Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

#120. Belgian Tripel #2

 

19l/  ~33 IBU/ 17,3 Brix/ ?% Alk.

13.11.2022

Wydajność: 52%??

 

Drugie piwko jednego dnia. Jakaś straszna wydajność jak na takie proste piwo. Chyba ten GF ze starym sterownikiem coś słabo trzyma temperaturę, bo ma mocny rozstrzał podczas zacierania. Literek też wziąłem na starterki

 

Surowce:

 

Fermentowalne: :

- Pilzneński (Viking) - 5,5 kg

- Pszeniczny (Viking) - 0,5 kg

- Cara Body (Viking) - 0,2 kg

- Aromatic (Castle Malting) - 0,15 kg

- Cukier biały - 1 kg

 

Razem: 7,35 kg

 

Chmiel:

- Hallertau Blanc - 10,5% AA - 50 g

 

Razem: 50g

 

 

Woda:

kranówka

 

Drożdże:

- WLP565 - Belgian Saison - White Labs - starter z depozytu -> 0,15 -> 0,5l - 1,5l

 

Zacieranie: pH 5.7

Bez zakwaszania

 

- 65C - mash in - 21l wody -

- 64C - 80'

-bez mash outu

 

Wysładzanie:

 

- ok 11l, 6,2 pH

 

Gotowanie: 80 minut

 

- 60' - Hallertau Blanc - 20 g

- 10' - Hallertau Blanc - 30 g

- 10' - Cukier biały - 1kg

- 10' - Whirlfloc - 1/2 tabletki

- 10' - pożywka

 

 

Notatki:

- no wydajność mega słaba, ale trudno. Gęstwa ma iść jeszcze na Quada, to będzie im lżej

 

- tak to wszystko sprawnie

- 16 brix po zacieraniu

- przednia 24l i 12 brix,

- cukier rozpuszczony w 0,5l brzeczki i dodany pod koniec

- starter zdekantowałem ok 1l i dodałem po napowietrzeniu do brzeczki 19C

 

 

Fermentacja: 13.11.2022

- nastawna 19l i 17,3 brix

Zaplanowana

 

Burzliwa:

- 1 dni - 19C

- 3 dni - 20C

- 3 dni - 21C

- 5 dni - 22C

- 14 dni - 24C

 

- pomiar 27.11. - 7 blg

- pomiar 07.12. - 3,7 brix w przeliczeniu

 

Cicha:

10C - kilka dni

 

Rozlew:

 

 

Degustacja:

Edytowane przez Wuuu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#121. Rum Wood Aged Quadrupel #3

 

21l/  ~30 IBU/  24 Brix /  ~11% Alk.

17.12.2022

Wydajność: 66%

 

Zapomniane zapiski z nocnego warzonka ze Stańczem. Powtórka Quadzika.

 

Surowce:

 

Fermentowalne:

 

- 6 kg - Pale Ale Maris Otter (Thomas Fawcett)

- 0,5 kg - Crystal I 80l (150 EBC) (Thomas Fawcett)

- 0,3 kg - Aromatic (Castle Malting)

- 0,3 kg - Biscuit (Castle Malting)

- 0,1 kg - Special B (Castle Malting)

- 1,6 kg - Ekstrakt słodowy WES, płynny
- 0,5 kg - Cukier dememera

 

Razem: 9,27

 

Chmiel:

- 75 g - Iunga - 10% AA

 

Razem: 55 g

 

Woda:

- kranówa

 

Drożdże:

- Gęstwa po Triplu - WLP565 - Belgian Saison - White Labs ok 400 ml

 

Zacieranie: ?? pH

pH-metr się popsuł

 

- 66C - mash in - 23l wody - \

- 65C - 60'

- 72C - 30'

- 77C - mash out

 

Wysładzanie: ? pH

(zakwaszane kwasem mlekowym)

 

 

Gotowanie: 90 minut

 

- 60' - Iunga - 30 g

- 40' - 1,6 kg ekstraktu i 0,5 kg cukru kandyzowanego, całość rozpuszczona w ok 2l brzeczki

- 10' - Iunga - 25 g

- 10' - whirlfloc - 0,5 tabletki

- 10' - pożywka dla drożdży

 

 

Notatki:

 

 

 

Fermentacja:

 

Zaplanowana:

 

Burzliwa:

- od 19C do 23C max w piwnicy podgrzewał fermentor. prawie miesiąc

 

 

Fermentacja cicha: 15.01.2023

Pomiar - 5,7 brix po przeliczeniu. temp 10C i pójdzie niedługo 30g płatków z beczki po koniaku, macerowanych w rumie :)

 

 

 

 

Rozlew: 12.03.2023

30 g płatków dębowych poszło na ok miesiąc. Rozlew do kega. Drewno mocno wyczuwalne, w aromacie heksianian etylu jak siemasz, ale przyjemnie.

