Jump to content

Zatrzymana fermantacja.

Recommended Posts

Witam. Milk stout zatrzymał mi się na 10 Blg od początkowego 14,5 Blg. Fermentuje 2 tyg., Blg nie zmienne od czterech dni. Temp. fermentacji 21 stopni, US-04. Zasyp:

1 kg płatki owsiane błyskawiczne

2 kg pale ale

1 kg pszeniczy

0,5 kg karmelowy

0,250 g czekoladowy i jęczmień prażony.

500 g laktoza

60 min w 69 stopniach, mash-out. Od początku drożdze pracowały dość mizernie w porównaniu do innych piw, ale że tak powiem "bulgało" dość regularnie.

Moje pytanie co robić w takiej sytuacji?

Zlewać? Dosypać cukru i nowych drożdży? Piwo w smaku dobre, infekcji nie widać ani nie czuć.

Edited by tommisww

Spróbuj zamieszać całym fermentorem, temperatura w miarę stała jest czy ma jakieś wahania mocne? S-04 to bardzo powolne drożdże, więc trochę cierpliwości ;)

BLG mierzyłeś kiedy i jaka była temperatura brzeczki? Drożdże to US-05 czy S-04? Ile litrów wstawiłeś?

No generalnie, to odfermentowało Ci (nie licząc laktozy) 12->7,5BLG. Czyli 37,5%. Bardzo słabo nawet jak na S-04. Ja bym najpierw zaczekał co najmniej z tydzień, dwa, a jeśli nic się nie zmieni, to ponownie zadał kolejne drożdże, bo bałbym się, że S-04 znowu ruszą - w butelkach.
Coś musiałeś zepsuć, że Ci drożdże przestały pracować tak szybko. Może natlenienie brzeczki, może temperatura drożdży/brzeczki w momencie zadawania.

Edited by fizolof

Prędzej podniesienie temperatury o stopień czy dwa może pobudzić drożdże. Przy S-04 sprawdza się stopniowe podnoszenie temperatury podczas fermentacji