co odpada. 

 

help...

 

 

Jeżeli możesz pozwolić sobie na luksus dedykowanej wolnostojacej kuchenki gastronomicznej Hendi/Stalgast o mocy 3,5kW to będzie to najlepszy wybór. Nowa kosztuje w granicach 500zl. Czasem na OLX są wystawiane używane i są tańsze.

 

Jeżeli chcesz warzyć na indukcji zamontowanej w blacie kuchennym to też się da. Warzyłem tak przez kilka warek. Jak kupowałem kuchenkę indukcyjną jakiś czas temu to dzwoniłem do producentów. Pytałem o udźwig. Najczęstszą odpowiedzią było 25kg, wiadomo producent musi się zabezpieczyć. Przekonali mnie w Gorenie, w papierach 25 kg, ale jak to miły pan powiedział: na pokazach to my skakaliśmy po szkle, aby pokazać wytrzymałość. Tym zdobyli moje zaufanie ;). Z drugiej strony szkło chyba w wiekszosci kuchenkach jest robione praktycznie przez jednego producenta (Schott Ceran) i spełnia podobne normy. To szkło ma dużą wytrzymałość o ile ciężar rozkłada się równomiernie.

 

Teraz co do grzania/gotowania. Najlepiej mieć albo jedno porzadne pole grzewcze. Są takie modele które wybrane pole mają około 3kW. Albo pole łączone. W przypadku pola łączonego lepiej mieć garnek szerszy ale niższy, by lepiej nakrywał cewki w indukcji. Inaczej może podgrzewać tylko brzegi garnka i nici z pełnej mocy pola łączonego.

 

Link to comment
Share on other sites

Bez problemu można warzyć piwo na indukcji. Kwestia sprowadza się do kupna odpowiedniej płyty.

Polecam kuchenki z funkcją łączenia pól grzewczych, ewentualnie z polem grzewczym o większej mocy i powierzchni. Moja płyta na połączonych polach wyciąga 3,7kW i nie ma żadnego dyskomfortu w porównaniu z wcześniej użytkowaną kuchenką gazową (a gar tylko emaliowany :)). Stawiasz gar tak, aby jak największa powierzchnia znajdowała się na polach grzewczych, jeśli wystaje poza płytę, to nic nie szkodzi.

Jeśli chodzi o udźwig, to większe prawdopodobieństwo, że blat Ci się zarwie, niż płyta :) Warka 30L nie stanowi problemu.

Najbardziej prawdopodobnym uszkodzeniem jest zarysowanie, dlatego faktycznie trzeba uważać, żeby nie szorować 30 kilowym garem po płycie.

Powodzenia

Link to comment
Share on other sites

A powiedzcie mi jak to się przekłada np. na rachunki i efektywność grzania? Sam wcześniej warzyłem na gazie więc zagotowanie brzeczki zajmowało trochę czasu, niekiedy nawet z godzinę. 

Co do płyty to nie wiem czy to szkło Schott Ceran to teraz standard ale będę pytał, bo w temacie jestem zielony. Ten mniejszy gar już mam pod indukcję więc będzie działał na pewno.

A nie ma przypadkiem takiej sytuacji, że gar jest ogrzewany nierównomiernie i jest nierówna temperatura?

Link to comment
Share on other sites

Garnki z przeznaczeniem na indukcję świetnie rozprowadzają energię.

Kiedyś ktoś zadał podobne pytanie i bawiłem się w rachunki.

 

Edited by Daniel()
Poprawki po autokorekcie
Link to comment
Share on other sites

To chyba przekonaliście, a powiedzcie mi, macie 230V czy 400V i czy macie jakieś doświadczenie w tym jak to się ma do mocy? Nie chciałbym chyba że wyłączało mi palniki lub wywalało jakiś sprzęt w domu ale to chyba większy wydatek. Jutro przychodzi elektryk sprawdzić instalację, ale mam chyba 230V w mieszkaniu.

Link to comment
Share on other sites

Prawdopodobnie masz bezpiecznik 25A (możesz zerknąć samemu), co przy jednej fazie daje moc max ok. 5 kW. Dla 3 faz to byłoby ok. 9 kW, ale instalacja 3-fazowa w mieszkaniu jest bardzo wątpliwa.

 

Pełna moc takiej kuchenki to będzie pewnie koło 6 kW (wszystkie pola na max), możesz wygooglować swój model. Do 20 L wystarczy zapewne połowa tego (bo max 2 pola wykorzystasz)?

