Jump to content

Infam, #67 Oatmeal Stout

Recommended Posts

16°Blg

Warzone: 15.08.2009

Rozlew: 27.09.2009

Piana: niezbyt obfita i szybko zniknęła. To jest jakiś paradoks, bo w swoim owsianym stoucie miałem to samo. Cała literatura podaje, że owies poprawia pianę, że super hiper, a moje doświadczenia są wprost przeciwne.

Kolor: czarny, jak na stouta przystało.

Wysycenie: niby ok, bo nie było żadnych problemów przy otwieraniu, a jednak nieprzyjemnie szczypie w gardło. Za wysokie. W miarę ogrzewania wręcz zapycha.

Kolor: bardzo przyjemny, suszone śliwki, rodzynki, za to nie wyczuwam za bardzo kawy i paloności.

Smak: goryczka wyraźna, ale nie obezwładniająca. Dość wytrawne, choć jest ta wytrawność jakby złamana cieniem słodyczy. Typowa dla ciemnych słodów kwaskowość. Wyraźna paloność.

Opakowanie: na etykiecie cały zasyp podany w %, do tego ekstrakt, logo i fotka piwowara.

Ten stout ma jedną wadę - zbyt wysokie nasycenie CO2. Poza tym mankamentem jest bardzo dobrze. A przepraszam, zapomniałbym o pianie. Czyli wysycenie i CO2 - dwie wydawałoby się drugorzędne kwestie, a jednak wyraźnie zepsuły mi przyjemność z picia.

PS: coś mocne to piwo. :D

16°Blg

Kolor: bardzo przyjemny, suszone śliwki, rodzynki, za to nie wyczuwam za bardzo kawy i paloności.

Może kolega przybliżyć o co chodzi ? bo kolor się widzi albo nie, a kolega czym wyczuwa tą kawę i paloność, wzrokiem ? sorry za wtrącenie, ale tak tylko pytam :D

Może kolega przybliżyć o co chodzi ? bo kolor się widzi albo nie, a kolega czym wyczuwa tą kawę i paloność, wzrokiem ? sorry za wtrącenie, ale tak tylko pytam :D

ajjj, bo się nie znasz :)

Ja to rozumiem, że śliwki pływały w środku ;):)

Może kolega przybliżyć o co chodzi ? bo kolor się widzi albo nie' date=' a kolega czym wyczuwa tą kawę i paloność, wzrokiem ? sorry za wtrącenie, ale tak tylko pytam :D[/quote']

ajjj, bo się nie znasz :)

Ja to rozumiem, że śliwki pływały w środku ;):)

No ok, ale chociaż podany byłby styl kraul, żabka, delfin, a tak to nie wiem do czego to porównać i się motam :)

16°Blg

Kolor: bardzo przyjemny' date=' suszone śliwki, rodzynki, za to nie wyczuwam za bardzo kawy i paloności.[/quote']

Przecież napisałem na końcu...

PS: coś mocne to piwo. :)

Ale fakt jest faktem, że mnie coś niestandardowo ścięło. Miałem jeszcze coś popisać, a udałem się w kimę. :)

Gdyby nie to, że Kolor się dwa razy powtórzył, to bym się nawet bronił, że pasuje - przecież suszone śliwki i rodzynki mają taki ciemny, niemal czarny kolor. ;)

Cześć.

Piana: niezbyt obfita i szybko zniknęła. To jest jakiś paradoks, bo w swoim owsianym stoucie miałem to samo. Cała literatura podaje, że owies poprawia pianę, że super hiper, a moje doświadczenia są wprost przeciwne.

Całkowicie zgadzam się z Twoją opinią - w moich piwach zarówno po płatkach jak i słodzie owsianym piana zanika błyskawicznie.

Trza by to zgłosić problem do pogromców mitów :D

Kopyr, dzięki za ocenę.

To piwo było trochę dziwne. Do 4-5 miesięcy było wszystko w porządku, później systematycznie traciło (również pianę).

Całkowicie zgadzam się z Twoją opinią - w moich piwach zarówno po płatkach jak i słodzie owsianym piana zanika błyskawicznie.

Trza by to zgłosić problem do pogromców mitów :)

To tylko wyjątki, przeczące regule. Ostatnimi czasy sporo eksperymentowałem z dodatkiem owsa. Piana jest lepsza.

Problem w tym, że do końca to my nie bardzo wiemy o co chodzi z tą pianą...