Jump to content

temp. przechowywania gęstwy


Recommended Posts

nie znalazłem tego- albo słabo szukałem więc nie bijcie ? w jakiej temp powinna być przechowywana gęstwa i jak rozpoznać czy nie jest zepsuta? eksperymentalnie zebralem s04, trzymana w ok 15 stopniach w piwnicy? nie za wysoka temp? leży ok 2 tyg, chciałbym ją wykorzystać za jakieś 2 tyg jeśli będzie się jeszcze nadawala do prostego pale ale

Link to comment
Share on other sites

nie znalazłem tego- albo słabo szukałem więc nie bijcie  w jakiej temp powinna być przechowywana gęstwa i jak rozpoznać czy nie jest zepsuta? eksperymentalnie zebralem s04, trzymana w ok 15 stopniach w piwnicy? nie za wysoka temp? leży ok 2 tyg, chciałbym ją wykorzystać za jakieś 2 tyg jeśli będzie się jeszcze nadawala do prostego pale ale
Najlepiej trzymać w lodówce, (choć np. bretty ponoć wolą być przechowywane w temp pokojowych) a sprawdzać organoleptycznie :)
Jak śmierdzi kanałem to ja bym nie ryzykował. Ja skutecznie uzywałem 3 tyg gęstwy przechowywanej w lodówce.

Warto też przepłukać gęstwę przegotowaną, ostudzoną wodą, bo alkohol źle wpływa na żywotność drożdży.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Hej ja gęstwę z cydru zalałem przegotowaną wodą i wstawiłem do lodówki

To tygodniu w lodówie pachniało tak sobie, ale droidze po obudzeniu spisują się super, bo tak mi c y dr jeszcze nigdy na drożdżach z paczki nie pracował intensywnie, a z butli nie śmierdzi.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.