kopyr Posted April 28, 2010 Share Posted April 28, 2010 16°Blg Warzone: 15.08.2009 Rozlew: 27.09.2009 Piana: niezbyt obfita i szybko zniknęła. To jest jakiś paradoks, bo w swoim owsianym stoucie miałem to samo. Cała literatura podaje, że owies poprawia pianę, że super hiper, a moje doświadczenia są wprost przeciwne. Kolor: czarny, jak na stouta przystało. Wysycenie: niby ok, bo nie było żadnych problemów przy otwieraniu, a jednak nieprzyjemnie szczypie w gardło. Za wysokie. W miarę ogrzewania wręcz zapycha. Kolor: bardzo przyjemny, suszone śliwki, rodzynki, za to nie wyczuwam za bardzo kawy i paloności. Smak: goryczka wyraźna, ale nie obezwładniająca. Dość wytrawne, choć jest ta wytrawność jakby złamana cieniem słodyczy. Typowa dla ciemnych słodów kwaskowość. Wyraźna paloność. Opakowanie: na etykiecie cały zasyp podany w %, do tego ekstrakt, logo i fotka piwowara. Ten stout ma jedną wadę - zbyt wysokie nasycenie CO2. Poza tym mankamentem jest bardzo dobrze. A przepraszam, zapomniałbym o pianie. Czyli wysycenie i CO2 - dwie wydawałoby się drugorzędne kwestie, a jednak wyraźnie zepsuły mi przyjemność z picia. PS: coś mocne to piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted April 28, 2010 Share Posted April 28, 2010 16°Blg Warzone: 15.08.2009 Rozlew: 27.09.2009 Kolor: bardzo przyjemny, suszone śliwki, rodzynki, za to nie wyczuwam za bardzo kawy i paloności. Może kolega przybliżyć o co chodzi ? bo kolor się widzi albo nie, a kolega czym wyczuwa tą kawę i paloność, wzrokiem ? sorry za wtrącenie, ale tak tylko pytam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted April 28, 2010 Share Posted April 28, 2010 Może kolega przybliżyć o co chodzi ? bo kolor się widzi albo nie, a kolega czym wyczuwa tą kawę i paloność, wzrokiem ? sorry za wtrącenie, ale tak tylko pytam ajjj, bo się nie znasz Ja to rozumiem, że śliwki pływały w środku Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted April 28, 2010 Share Posted April 28, 2010 Może kolega przybliżyć o co chodzi ? bo kolor się widzi albo nie' date=' a kolega czym wyczuwa tą kawę i paloność, wzrokiem ? sorry za wtrącenie, ale tak tylko pytam [/quote']ajjj, bo się nie znasz Ja to rozumiem, że śliwki pływały w środku No ok, ale chociaż podany byłby styl kraul, żabka, delfin, a tak to nie wiem do czego to porównać i się motam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted April 29, 2010 Author Share Posted April 29, 2010 16°Blg Warzone: 15.08.2009 Rozlew: 27.09.2009 Kolor: bardzo przyjemny' date=' suszone śliwki, rodzynki, za to nie wyczuwam za bardzo kawy i paloności.[/quote'] Może kolega przybliżyć o co chodzi ? bo kolor się widzi albo nie, a kolega czym wyczuwa tą kawę i paloność, wzrokiem ? sorry za wtrącenie, ale tak tylko pytam Przecież napisałem na końcu... PS: coś mocne to piwo. Ale fakt jest faktem, że mnie coś niestandardowo ścięło. Miałem jeszcze coś popisać, a udałem się w kimę. Gdyby nie to, że Kolor się dwa razy powtórzył, to bym się nawet bronił, że pasuje - przecież suszone śliwki i rodzynki mają taki ciemny, niemal czarny kolor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted April 29, 2010 Share Posted April 29, 2010 Cześć. Piana: niezbyt obfita i szybko zniknęła. To jest jakiś paradoks, bo w swoim owsianym stoucie miałem to samo. Cała literatura podaje, że owies poprawia pianę, że super hiper, a moje doświadczenia są wprost przeciwne. Całkowicie zgadzam się z Twoją opinią - w moich piwach zarówno po płatkach jak i słodzie owsianym piana zanika błyskawicznie. Trza by to zgłosić problem do pogromców mitów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 Kopyr, dzięki za ocenę. To piwo było trochę dziwne. Do 4-5 miesięcy było wszystko w porządku, później systematycznie traciło (również pianę). Całkowicie zgadzam się z Twoją opinią - w moich piwach zarówno po płatkach jak i słodzie owsianym piana zanika błyskawicznie. Trza by to zgłosić problem do pogromców mitów To tylko wyjątki, przeczące regule. Ostatnimi czasy sporo eksperymentowałem z dodatkiem owsa. Piana jest lepsza. Problem w tym, że do końca to my nie bardzo wiemy o co chodzi z tą pianą... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now