zasada Posted December 3, 2018 Share Posted December 3, 2018 (edited) Pojawiły się w opakowaniach 11 g, na forum brak wzmianek o ich wykorzystaniu. Zagraniczne fora także raczej milczą (Aussie Home Brewer, BeerBorg, Homebrew Talk, National Homebrewer Club). Diamond Lager yeast is a true lager strain originating in Germany. Chosen for its robust character, Diamond Lager yeast delivers excellent fermentation performance, and has the ability to produce clean, authentic lagers. Traditional styles brewed with the Diamond include but are not limited to Munich Helles, Dortmunder Export, German Pilsner, Bohemian Pilsner, American Pilsner, Vienna Lager, Oktoberfest/Märzen, Dark American Lager, Munich Dunkel, Schwarzbier, Traditional Bock, Doppelbock, Eisbock and California Common. Classified as a Saccharomyces pastorianus, a bottom fermenting yeast. Typical Analysis of Diamond yeast: Percent solids 93% – 97% Living Yeast Cells ≥ 5 x 10^9 per gram of dry yeast Wild Yeast < 1 per 10^6 yeast cells Bacteria < 1 per 10^6 yeast cells In Lallemand’s Standard Conditions Wort at 12°C (53.6°F) Diamond yeast exhibits: Vigorous fermentation that can be completed in 5 days High attenuation and High flocculation Neutral Flavor and Aroma, typical of traditional Lagers The optimal temperature range for Diamond yeast when producing traditional styles is 10°C(50°F) to 15°C(59°F) Drożdże Diamond Lager to prawdziwy szczep lagerowy pochodzący z Niemiec. Wybrane ze względu na swoją solidny charakter, drożdże Diamond Lager zapewniają doskonałą wydajność fermentacji i mają zdolność wytwarzania czystych, prawdziwych lagerów. Tradycyjne style warzone z ich udziałem to między innymi: monachijskie jasne, Dortmunder Export, pilsy niemiecki, czeski, amerykański, lager wiedeński, marcowe, ciemny amerykański lager, monachijskie ciemne, Schwarzbier, koźlak, koźlak podwójny, koźlak lodowy i California Common. Sklasyfikowany jako Saccharomyces pastorianus, drożdże dolnej fermentacji Typowa analiza drożdży Diamond: Procent ciał stałych 93% - 97% (?) Żywe komórki drożdży ≥ 5 x 10^9 na gram suchych drożdży Dzikie drożdże <1 na 10^6 komórek drożdży Bakterie <1 na 10^6 komórek drożdży W standardowych warunkach testu Lallemanda tj. brzeczka w 12°C drożdże Diamond drożdże wykazują: Energiczną fermentację, która może skończyć się w ciągu 5 dni Wysokie odfermentowanie i wysoką flokulacja Neutralny smak i aromat, typowy dla tradycyjnych lagerów Optymalny zakres temperatur dla drożdży Diamond podczas wytwarzania tradycyjnych stylów wynosi 10°C - 15°C I dla mnie hit - tolerancja na alkohol 13% ABV Więcej/ źródło: WWW/ PDF Edited May 29, 2019 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 3, 2018 Author Share Posted December 3, 2018 (edited) Czekam na paczkę i planuję zrobić najpierw maksymalnie 11 BLG a na gęstwie koźlaka i/lub bałtycki porter. Wszystkie uwagi od już korzystających z tego szczepu chętnie przyjmę. Mam nadzieję, że będzie to kolejny dobry strzał ze strony Lelemand, rzeczywisty konkurent / prawdziwa alternatywa dla Fermentis W34/70 - Mangrove Jacks M76 nie spełniły tej nadziei. Edited December 3, 2018 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted December 3, 2018 Share Posted December 3, 2018 (edited) Kupowałeś krajowo, czy "zagramanica" ? Edited December 3, 2018 by Joosto Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 3, 2018 Author Share Posted December 3, 2018 (edited) W dniu 3.12.2018 o 20:17, Joosto napisał: Kupowałeś krajowo, czy "zagramanica" ? Ja w Poznaniu to Kraków jak zagranica Jeszcze gdzieś mi mignęły. edit: w Piwnym krafcie - Wwa edit 2: odebrałem drożdże, najbliższe warzenie pomiędzy Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem: słód pilzneński i sporo amarillo. Jedno wiadro W34/70 Fermentis, drugie Diamond Lallemand/ Danstar. Edited December 6, 2018 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 26, 2019 Author Share Posted January 26, 2019 Zapowiadane piwo kończy fermentację, a dniach do butelek. W skrócie: 5 kg pilzneńskiego, zacieranie sterowane: 60 min @ 65°C | 15 min @ 78°C | 22,5 litra rzędu 11BLG. Do połowy 2 saszetki Danstar Diamond, do drugiej Fermentis w34/70 Ponad miesiąc w piwnicy (10-7°C) a po dobie w kuchni piwo w wiadrze na Danstar Diamond miało jakieś 17°C. Próbka wskazała ~1,5 BLG w 16,6°C co przeliczyłem na 1,3 BLG. Wydaje się, że będzie zatem 4,6 alkoholu, odfermentowanie pozorne 87%, rzeczywiste 70% - wszystkie wskazania liczone kalkulatorem dla Androida: Beer Hydrometer Corrector. Smak próbki dobry, swoisty, chmiel bardziej w aromacie z wiadra niż w smaku z próbki. Wiadomo, że za wcześnie na jakiekolwiek wnioski. Drożdże na dnie ładnie osiadły po przenoszeniu. Jak na razie mam wrażenie, że mimo podobnych wartości obydwu części, Danstary dały bardziej wytrawne piwo. Ale na teraz to gdybanie wyłącznie. Na pewno lepiej sobie poradziły w takim zestawieniu - porównaniu niż lagerowe Mangrove Jacks. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted May 10, 2019 Share Posted May 10, 2019 2 warki, najpierw suchary, potem gęstwa. mocne odfermentowanie, czysty profil, kapitalna floktuacja. Świetne dolniaki dla wytawnych piw. zadnych lagów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tkodyl Posted February 15, 2020 Share Posted February 15, 2020 Hej. ktoś jeszcze próbował te drożdże i może powiedzieć coś więcej o profilu smakowym? Ewentualnie jak wypadają w porównaniu z innymi klasykami? np. Czech pilsem, W34/70 itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted February 16, 2020 Share Posted February 16, 2020 (edited) W sezonie zimowym pół warki trzymam w lodówce, pół w piwnicy. W lodówce W34/70 w 10 stopniach, w piwnicy Diamond w 12-14 st. Fermentacja 30dni. Piwa w zasadzie identyczne. Ale sensorykiem nie jestem. Edited February 16, 2020 by zielony07 dopisek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted March 4, 2024 Share Posted March 4, 2024 Porównywałem te drożdże z Novolagerami. Generalnie zrobiłem obecnie już 4 piwa na tych drożdżach, Pils nr 1 i nr 2, Lager Wiedeński oraz Wędzony porter bałtycki. Chwilowo porównam pierwsze i drugie pokolenie w pilsie. Na Pils nr 1 odpalełem drożdże, brzeczka wlewana na fermentacje była klarowana whicflokiem, ale niestety dalej leciała mętna. Mam podejrzenia, że za mało drożdży było na start i nie poradziły sobie z klarowaniem piwa. Pils nr 2 na granulacie chmielony oraz gęstwa użyta. Efekt na dole widoczny (po lewej nr 1 po prawej nr 2). Jeżeli chodzi o fermentację - robiłem w 10C ślimaczyła się dość w obu fermentacjach. Dopiero po 14 dniach drożdże zaczęły opadać. Pierwsze wiadro przetrzymałem bo chciałem je sklarować nic to nie dało. W nim sporo podczas fermentacji dawało siarką. Natomiast w drugim po 14 dniach odczekałem tydzień i się ładnie sklarowało. Podczas drugiej fermentacji siarki było