Pieron Posted April 25, 2010 Share Posted April 25, 2010 Otrzymane na I Zlocie Piwowarów w Brennej Kolor złoty, nie klarowne (mgliste). Piana średnio pęcherzykowa. Nagazowanie słabe, przez to piana słaba i nie utrzymująca się. Zapach alkoholowy, z nutami karmelowymi, bardzo podobne do Koźlaka Dubeltowego. W smaku również alkoholowe, lekko słodowe i lekko chmielowe, choć goryczka miesza się z alkoholem. Jak na pierwszy raz bardzo dobre piwo. Dzięki Gabi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 25, 2010 Author Share Posted April 25, 2010 Foto jeszcze: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabi Posted April 25, 2010 Share Posted April 25, 2010 pieron! Dzięki serdeczne z ocenę. Mam nadzieję, że nic Ci nie jest . ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 25, 2010 Author Share Posted April 25, 2010 Jak mi coś będzie to na pewno po moim. Moje pierwsze piwo też było niedogazowane, ale było gorzkie od słodów palonych (przesadziłem). Początki są trudne, ale Twoje to dobre piwo, wydaje się tylko że za dobrze odfermentowało. Podasz może przepis? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabi Posted April 25, 2010 Share Posted April 25, 2010 Podasz może przepis? Przepis ? Był poprostu dołączony do tego zestawu : http://www.homebrewing.pl/marcowe-oktoberfest-125stblg-zestaw-surowcow-p-247.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 W końcu i ja otworzyłem tą jedynkę. Podobnie jak Pieron, otrzymałem na zlocie. Dzięki Gabi! Z uwagi na dłuższe leżakowanie, piwko niemal krystalicznie klarowne. W butelce było jednak trochę drożdży. Nagazowanie średnio niskie (mogłoby być ciut większe ale nie ma tragedii). Zapewne od czasu degustacji Pierona coś tam jeszcze odfermentowało. Piana średniej granulacji, powoli opada do kilkumilimetrowej kołderki. Początkowo myślałem, że piwko było fermentowane na niezdefiniowanych drożdżach, dołączanych do np. puszek. Zerknąłem do przepisu - S23. Może zbyt wysoka temperatura fermentacji? Bardzo przyjemny aromat kwiatów dopełnia odczucie pełni, słodowości. Oberwie mi się teraz od Dori ale wspomnę również o diacetylu. Umiarkowany lecz wyczuwalny aromat chmielu. Alkohol bardziej niż w zapachu daje o sobie znać w posmaku. Jest go faktycznie sporo. Czy to napewno 12,5°Blg? Trochę za bardzo zjechałem w kierunku rozbieżności, bo piwko jest OK. I to pierwsza warka! Opis więc nie oddaje zbyt wiernie jego charakteru. Dobre piwko! Jeszcze raz podziękowania! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now