fagot Posted April 30, 2010 Share Posted April 30, 2010 Znalazłem w porannych wiadomościach: http://wiadomosci.onet.pl/2163176,11,pomysl_pis_ws_piwa_odrzucony,item.html A tak troszkę "z innej beczki", czy znacie uregulowania prawne obejmujące swoimi restrykcjami domowe warzenie piwa?? Domowa produkcja wina jest bardzo mocno ograniczana a co z piwem?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest tomato Posted April 30, 2010 Share Posted April 30, 2010 (edited) prawo jest jedno: musisz wypić to co uwarzyłeś ;) Edited April 30, 2010 by tomato Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted April 30, 2010 Share Posted April 30, 2010 A tak troszkę "z innej beczki", czy znacie uregulowania prawne obejmujące swoimi restrykcjami domowe warzenie piwa?? Domowa produkcja wina jest bardzo mocno ograniczana a co z piwem?? Kto ci ogranicza robienie wina w domu????? Co nie jest zabronione jest dozwolone!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rysmis Posted April 30, 2010 Share Posted April 30, 2010 (edited) A tak troszkę "z innej beczki"' date=' czy znacie uregulowania prawne obejmujące swoimi restrykcjami domowe warzenie piwa?? Domowa produkcja wina jest bardzo mocno ograniczana a co z piwem??[/quote']Kto ci ogranicza robienie wina w domu????? Co nie jest zabronione jest dozwolone!!! jacer ma racje. USTAWA z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina mówi wyraźnie (Art. 1. ustęp 2) "Przepisów ustawy nie stosuje się do wyrobów winiarskich wytworzonych domowym sposobem na własny użytek i nieprzeznaczonych do obrotu." EDIT: Jeśli chodzi o piwo to można stosować powyższe przepis: W Art. 3. Wyrobami winiarskimi w rozumieniu ustawy są: 1) fermentowane napoje winiarskie, w tym: ... h) napoje niskoalkoholowe będące napojami o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 0,5 % do 8,5 % objętościowych, otrzymanymi metodą całkowitej lub częściowej fermentacji alkoholowej... Edited April 30, 2010 by rysmis Link to comment Share on other sites More sharing options...
fagot Posted April 30, 2010 Author Share Posted April 30, 2010 Jakoś tak specjalnie to się winem nie interesuję. Kiedyś był zapis ograniczający ilość wyprodukowanego w domu wina do 100 litrów. Pewnie się coś zmieniło. Nie śledzę zbyt uważnie. Zaś jeśli idzie o piwo to jakoś nie mam problemów z wypijaniem tego co sobie nawarzyłem Tym bardziej, że wśród bliskich same piwożłopy A wracając do ustawy opisanej w linku. Moim zdaniem dużo skuteczniejsza jest edukacja młodych ludzi niż ograniczanie swobody prowadzenia kampanii reklamowych. Ale to oczywista moje zdanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
fagot Posted April 30, 2010 Author Share Posted April 30, 2010 prawo jest jedno: musisz wypić to co uwarzyłeś O i takie prawo baaaaaardzo mi odpowiada Link to comment Share on other sites More sharing options...
rysmis Posted April 30, 2010 Share Posted April 30, 2010 Kiedyś był zapis ograniczający ilość wyprodukowanego w domu wina do 100 litrów. Pewnie się coś zmieniło. Nie śledzę zbyt uważnie. Ograniczenie do 100 litrów było w ustawie przegłosowanej za Bieruta. Od 1996 roku już nieaktualne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts