Jump to content

Komplikacje z chmieleniem na zimno


Recommended Posts

Witam

Zacząłem chmielić na zimno a tu niespodziewana wiadomość, że zakupione butelki dostarczone zostaną
3-4 dni później od planowanego terminu. Co oznacza chmielenie na zimno przez 7 dni, albo po 4 dniach (czyli jutro)
zlanie z filtrowaniem chmielin do pojemnika z kranikiem i w takiej postaci oczekiwanie kolejne 3-4 dni na butelki... .
Które rozwiązanie jest lepsze?. Obawiam się "trawy" w goryczce etc. . Piwo to AIPA, na zimno 3,5g chmielu/1l piwa.
Prawie w równych proporcjach: chinook, simcoe, cascade.
Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Jeśli masz butlę z co2 możesz zrobić "poduszkę" nad zlanym piwem i zostawić tak do momentu rozlewu. Rzecz jasna póki co bez dodawania surowca do refermentacji.

 

Link to comment
Share on other sites

Już postanowiłem, zleję piwo do drugiego pojemnika. Pierwotny plan był zlać piwo do fermentora z kranikiem, metodą z pończochą na końcu wężyka. W fermentorze miał być zamontowany dodatkowo metalowy filtr z oplotu, żeby przy nalewaniu do butelek zatrzymał pozostałe drobiny chmielu (pewnie to nadgorliwość z mojej strony). Czas na dostawę butelek 3 dni, ten czas moczenia metalowego oplotu w młodym piwie mnie niepokoji, pewne zakażenie, albo w smaku heavy metal ;)?. Być może pończocha plus reduktor osadu załatwi sprawę w tym wypadku?, tak na zdrowy rozsądek.
Dzięki za wszystkie posty.

Link to comment
Share on other sites

Ale ale po co? 7 dni to jeszcze nie jest długo i żadnej trawy nie powinno, być szczególnie, że wrzucasz tam 60 czy 70 gram. Jeśli jeszcze będziesz trzymał to w niższej temperaturze to wtedy wolniej zachodzą procesy. Nie ma sensu zlewać wcześniej, bo tylko utleniasz piwo i ryzykujesz zakażeniem. 

Link to comment
Share on other sites

19 minut temu, Juliusz napisał:

Ale ale po co? 7 dni to jeszcze nie jest długo i żadnej trawy nie powinno, być szczególnie, że wrzucasz tam 60 czy 70 gram. Jeśli jeszcze będziesz trzymał to w niższej temperaturze to wtedy wolniej zachodzą procesy. Nie ma sensu zlewać wcześniej, bo tylko utleniasz piwo i ryzykujesz zakażeniem. 

Przecież i tak będzie musiał zlewać przed butelkowaniem 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.