Skocz do zawartości

Zatrzymana fermantacja.


tommisww

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Milk stout zatrzymał mi się na 10 Blg od początkowego 14,5 Blg. Fermentuje 2 tyg., Blg nie zmienne od czterech dni. Temp. fermentacji 21 stopni, US-04. Zasyp:

1 kg płatki owsiane błyskawiczne

2 kg pale ale

1 kg pszeniczy

0,5 kg karmelowy

0,250 g czekoladowy i jęczmień prażony.

500 g laktoza

 

60 min w 69 stopniach, mash-out. Od początku drożdze pracowały dość mizernie w porównaniu do innych piw, ale że tak powiem "bulgało" dość regularnie.

 

Moje pytanie co robić w takiej sytuacji?

Zlewać? Dosypać cukru i nowych drożdży? Piwo w smaku dobre, infekcji nie widać ani nie czuć.

Edytowane przez tommisww
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BLG mierzyłeś kiedy i jaka była temperatura brzeczki? Drożdże to US-05 czy S-04? Ile litrów wstawiłeś?

 

No generalnie, to odfermentowało Ci (nie licząc laktozy) 12->7,5BLG. Czyli 37,5%. Bardzo słabo nawet jak na S-04. Ja bym najpierw zaczekał co najmniej z tydzień, dwa, a jeśli nic się nie zmieni, to ponownie zadał kolejne drożdże, bo bałbym się, że S-04 znowu ruszą - w butelkach.
Coś musiałeś zepsuć, że Ci drożdże przestały pracować tak szybko. Może natlenienie brzeczki, może temperatura drożdży/brzeczki w momencie zadawania.

Edytowane przez fizolof
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.