Jump to content

zbyt długa fermentacja, i mocne nagazowanie


Recommended Posts

Witam. Pierwszy raz robie piwo z brewkita (zawsze zacierałem) zwykle angielskie IPA 14blg zadałem us05. Mija 10 dni a to pracuje jakby dopiero sie rozkreciło. Do tego wszystkiego mega nagazowane. Zostało jakieś 3blg, nie czuje zadnych nieprzyjemnych nut, w smaku nie ma nic niepokojacego. Temperatura piwa to jakies 19stopni. Czy to normalne z brewkitami?

Edited by Andrzej Gablota
Link to comment
Share on other sites

37 minut temu, Andrzej Gablota napisał:

Witam. Pierwszy raz robie piwo z brewkita (zawsze zacierałem) zwykle angielskie IPA 14blg zadałem us05. Mija 10 dni a to pracuje jakby dopiero sie rozkreciło. Do tego wszystkiego mega nagazowane. Zostało jakieś 3blg, nie czuje zadnych nieprzyjemnych nut, w smaku nie ma nic niepokojacego. Temperatura piwa to jakies 19stopni. Czy to normalne z brewkitami?

Ostatnio trafiła się trefna partia us05.  Objawy to długi start i ślimacząca się fermentacja. Dotyczyło to opakowań z datą do 02.2020. 

Link to comment
Share on other sites

Witam. Pierwszy raz robie piwo z brewkita (zawsze zacierałem) zwykle angielskie IPA 14blg zadałem us05. Mija 10 dni a to pracuje jakby dopiero sie rozkreciło. Do tego wszystkiego mega nagazowane. Zostało jakieś 3blg, nie czuje zadnych nieprzyjemnych nut, w smaku nie ma nic niepokojacego. Temperatura piwa to jakies 19stopni. Czy to normalne z brewkitami?
Andrzeju, czemu zlałeś na cichą skoro widziałeś, że fermentacja jest w toku? Sprawdzałes blg 2 dni z rzędu i nie maleje?
Obawiam się, że przy tak przerwanej fermentacji, mega nagazowanie to będziesz miał w butelkach.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Wuuu napisał:

Andrzeju, czemu zlałeś na cichą skoro widziałeś, że fermentacja jest w toku? Sprawdzałes blg 2 dni z rzędu i nie maleje?
Obawiam się, że przy tak przerwanej fermentacji, mega nagazowanie to będziesz miał w butelkach.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Wyjeżdzam na dwa tygodnie i nie mogłem zostawic tego na tak długo. Sadze ze w dwa tygodnie na cichej wszystko sie wyprostuje ?

 

Link to comment
Share on other sites

Wyjeżdzam na dwa tygodnie i nie mogłem zostawic tego na tak długo. Sadze ze w dwa tygodnie na cichej wszystko sie wyprostuje ?
 
Lepszym pomysłem było zostawienie tego na dwa tygodnie w spokoju,niż przelanie na cichą fermentującego piwa.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Andrzej Gablota napisał:

Wyjeżdzam na dwa tygodnie i nie mogłem zostawic tego na tak długo. Sadze ze w dwa tygodnie na cichej wszystko sie wyprostuje ?

 

Dlaczego nie mogłeś zostawić na dwa tygodnie? 

Link to comment
Share on other sites

Andrzeju, Andrzeju. Rety, rety, jeju!
Trzeba było zostawić w jednym fermentorze na te 3 tyg, po powrocie sypnąć chmielu na 3 dni do tego samego wiadra, bo pewnie gęstwy nie zbierałeś.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Wuuu napisał:

Andrzeju, Andrzeju. Rety, rety, jeju!
Trzeba było zostawić w jednym fermentorze na te 3 tyg, po powrocie sypnąć chmielu na 3 dni do tego samego wiadra, bo pewnie gęstwy nie zbierałeś.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Nie ma mnie na chacie ale poprosilem kolege zeby podszedł i zobaczył co sie dzieje. Po zlaniu na cicha piwo pracuje w najlepsze. Dalej kumpel sie tym zainteresuje. Zleje z cichej na cicha i dochmieli ;) Dzieki za wszystkie uwagi

 

Link to comment
Share on other sites

Nie ma mnie na chacie ale poprosilem kolege zeby podszedł i zobaczył co sie dzieje. Po zlaniu na cicha piwo pracuje w najlepsze. Dalej kumpel sie tym zainteresuje. Zleje z cichej na cicha i dochmieli Dzieki za wszystkie uwagi
 
Już nie przelewajcie trzeci raz, bo tylko prosicie się o infekcję. Niech sypnie chmielu pod koniec tej "pierwszej cichej". I tak trzeba będzie przed butelkowaniem jeszcze zdekantować.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.