 

 

 

Degustacja:

 

Wygląd:

 

Edytowane przez Wuuu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#122. New Wave Pils #3

  

22l/  33 IBU/  13 Brix /  4,5% Alk.

17.12.2022

Wydajność : 78%

 

Druga warka nocnego warzonka

 

Surowce:

 

Fermentowalne: :

- 4 kg - Pilsner Bohemian Floor (Weyermann) 

- 0,5 kg - CHÂTEAU VIENNA (Castle Malting)

- 0,20 kg - Carapils (Weyermann) 

 

SUMA: 4,70 kg

 

Chmiel:

- 60 g - Citra - 11%  AA

- 40 g - Michigan Cooper - 10% AA

 

 

SUMA: 100 g

 

Woda:

- kranówka

 

Drożdże:

- WLP850 - Copenhagen Lager - gęstwa po Bocku ok 300 ml

 

 

Zacieranie: pH ?

bez zakwaszania

 

- 65C - Mash In - 16,5 l wody

- 63C - 45'

- 72C - 25'

Bez Mash Out

 

Wysładzanie:

pH ? korekta kwasem mlekowym

 

Gotowanie: 70 minut

Przednia ?l i ? brix

 

- 60' - Citra - 10 g

- 10' - Citra - 25 g

- 10' - Michigan Cooper - 20 g

- 10' - Whirlfloc  - 0,5 tabletki

- 10' - pożywka drożdżowa

 

Whirlpool/Hopstand

- 20' - Citra - 25 g

- 20' - Michigan Cooper - 25 g

 

Notatki:

 

 

Fermentacja:

Nastawna 22l i 13 brix

 

Burzliwa:

- 10 dni - 10C

- 7 dni - 11C

- 3 dni - 12C

- 2 dzień - 15C

 

 

Cicha:

- 4 dni - 3C

 

Rozlew: 15.01.2023

Pomiar 3,2 brix po przeliczeniu. Poszło do kega.

 

 

 

Degustacja:

 

 

 

Edytowane przez Wuuu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#123. Vermont IPA #4

 

22l/  30 IBU/ 14 Brix /  ?% Alk.

15.01.2023

Wydajność: 70%

 

Aż strach, że nie licząc wersji Black, to przez ostatnie 2 lata nie uwarzyłem Vermoncika!

 

Surowce:

 

Fermentowalne: :

 

- 30 kg - Pale Ale (Viking) 

- 1 kg - Pszeniczny (Viking)

- 0,5 kg - CaraBody (Viking) 

- 0,5 kg - Płatki owsiane błyskawiczne

- 0,6 kg - Płatki orkiszowe (0,4 kg błyskawiczne, 0,2 kg pełnoziarniste)

- 0,2 kg - CHÂTEAU ABBEY (Castle Malting)

 

Razem: 5,8 kg

 

 

Chmiel:

- Eclispe - 17,4% AA - 90 g

- Mosaic -11,4% AA - 120 g

- Galaxy - 16,5% AA - 50 g

- Michigan Cooper - 10% AA - 40 g

 

Razem: 300 g

 

Woda:

kranówka

 

Drożdże:

- Hydra - Escarpment Labs - starter z depozytu 130 ml -> 0,5l -> 1l

 

Zacieranie: pH ?

 

 

- 63C - mash in - 19l wody

- 66C - 40'

- 72C - 30'

- 78C - mash out - 1'

 

Wysładzanie:

 

- ok 14 l w 78C - pH ?zakwaszane kwasem mlekowym

 

Gotowanie: 60 minut

 

- 10' - Mosaic - 20 g

- 10' - Eclipse - 20 g

 

- Hopstand - wrzucone przy 79C

- 15' - Mosaic - 20 g

- 15' - Michigan Cooper - 40 g

- 15' - Eclipse - 20 g

 

Potem już chłodzone przez siatkę nylonową do fermentora, ok 30 minut.

 

 

Notatki:

 

 

Fermentacja 15.01.2022:

Nastawna 21l 16 brix

 

Zaplanowana

 

Burzliwa:

- 7 dni - 20C - na 2 dzień dorzucę 20 g Mosaica

- 5 dni - 21C

- 5 dni - 23C

 

Cicha:

10C

na 5 dni

   - Galaxy - 50 g

   - Mosaic - 50 g

na 3 dni

   - Eclipse - 50 g

 

 

cold crash

 

 

Rozlew:

 

 

 

Degustacja:

 

Edytowane przez Wuuu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#124. American Barleywine i #125. Cold IPA

 

Ostatnio zaniedbałem zapiski, więc coś z obowiązku skrobnę, bo po drodze były 2 coopiki u @Stanczu na nowych sprzętach. Gdzieś tam mam receptury, może zapiszę kiedyś. Generalnie na kolanie robione na apce tuż przed warzeniem.  Eksperymenty! ABW zasyp tradycyjny, ale na lagerowych drożdżach WLP838 - Southern German Lager, gęstwa! Po miesiącu od kegowania super piwo! Ciężkie, słodowe z solidną kontrą goryczki (120 IBU, ok 24brix ok 10%) i zupełne inne doznania jako lager, zupełnie inny profil piwa. Super chmielowość wychodzi.

 

A drugi eksperyment to 2 piwka na G40 Stańcza. Ok 40l podzielone na 2 fermentory i fermentacja IPA US-05 (gęstwa) i Cold IPA na WLP850 - Copenhagen Lager (4 życie gęstwy). Te same chmiele na gotowanie i na zimno (Mosaic, Galaxy i Eclipse). Z 300 g na gotowanie, po 100g na zimno.

 

Dziś rozlew obu 12.03. Póki co Cold IPA mega aromacik cytrusowy, wytrawne, rześkie, czysty profil. Aż żal, że nie zdąży się polagerować... :) Wersja Ale została u Stańcza, będziemy porównywać później. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#126. Hefeweizen #6 (Zach Weisse #3)
  
21l/  ~13 IBU/  10 Brix / ?% Alk.
21.03.2023
Wydajność: ?%
 

Powtórka weizenka na wiosnę. Coś mnie apka oszukała z wysładzaniem i wyszedł straszny cienkusz, ale może to i dobrze. Będzie wersja session.
Surowce:
 
Fermentowalne:
 
- 2,2 kg - Pszeniczny  (Viking)
- 2,2 kg - Vienna (Viking)
- 0,1 kg - CHÂTEAU MELANO LIGHT (Castle Malting)
 
SUMA: 4,5 kg
 
Chmiel:
- 7 g - Iunga - 11% AA
- 15 g - Hallertau Blanc - 5,8% AA
 
SUMA: 22 g
 
Woda:
- kranówa
 
Drożdże:
- WLP380 - Hefeweizen Ale IV - White Labs - 1l starter z saszetki i zbankowane
 
Zacieranie: pH ?
zakwaszane lekko, ale pH-metr mi się zepsuł więc na oko
 
- 47C - mash in - 16 l wody (dodałem 1 garści łuski ryżowej  luzem)
- 44-45C - 20'
- 63C - 40'  - przeniosłem koszt na działającego GFa jak tylko skończyłem gotować Berlinera, bo znów zacier zaczął tracić temp
- 72C - 25'
bez mashoutu
 
Wysładzanie: pH ?
zakwaszane na oko
 
- ok 16 l  wody w temp 77-80 C
- pobrałem 1,5 l na brzeczki 8 brix na starterek
 
Gotowanie: 60 minut
Przednia 26l i 8 brix
 
- 60' - Iunga - 7 g
- 10' - Hallertau Blanc - 15 g
- 10' - pożywka drożdżowa
 
 
Notatki:
 
- wszystko sprawnie


Fermentacja: 21.03.2023
Nastawna: 21 l i 10 Brix
 
Burzliwa:
- 1 dzień - 18C
- 3 dni - 19C
- 5 dni - 20C
- 5 dni - 21C

 


Cicha:
 

Rozlew:

Odfermentowanie:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#127. Witbier
  
20l/  ~15 IBU/  11,5 Brix / ?% Alk.
21.03.2023
Wydajność: ?%
 

Druga warka tego dnia równolegle zaciarana w drugim GFie. Mój pierwszy Witek, aż dziw, że jeszcze nigdy się za niego nie zabrałem.
Surowce:
 
Fermentowalne:
 
- 2,5 kg - Pilsner  (Viking)
- 2,3 kg - Pszenica niesłodowana
- 0,25 kg - Płatki owsiane błyskawiczne

 

SUMA: 5,05 kg

 
Chmiel:
- 10 g - Iunga - 11% AA
- 10 g - Hallertau Blanc - 5,8% AA
 
SUMA: 20 g

 

Dodatki:

 

- 20 g - skórka gorzkiej pomarańczy

- 10 g - kolendra indyjska

- 3 g - trawa cytrynowa w proszku

 
Woda:
- kranówa
 
Drożdże:
- WLP565 - Belgian Saison - White Labs - starter 3 stopniowy z depozytu
 
Zacieranie: pH ?
zakwaszane lekko, ale pH-metr mi się zepsuł więc na oko
 
- 68C - mash in - 11 l wody i kleikowanie 25 minut samej pszenicy. Potem dolane ok 7l zimnej wody i słód z płatkami poszedł i 3 garście łuski ryżowej
- 55C - 20'
- 65C - 60' 
- 72C - 20'
bez mashoutu
 
Wysładzanie: pH ?
zakwaszane na oko
 
- ok 13 l  wody w temp 77-80 C
 
Gotowanie: 60 minut
Przednia 24l i 9 brix
 
- 60' - Iunga - 7 g
- 10' - Hallertau Blanc - 15 g
- 10' - pożywka drożdżowa
 - 5' -

 20 g - skórka gorzkiej pomarańczy

 10 g - kolendra indyjska

 3 g - trawa cytrynowa w proszku

 
Notatki:
 
- wszystko sprawnie


Fermentacja: 21.03.2023
Nastawna: 21 l i 10 Brix
 
Burzliwa:
- 3 dni - 20C
- 5 dni - 21C
- 5 dni - 22C
- 5 dni - 25C

 


Cicha:
 

Rozlew:

Odfermentowanie:

Edytowane przez Wuuu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#128. Kaffir Whithe IPA
  
20l/  ~50 IBU/  14,5 Brix / ?% Alk.
09.05.2023
Wydajność: 63%
 

Powtórka z Kaffirka jeszcze z lat młodości przed zapiskami. Recepta z pierwszych zestawów z Twojego Browaru.
Surowce:
 
Fermentowalne:
 
- 4 kg - Pilsner (Viking)

- 0,9 kg - pszeniczny (Viking)
- 0,8 kg - Pszenica niesłodowana
- 0,30 kg - Płatki owsiane błyskawiczne

 

SUMA: 6 kg

 
Chmiel:
- 60 g - Eclipse - 17,4% AA

- 95 g - Galaxy - 16,5% AA
- 30 g - Mosaic - 11,4% AA
 
SUMA: 185 g

 

Dodatki:

 

- 25 g - skórka słodkiej pomarańczy

- 10 g - kolendra indyjska

- 25 g - liście limonki kaffir

- 5 g - kardamon (mielony)

 
Woda:
- kranówa
 
Drożdże:
- WLP565 - Belgian Saison - White Labs - starter 3 stopniowy z depozytu
 
Zacieranie: pH ?
zakwaszane lekko, ale pH-metr mi się zepsuł więc na oko
 
- 66C - 60' (pszenica kleikowana w garnku osobno)
- 72C - 20'
- 77C - mashout
 
Wysładzanie: pH ?
zakwaszane na oko
 
- ok 13 l  wody w temp 77-80 C
 
Gotowanie: 60 minut
Przednia 24l i 12 brix
 
- 60' - Eclipse - 10 g
- 15' - Mosaic - 30 g

- 10' - pożywka drożdżowa
 - 5' -

 20 g - skórka słodkiej pomarańczy

 10 g - kolendra indyjska

 18 g - kaffir

 
Notatki:
 
- wszystko sprawnie


Fermentacja: 20.05.2023
Nastawna: 20 l i 14,5 Brix
 
Burzliwa:
- 3 dni - 20C
- 5 dni - 21C
- 5 dni - 22C
- 5 dni - 25C

 


Cicha:
 

Rozlew:

Odfermentowanie:

Edytowane przez Wuuu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#129. Weizenbock
  
20l/  ~30 IBU/  17,2 Brix / ?% Alk.
09.05.2023
Wydajność: 64%
 

Weizenboczek dla Marcinka.


Surowce:
 
Fermentowalne:
 
- 3,5 kg - Pszeniczny  (Viking)
- 1,5 kg - Vienna (Viking)

- 1,5 kg - Munich I (Weyermann)

- 0,3 kg - Special W (WEyermann)
- 0,2 kg - CHÂTEAU MELANO LIGHT (Castle Malting)



SUMA: 7 kg
 
Chmiel:
- 20 g - Iunga - 11% AA
- 10 g - Hallertau Blanc - 5,8% AA
 
SUMA: 30 g
 
Woda:
- kranówa
 
Drożdże:
- WLP380 - Hefeweizen Ale IV - White Labs - gęstwa po weizenku, ok 300 ml
Zacieranie: pH ?


zakwaszane lekko, ale pH-metr mi się zepsuł więc na oko
 
- 47C - mash in - 16 l wody (dodałem 1 garści łuski ryżowej  luzem)
- 44-45C - 20'
- 63C - 40'  -
- 72C - 25'

mashout
 
Wysładzanie: pH ?
zakwaszane na oko
 
- ok 16 l  wody w temp 77-80 C
- pobrałem 1,5 l na brzeczki 8 brix na starterek
 
Gotowanie: 60 minut
Przednia 26l i 8 brix
 
- 60' - Iunga - 20 g
- 10' - Iunga - 10 g
- 10' - pożywka drożdżowa
 
 
Notatki:
 
- wszystko sprawnie


Fermentacja: 20.05.2023
Nastawna: 20 l i 17,2 Brix
 
Burzliwa:
- 2 dni - 18C
- 3 dni - 19C
- 5 dni - 20C
- 5 dni - 21C

- 5 dni - 23C

 

 

Edytowane przez Wuuu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#130. Juicy Sour #8

 

20l/ 0 IBU/  13 (15 z laktozą?) Brix /  ~% Alk.

09.05.2023

Wydajność: ok 65%

 

 

 

Surowce:

 

Fermentowalne:

- 3 kg - Pszeniczny (Viking)

- 1,5 kg - Pilsner (Viking)

- 0,40 kg - Płatki pszeniczne błyskawiczne

- 0,35 kg - Płatki owsiane błyskawiczne

 

Dodatki:

- 0,50 kg - Laktoza

- 8 g - sól himalajska

- 15 g - kolendra indyjska

 

Razem:  5,25 kg

 

Chmiel:

 

 

Woda:

- kranówa

 

Drożdże:

- WLP067 - Coastal Haze - depozyt

 

Bakterie:

- Lactobacillus Plantarum - Bakterie kwasu mlekowego z Serowara, 8g.

 

Zacieranie: pH ?

lekko zakwaszane

 

- 68C - mash in - 18l wody - zamieszane, odczekane 5 min, zamieszane i włączona recyrkulacja

- 68C - 55'

- 72C - 15'

- 77C - mash out - 5'

 

Wysładzanie:

 

- ok 14l do 25l i 10 Brixa, wodą o temp 77-80C zakwaszoną do pH 5.5.

 

Zakwaszanie: (ok 55h) start 13:00

 

ok

 

Gotowanie: 60' - przednia 25l i 10 Brix

 

- 5' - 10 g sól himalajska

- 5' - 20 g kolendry indyjskiej

- 5'- 0,5 kg - laktoza

 

 

Notatki:

 

klasyczny juicy souerek, tym razem z porzeczką czerwoną

 

 

Fermentacja: ?

15 brix i 20l.

 

Burzliwa:

 

- 7 dni - 18C

- 5 dni - 20C

- dodałem 2,5 l pulpy z czerwonej porzeczki

- 7 dni - 20C

 

Edytowane przez Wuuu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.