mlyko Posted November 15, 2018 Share Posted November 15, 2018 (edited) Dzień Dobry! Powoli wchodzę w "warzenie piwa domowego", jednak próbuję na początek przygodę z brew-kitami, aby poznać podstawy fermentacji, drożdży, czystości i wszystkim co z tym związane, po paru warkach spróbuję zacierania. Jednak jestem na etapie trzeciego brew-kita, poprzednie się udały, chociaż pierwsza warka wyszła średnio, bo dałem glukozę zamiast słodu (nuty bimbrowe, ale da się wypić :D) Moje pytanie dla was bardziej doświadczonych: Zawsze dawałem do każdej butelki 4g glukozy, aby nagazować piwo i wytworzyć dobrą obfitą pianę. Jednak chciałbym spróbować dodać ekstrakt słodowy w proszku SPRYMALT zamiast glukozy. Ile mam dać gram sproszkowanego słodu do butelki? I czy to dobre rozwiązanie? Po prostu chciałbym spróbować i poznać różnice. Czytałem dość trochę i wiem, że do refermentacji (nagazowanie w butelkach) - średnio dodajemy 190-220 g suchego ekstraktu na 20 -23l piwa. Jednak ja bym chciał dać do każdej z butelki osobna wymierzoną porcję. Nie mam drugiego fermentora, nie mogę wlać roztworu jak opisany wyżej. Edited November 15, 2018 by mlyko Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted November 15, 2018 Share Posted November 15, 2018 (edited) Policz sobie. I podziel. Wątek o kalkulatorach: Albo inny: https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation Edited November 15, 2018 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted November 15, 2018 Share Posted November 15, 2018 (edited) Różnica będzie raczej niewielka jeśli chodzi o końcowy efekt. Edited November 15, 2018 by Jancewicz Link to comment Share on other sites More sharing options...
mlyko Posted November 15, 2018 Author Share Posted November 15, 2018 Dzięki Panowie! Nie wiedziałem, że są takie kalkulatory piwowarskie. Warto było spytać. Dziękuje Mimo wszystko sprawdzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szumidło Posted January 23, 2023 Share Posted January 23, 2023 1) Miałem podobny problem - glukoza odfermentowuje bardziej niż słód - w rezultacie piwo jest bardziej wytrawne niż słodowe. Przy mieszankach np. z Browamatora trochę nie bardzo wiadomo jaki jest stosunek glukozy do słodu... 2) Refermentacja: zamiast dosypywać ileś tam gram do butelki (wiadomo, że w praktyce przy każdej butelce wyjdzie to różnie) proponuję na kalkulatorze obliczyć nagazowanie odpowiednie dla danego stylu piwnego dla 20-23l: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation, zagotować litr wody, rozpuścić glukozę lub cukier, dodać do warki przed rozlaniem, zamieszać i poczekać z pół godziny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted January 23, 2023 Share Posted January 23, 2023 (edited) 24 minuty temu, Browar Szumidło napisał: 1) Miałem podobny problem - glukoza odfermentowuje bardziej niż słód - w rezultacie piwo jest bardziej wytrawne niż słodowe. Przy mieszankach np. z Browamatora trochę nie bardzo wiadomo jaki jest stosunek glukozy do słodu... 2) Refermentacja: zamiast dosypywać ileś tam gram do butelki (wiadomo, że w praktyce przy każdej butelce wyjdzie to różnie) proponuję na kalkulatorze obliczyć nagazowanie odpowiednie dla danego stylu piwnego dla 20-23l: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation, zagotować litr wody, rozpuścić glukozę lub cukier, dodać do warki przed rozlaniem, zamieszać i poczekać z pół godziny Tylko, że jak źle wymiesza roztwór, może wyjść piwo różnie nagazowane w butelkach a chłopak ma jeden fermentor. Moim zdaniem ciężko w takiej sytuacji dokładnie wszystko połączyć ze sobą. A też jakieś znaczne mocne mieszanie w fermentorze gdzie piwo fermentowało, nie jest za bardzo wskazane. Edited January 23, 2023 by Reters Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 23, 2023 Share Posted January 23, 2023 Panowie, minęły cztery lata od powstania wątku... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted January 23, 2023 Share Posted January 23, 2023 Ha,ha,ha ale numer? Link to comment Share on other sites More sharing options...
verbin Posted January 24, 2023 Share Posted January 24, 2023 Czy Ty aby nie wysycasz swoich piw podtlenkiem azotu? Łachim 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts