Mario23 Posted November 15, 2018 Share Posted November 15, 2018 witam Na początku się przedstawię nazywam się Mariusz i jestem z okolic Częstochowy w poniedziałek uwarzyłem pierwszą warkę wczoraj zajrzałem do fermentatora fermentacja według mnie przebiega ok zapach ładny ale na pianie pojawił sie taki brązowy nalot czy to jest zakażenie czy po prostu drożdże a ja panikuję:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted November 15, 2018 Share Posted November 15, 2018 Jest osobny, wydzielony i przyklejony wątek na takie pytania: https://www.piwo.org/forums/topic/20185-infekcje-wszystkie-problemy-z-tym-związane/ I tak. Panikujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted November 15, 2018 Share Posted November 15, 2018 To piana drożdżowa. Normalne, że brązowieje. Nie panikuj pooglądaj na YT jak wygląda fermentacja jest wiele fajnych filmików w przyspieszonym tempie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario23 Posted November 15, 2018 Author Share Posted November 15, 2018 ok dziękuję bardzo , następny temat postaram się w odpowiednim dziale napisać Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Pawlicki Posted November 16, 2018 Share Posted November 16, 2018 Dział dobry, tylko wątek od tego już jest ;] Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted November 16, 2018 Share Posted November 16, 2018 Ja tylko dodam, że zostaw to piwo w spokoju na minimum 2 tygodnie, nie otwieraj pokrywy, nie mieszkaj, nie ruszaj. Pewnie to było 2543535 razy powtarzane i dlatego nikt nie wspomniał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted November 16, 2018 Share Posted November 16, 2018 Jak chmielone ? Szyszka, granulat ? Taki wygląd po/w trakcie fermentacji burzliwej to deka. Żywice twarde + drożdże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted November 18, 2018 Share Posted November 18, 2018 Na twoim zdjeciu nie widac nic innego jak pieknie fermentujace piwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts