Jump to content

Browar Dziadka

Recommended Posts

Piwo przywiezione z Brennej, brak opisów. Kolor żółto-pomarańczowy, nagazowanie potężne ale piwo nie wychodzi z butelki. Piana wysoka, grubo pęcherzykowa, trwała, stale podtrzymywana przez wydzielający się CO2. W zapachu słód i chmiel. Smak czysty, słodowy, goryczka na niezbyt wysokim poziomie szczególnie mocno wyczuwalna na finiszu, trochę pozostająca (marynka?). Dwutlenek węgla mocno szczypie w język. Moim zdaniem doskonałe piwo do posiłku, jest lekkie i niebezpiecznie wzmaga apetyt. Zaraz zajrzę do lodówki....

Dziękuje za recenzje,staram sie jak moge,ale ja oczym innym.Córka przywiozła mi z Chin cztery puszkowe piwa.Jedno wyproduktowane w Szanghaju skład:Water,Malted Barley,Beer syrup,Rice,Hops. Alc.4,7% Original Gravity 12 P.Kolor słomkowy,nagazowanie minimalne,smak nijaki,goryczki i aromatu chmielu brak.Słowem do niczego.Drugie jeszcze gorsze,alc 3,7% ,11 P reszta same krzaczki.Za następne chyba się nie wezme bo mi szkoda kubków smakowych.Niema to jak nasze dobrze nagazowane i chmielone.;)

Tu masz Dziadek rację.

Ja również wolę domowe. Często mam przyjemność poczęstować swoim piwem a na dokładkę daję jakieś komercyjne. Zdziwnienie jest wielkie gdy się dowiadują co piją (tylko reklamowane produkty).

Ale najbardziej cieszy mnie fakt że lubią porterówkę. ;)

Ale najbardziej cieszy mnie fakt że lubią porterówkę. ;)

Porterówka jest dobra ;) na każdą okazję ;) teraz rozważam zrobienie jakiejś większej ilości ale tym razem może dodam miodu :)

Wg receptury z książki p. Cieślaka ( mam nadzieję, żenie pomyliłem nazwiska) w składzie jest miód.

Wczoraj właśnie przygotowałem zestaw na porterówkę wg p.Cieślaka. Jeszcze 14 dni macerowania i do dzieła. Przepis szczegółowy podawał chyba BIELOK.