Jump to content

Ilość produkowanego CO2 a samopoczucie

Recommended Posts

Witam,

post być może kogoś rozbawi, ale proszę o poważną odpowiedź ?. Jestem w trakcie warzenia swojego pierwszego piwa. Niestety w mieszkaniu, w którym obecnie mieszkam dostępny mam tylko swój pokój, więc to właśnie w nim rozstawiony mam sprzęt (pokój trochę ponad 10m^2). Po pierwszej nocy burzliwej fermentacji obudziłem się ze strasznym bólem głowy i problemami ze złapaniem oddechu. Kładąc się spać następnego wieczora również trudno było z oddychaniem, a po przebudzeniu taki sam efekt. Cyrkulacja powietrza w pokoju jest przez kilka dni podczas dnia, ale podczas nocy okna zamknięte, żeby przypadkiem temperatura nie spadła za nisko pod moją nieuwagę. I tu pojawia się pytanie. Czy ilość wyprodukowanego CO2 jest na tyle duża, aby wpływać na samopoczucie i powodować takie objawy jak powyżej czy ilości są znikome i raczej nie powinienem tego z tym wiązać? Możliwe jest również, że to kwestia przeziębienia przez które właśnie przechodzę, ale wolę się upewnić, żeby w razie co postarać się pozbyć sprzętu z pokoju ?

6 godzin temu, szymonzygzula napisał:

Czy ilość wyprodukowanego CO2 jest na tyle duża, aby wpływać na samopoczucie

W wyniku fermentacji alkoholowej z jednej cząsteczki glukozy masz dwie cząsteczki etanolu dwie cząsteczki dwutlenku węgla oraz sporo energii. Masy molowe etanolu i CO2 są bliskie siebie i można powiedzieć w uproszczeniu, że połowa cukru zamieni się wagowo w etanol a druga w gaz.

Jeden mol gazu w warunkach normalnych ma objętość trochę więcej jak 22dm3. W warunkach około 20 stopni będzie to coś pomiędzy 24-25dm3. Można to policzyć z równania Clapeyrona. Dwutlenek węgla ma masę molową około 44g/mol. Załóżmy że warzysz coś około 12-13 Plato, 20 litrow. Będzie to okolo 2.4 kg cukru/glukozy wagowo w fermentorze. Połowa tego czyli 1.2kg, zamieni się w gaz. Zatem 1200 gramów / 44 gramów ~= 27.

W rachunkach jest kilka uproszczeń, bo np nie cały ekstrakt faktycznie zostanie przefermentowany. Ale rząd wielkości powinien się zgadzać. Ale sprawdź moje rachunki, ostatnio zbyt uprościłem i wprowadziłem w błąd.

Teraz to na objętość 27 * 25 = 675 dm3. Jak to ułożysz na podłodze w swoich 10m2 to będzie tego kilka centymetrów. CO2 jest trochę cięższe od powietrza i powoli ułoży się na podłodze. Druga sprawa jest to całość CO2 która się uwalnia nieliniowo. W przeciągu pierwszych 24-36 godzin po fazie laga uwolni się około połowa całej wartości co wyliczylem. Zatem gazu sporo z 2.4kg cukru ale raczej zdrowiu nie zagrozi, chyba że chomik albo świnka morska chodzi samopasem Ci po podłodze. Z drugiej strony wentylacja powinna Ci to odprowadzić bez żadnego problemu. Wracając do drugiej części pytania. Myślę że lekarz będzie lepszym wyborem jeżeli chodzi o zdrowie aniżeli to forum :). 

Edited by Daniel()

A tak poważnie to wydzielający się CO2 nie powinien powodować takich efektów. Kilka razy fermentowałem w sypialni i duszności ani bólu głowy  nie miałem . Zwróć uwagę na roślinki jakie masz w sypialni , może to powoduje takie symptomy u Ciebie . Mój kuzyn miał roślinkę o nazwie HOJA i jak franca kwitła dostawał właśnie duszności  i skończył u alergologa , po usunięciu jej z domu mówi ,że zaczął oddychać pełną piersią . 

Ja mialem taki przypadek przy mojej pierwszej warce, ze dalem fermentor do pokuju 10qm i zamknolem drzwi. W pierwsza noc jak fermentacja burzliwa ruszyla to czujik dymu zaczol o 3:00 w nocy szalec. Moze to przypadek ale po otwarcu drzwi czujik przestal piszczec ale strachu sie najadlem ze cos sie pali.

A baterie nowe w czujnikach wiec ta opcja odpada.

Byc moze jesli jest kos wrazliwy to i jak ten moj czujnik troche warjuje ;)