Link to comment
Share on other sites

Wstępnie myślałem o czymś taki - https://www.mediaexpert.pl/plyty-do-zabudowy/plyta-indukcyjna-bosch-pue611bb2e,id-769247#tab_description . Ale zobaczymy co powie elektryk. Na bezpieczniki nie mam co patrzeć bo tam instalacja (cała skrzynka) jest jeszcze stara. 3 korki wkręcany a pod nimi kable...masakra jakaś.

Link to comment
Share on other sites

A to może warto wymienić chociaż ten odcinek do licznika, bezpieczniki itd. Taki mały remoncik w korytarzu. Indukcja to jest spora moc i szkoda by było, żeby się marnowała (np. gotujesz zupę i makaron, ale już dołożenie czajnika i światła w domu migają). To tak pół żartem, ale jak masz starą instalację, to przewody będą się grzać.

 

Poproś tego elektryka, żeby sprawdził zabezpieczenia, z czego są przewody, jakie przekroje przewodów.

Link to comment
Share on other sites

Warzę na indukcji na 400V (moc przyłączeniowa 7.4 kW), mam 4 pola, przy czym mogę je zmostkować (2 mostki po 2 pola) - garnek 50L (40cm średnicy),  akurat na jednym mostku staje. Jedyny minus, to że kuchenka posiada kontroler i zmniejsza moc jak się zbyt mocno rozgrzeje. Mam zabudowaną i wyciągam górną szufladę żeby cyrkulacje powietrza zapewnić, ale na jednym mostku zacieram, na drugim gotuję :) 

Kilis ma na to rozwiązanie, które u mnie ze względu na lepszą połowę nie wchodziło w grę. 

 

Rekordowa (podwójna) warka to było 46 litrów chyba. Żeby szybciej doprowadzić do wrzenia używam czasem grzałki zanurzeniowej 1kW dodatkowo.

Link to comment
Share on other sites

Elektryk powiedzial ze ciagniecie mocy bedzie problematyczne bo po pierwsze koszt, po drugie to jest 4 pietro i trzeba to bedzie puscic w pionie ktory przechodzi przez wszystkich sasiadow. Takze to odpada. Powiedzial też ze kabel to 2.5 i ma moc max 5kW. Takze jakas plyta 4,6kW chyba zostanie wybrana (oczywiście 230 a nie 400).

Edited by huhur
Link to comment
Share on other sites

Warzę na płycie Teka IBR 641  i do tej pory nie było żadnych problemów (47 warek). W garze mam zawsze około 33 litry brzeczki. Gar stoi na największym polu o mocy 3200 W w funkcji Power. 

Edited by verbin
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
W dniu 8.06.2018 o 13:08, DanielN napisał:

Jeżeli możesz pozwolić sobie na luksus dedykowanej wolnostojacej kuchenki gastronomicznej Hendi/Stalgast o mocy 3,5kW to będzie to najlepszy wybór.


Mam pytanie.

 

Czy płyta grzewcza w tych kuchenkach nie jest troszkę niżej niż obudowa ze stali nierdzewnej? Pytam bo zamówiłem kuchenkę indukcyjna na Allegro jakiegoś niemieckiego producenta i niestety, gdy postawie na niej 50l gar to wspiera się on na obudowie i nie ma dokładnego styku w relacji dno garnka-płyta grzewcza i zaczyna walić błędami. 
 

 

FD0F2A81-C238-4B2F-A844-8CC61DF43C9C.jpeg

1630BF4C-985E-4FE3-BBBF-B99454556AC2.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
W dniu 26.06.2021 o 12:42, Tatasek napisał:


Mam pytanie.

 

Czy płyta grzewcza w tych kuchenkach nie jest troszkę niżej niż obudowa ze stali nierdzewnej? Pytam bo zamówiłem kuchenkę indukcyjna na Allegro jakiegoś niemieckiego producenta i niestety, gdy postawie na niej 50l gar to wspiera się on na obudowie i nie ma dokładnego styku w relacji dno garnka-płyta grzewcza i zaczyna walić błędami. 

 

 

Przepraszam za bardzo późną odpowiedź. W mojej kuchence (miałem Stalgast 3,5kW) płyta indukcyjna było delikatnie poniżej krawędzi, jakbym miał zgadywać to około 1 do 2 mm. Garnek opierał się na obudowie, nie było żadnych problemów z grzaniem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.