Szczypek Posted October 11, 2018 Share Posted October 11, 2018 Cześć, od kilku dni spieram się ze znajomym piwowarem, który niedawno zakupił sobie ostatnio drewnianą łygę o sens jej impregnowania. On uważa że należało by ją zaolejować jakimś olejem jadalnym, gdyż to samo robi się z deskami do krojenia, wałkami, szpatułkami i podobnymi narzędziami drewnianymi w kontakcie z żywnością. Ja natomiast uważam że jest to dość ryzykowne posunięcie i obawiałbym się przeniknięcia oleju z łygy do wrzącej warki, co zapewne miałoby wpływ na dalszy smak piwa. Wiadomo że drewniane elementy kuchenne olejuje się żeby uniknąć nasiąkania płynami, przechodzenia zapachami czy nadmiernego rozwoju bakterii. Czy mogę prosić o opinie, bądź własne spostrzeżenia i doświadczenia? Czy ktoś z was dba o tego typu narzędzia piwowarskie inaczej niż tylko je myjąc po skończonym warzeniu? Dzięki z góry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted October 11, 2018 Share Posted October 11, 2018 Wymienić na plastikową Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczypek Posted October 11, 2018 Author Share Posted October 11, 2018 24 minuty temu, yoshko napisał: Wymienić na plastikową Plastikową przy zasypie ponad 8 kilo jest raczej bezużyteczna bo się gnie we wszystkie możliwe strony i nie idzie tym dobrze zamieszać. Stąd też decyzja i kupno drewnianej, solidniejszej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted October 11, 2018 Share Posted October 11, 2018 Nie smaruj niczym, sama się zaimpregnuje z czasem, fajnie wygląda taka stara poczerniała , niestety mi się złamała i mam obecnie taką za 2 zeta, też daje rade. Szczypek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronson Posted October 11, 2018 Share Posted October 11, 2018 (edited) 4 hours ago, Szczypek said: Plastikową przy zasypie ponad 8 kilo jest raczej bezużyteczna bo się gnie we wszystkie możliwe strony i nie idzie tym dobrze zamieszać. Stąd też decyzja i kupno drewnianej, solidniejszej. To zainwestuj w lepszą plastikową łygę, bo ja zasyp 10kg mieszałem bez żadnych problemów Edited October 11, 2018 by ronson Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łyskacz Posted October 12, 2018 Share Posted October 12, 2018 http://spiritferm.biz/pl/p/Mieszadlo-ze-stali-nierdzewnej-60cm/1778 i po problemie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sihox Posted October 12, 2018 Share Posted October 12, 2018 Albo po taniości https://allegro.pl/lyzka-cedzakowa-szumowka-nierdzewna-fi17-5cm-dluga-i6089819468.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted October 12, 2018 Share Posted October 12, 2018 (edited) wolałbym to https://www.ebay.com/itm/304-Stainless-Steel-Mash-Tun-Mixing-Stirrer-Paddle-15-Holes-For-Home-Brew-Making/302468344670?epid=5003745756&hash=item466c84ab5e:rk:1:pf:0 w zeszłym roku kupowałem właśnie z CHRL i jest ok. Edited October 12, 2018 by nike21 puradawid 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredstvom Posted October 12, 2018 Share Posted October 12, 2018 Ja sie nie szczypie. Nawet jak drewno nasiaknie plynami i przejdzie zapachami - ani jej nie bede oblizywal, ani wachal. Tego, ze mi cos z tych plynow i zapachow przeniknie do kolejnej brzeczki rowniez sie bym nie obawial. Nie dajmy sie zwariowac. A bakterie? Przed gotowaniem moze ich sobie wskakiwac do zacieru skolko ugodno. Co wypija, to ich, potem i tak cmentarz je czeka po godzinie gotowania Szczypek and anmar 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczypek Posted October 12, 2018 Author Share Posted October 12, 2018 Panowie, mnie nie interesują porady co kupić, bo to nie ja kupuję, poza tym koleś już kupił Pytam czy coś się z tym robi dalej czy zostawia jak jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted October 12, 2018 Share Posted October 12, 2018 Odpowiedź już padła. Zostawiasz jak jest i się nie przejmujesz, oby wysuszyć dokładnie po umyciu. Ja wilgotną włożyłem do fermentora i zapleśniała bo ktoś z domowników zamkną wieko..., wiec przestrzegam. Po za tym myć po użyciu i tyle. Szczypek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczypek Posted October 12, 2018 Author Share Posted October 12, 2018 15 minut temu, Fradio napisał: Odpowiedź już padła. Zostawiasz jak jest i się nie przejmujesz, oby wysuszyć dokładnie po umyciu. Ja wilgotną włożyłem do fermentora i zapleśniała bo ktoś z domowników zamkną wieko..., wiec przestrzegam. Po za tym myć po użyciu i tyle. Tak też mi się wydawało, ale wolałem zapytać bardziej obeznanych z tematem Dzięki za odpowiedzi, jakby ktoś chciał jeszcze coś od siebie dodać to chętnie przeczytam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wysowatv@gmail.com Posted March 21, 2021 Share Posted March 21, 2021 Witojcie, jestem producentem tych oto mieszadel piwowarskich, a wiec to drewno bukowe niczym nie smarowac, nie moczyc w olejach, nie myc w plynach do naczyn, po jasno cholere mieszasz konczysz prace, opłukać woda i zawiesic tak zeby nie stykala sie z niczym, to grzyb i plesn nie siadzie, no wiadomo w suchym miejscu trzymamy, ta lopata jest tak solidna ze jak ktos zadba to jest na wieki. ps: co do impregnowania lopatki np: do nalesnikow, to zwykly olej lejemy na patelnie do garka tak rzeby lekko zanurzyć lopatke i smażymy w oleju chwile, nasiaknie olejem i na sto lat bedzie, ale nigdny zimnym olejem. Pozdrawiam Łachim 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sumikk Posted March 21, 2021 Share Posted March 21, 2021 Ja mam taką jak na zdjęciu, domowa robota, ojciec zrobił mi z kawałka drewna ? niczym nie zapuszczana, sama się impregnuje. Myje tylko zwykłą szczotką po robocie a jak później gotuje brzeczkę to wsadzam na 10 min do wygotowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted March 22, 2021 Share Posted March 22, 2021 Łyga piwowarska - coś mi tu nie brzmi najlepiej . W starych książkach piwowarskich używa się ładnego polskiego określenia "warząchew" A żeby było w temacie to warząchwi nie ma co impregnować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yasiek Posted March 22, 2021 Share Posted March 22, 2021 Witojcie, jestem producentem tych oto mieszadel piwowarskich, a wiec to drewno bukowe niczym nie smarowac, nie moczyc w olejach, nie myc w plynach do naczyn, po jasno cholere mieszasz konczysz prace, opłukać woda i zawiesic tak zeby nie stykala sie z niczym, to grzyb i plesn nie siadzie, no wiadomo w suchym miejscu trzymamy, ta lopata jest tak solidna ze jak ktos zadba to jest na wieki. ps: co do impregnowania lopatki np: do nalesnikow, to zwykly olej lejemy na patelnie do garka tak rzeby lekko zanurzyć lopatke i smażymy w oleju chwile, nasiaknie olejem i na sto lat bedzie, ale nigdny zimnym olejem. Pozdrawiam To może jakaś promocja dla braci piwowarskiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 W dniu 12.10.2018 o 08:51, sihox napisał: Albo po taniości https://allegro.pl/lyzka-cedzakowa-szumowka-nierdzewna-fi17-5cm-dluga-i6089819468.html Używamy takiej od 10 lat, zajefajne narzędzie wielofunkcyjne ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.