bardzo mało. Jeżeli chodzi o smak, pierwszy Pils miał dobry balans, ładny profil lagerowy, estrów bardzo malutko i trochę siarki. Drugi natomiast o wiele czystszy w aromacie. Mają potencjał te drożdże ale niestety odpalać je trzeba na 3 saszetkach bo 2 to za mało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 7, 2024 Share Posted March 7, 2024 Cześć W dniu 4.03.2024 o 18:38, Undeath napisał(a): Mają potencjał te drożdże ale niestety odpalać je trzeba na 3 saszetkach bo 2 to za mało. Na jaką objętość dwie saszetki to za mało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted March 8, 2024 Share Posted March 8, 2024 W dniu 7.03.2024 o 18:35, bielok napisał(a): Cześć Na jaką objętość dwie saszetki to za mało? Na 21-22 litry. bielok 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igor Gorelord Posted March 9, 2024 Share Posted March 9, 2024 (edited) 21 godzin temu, Undeath napisał(a): Na 21-22 litry. Wybacz, ale się nie zgodzę. 2 paki sucharów uwodnione, lekko schłodzone, 10 C burzliwa, 22 litry i ruszyły o ile dobrze pamiętam, po 12h. Profil bardzo ładny - lagerowy. Nie jestem ekspertem, ale chyba gdzie indziej szukałbym przyczyny, albo jakaś partia w pół martwa. P.S. no i piwko w miarę klarowne jak na moje warunki pseudo lagerowania 2 tyg w lodówce ze styropianiu, ok 4-5 C Tu akurat druga warka z gęstwy, ale efekt podobny Edited March 9, 2024 by Igor Gorelord Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATP Posted March 9, 2024 Share Posted March 9, 2024 16 minut temu, Igor Gorelord napisał(a): Wybacz, ale się nie zgodzę. 2 paki sucharów uwodnione, lekko schłodzone, 10 C burzliwa, 22 litry i ruszyły o ile dobrze pamiętam, po 12h. Profil bardzo ładny - lagerowy. Nie jestem ekspertem, ale chyba gdzie indziej szukałbym przyczyny, albo jakaś partia w pół martwa. P.S. no i piwko w miarę klarowne jak na moje warunki pseudo lagerowania 2 tyg w lodówce ze styropianiu, ok 4-5 C Tu akurat druga warka z gęstwy, ale efekt podobny Nawet Lallemand podaje stosowanie trzech paczek, więc musi być coś w tym co pisze @Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted March 9, 2024 Share Posted March 9, 2024 39 minut temu, Igor Gorelord napisał(a): Wybacz, ale się nie zgodzę. 2 paki sucharów uwodnione, lekko schłodzone, 10 C burzliwa, 22 litry i ruszyły o ile dobrze pamiętam, po 12h. Profil bardzo ładny - lagerowy. Nie jestem ekspertem, ale chyba gdzie indziej szukałbym przyczyny, albo jakaś partia w pół martwa. P.S. no i piwko w miarę klarowne jak na moje warunki pseudo lagerowania 2 tyg w lodówce ze styropianiu, ok 4-5 C Tu akurat druga warka z gęstwy, ale efekt podobny Ale z czym tu się nie zgadzać? Każdy kalkulator pokazuje 2,5 paczki... Więc albo startować je 20 litrach jakiejś 10 blg albo 3 paczki lecieć. Piwo na gęstwie z odpowiednią ilością drożdża fermentowało już pięknie i mniej śmierdziało siarkowodorem - obecnie fermentuje mi Wędzony porter na nich gdzie poszedł 1 litr gęstwy i bardzo szybko ruszyły oraz siarki minimalnie dają. Generalnie każde pierwsze piwo na sucharach dostaje trochę po dupie za nie wystarczającą ich ilość, czasem wyjdzie dobrze, czasem nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ireneuszj69 Posted October 27, 2024 Share Posted October 27, 2024 Trochę za szybko dodałem gęstwę do zytniego portera 20.38 blg 10 litrów 17.6 stopnia . Jakieś efekty uboczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now