Jump to content

Surowce niesłodowane

Franekkkk

Recommended Posts

Jak skończy mi się ta warka, którą mam obecnie może spróbuje zrobić ze surowcami niesłodowanymi, dokładnie chodzi mi o kukurydzę i zwykły jęczmień. Czy ktoś z Was robił już takie piwa? Jeżeli tak to te surowce w jakiej postaci i w jakich proporcjach.

Tutaj http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=3335#p3335 wkleiłam nieskończone jeszcze opracowanie dotyczące surowców niesłodowanych.

A odpowiadając na Twoje pytanie - zrobiłam kiedyś jedna lub dwie warki z dodatkiem płatków jęczmiennych w celu poprawienia pienistości piwa, piwo faktycznie miało dość ładną pianę, ale czy akurat było to spowodowane użyciem jęczmienia - ciężko stwierdzić. Co do kukurydzy to osobiście nie widzę żadnych korzyści z jej użycia przy produkcji domowego piwa.

Kukurydza nic oprócz cukru chyba nic nie wniesie do piwa, jęczmień z tego co mówisz to jeszcze białko. Kukurydze chcę dodać, żeby zobaczyć jak takie piwo smakuje, czy jest lepsze/gorsze.

Wiem też, że w afryce stosują sorgo. Ciekawe jak z tym surowcem wychodzi piwo? :D

• 2 months later...

Do celów badawczych z Baronem Von Żukiem uwarzyliśmy piwo z pszenicą i pszenżytem, narazie fermentuje. Gdy przeprowadzimy analizy oraz ocene sensoryczną zamieszcze informacje :P

Pozdrawiam :)

• 1 month later...

No i zrobiliśmy piwo z dodatkiem pszenicy i pszenżyta w ilości 10%, 20%, 30% zasypu. Wrażenia sensoryczne ciekawe, szczególnie po dodaniu pszenżyta ;) piwo z dodatkiem pszenżyta miało ciemniejszy kolor, także przy produkcji zacier z 30% pszenżytem filtrował się najdłużej. Smakowo jedno jak i drugie było dobre, przy dodatku 30% pszenicy lub pszenżyta ekstrakt był słabszy czyli za mało enzymów.

Zacieranie z pszenicą/pszenicą przeprowadziliśmy oczywiście z procesem kleikowania w osobnym kotle ;)

Wykonaliśmy tylko podstawowe oznaczenia, szkoda wg. PN.