Skocz do zawartości

Pomysl na warke. Weryfikacja


Janciuncio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przyszedl czas zeby cos uwarzyc na t-58 i tu wymyslilem sobie ze dam

Pilznenski 3.5kg

Wiedenski 1kg

Pszenice 0.5kg

(Jakis karmel 150...????)

 

Zacieranie poza bialkowa chcialem 

Zrobic na wytrawno

62- 40-45 minut

72- 30 minut

Plus wygrzew...

 

Chmielenie 60 minut

40g marynka w 0m

30g lubelski w 30m

10-20g pulawski w 45m

Plus kandyzowane skorki z pomaranczy/kolendra/jakies przyprawy?

W ktorej minucie to dodac?

Cos na cicha?

 

I to pierwsza warka... na tych drozdzach chcialem Zrobic ze 3-4 wiec jestem otwarty na pomysly :)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, Janciuncio napisał:

Witam,

Przyszedl czas zeby cos uwarzyc na t-58 i tu wymyslilem sobie ze dam

Pilznenski 3.5kg

Wiedenski 1kg

Pszenice 0.5kg

(Jakis karmel 150...????)

 

Zacieranie poza bialkowa chcialem 

Zrobic na wytrawno

62- 40-45 minut

72- 30 minut

Plus wygrzew...

 

Chmielenie 60 minut

40g marynka w 0m

30g lubelski w 30m

10-20g pulawski w 45m

Plus kandyzowane skorki z pomaranczy/kolendra/jakies przyprawy?

W ktorej minucie to dodac?

Cos na cicha?

 

I to pierwsza warka... na tych drozdzach chcialem Zrobic ze 3-4 wiec jestem otwarty na pomysly :)

 

Możesz zrobić
ps a co to ma być za piwo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Janciuncio napisał:

Sam nie jestem pewien czy dobrze kombinuje.

Mi to wygląda na całkiem sensowne BPA o ile zetniesz marynkę przynajmniej o połowę i dopasujesz resztę chmielenia żeby nie wybiło poza 30-40 i zrezygnujesz ze skórek.

Ja bym dał ze 150 gram karmelu do zacierania (może Special B nawet) a do tego 20 g marynki na 60 i przesunął puławski i lublin na ostatnie 5-10 minut. AA założyłem odpowiednio 9, 6 i 3.

Wtedy lądujesz w górnej części widełek dla BPA.

edit: screen z Qbrew

BPA.png

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, zasada napisał:

Mi to wygląda na całkiem sensowne BPA o ile zetniesz marynkę przynajmniej o połowę i dopasujesz resztę chmielenia żeby nie wybiło poza 30-40 i zrezygnujesz ze skórek.

Ja bym dał ze 150 gram karmelu do zacierania (może Special B nawet) a do tego 20 g marynki na 60 i przesunął puławski i lublin na ostatnie 5-10 minut. AA założyłem odpowiednio 9, 6 i 3.

Wtedy lądujesz w górnej części widełek dla BPA.

edit: screen z Qbrew

BPA.png

 

Ladnie :)

I to puscic na tych t-58 zeby odzyskac charakter belga?

zazwyczaj z 5 kg slodu enzymatycznego uzyskuje 25 L (50 butelek) gotowego piwa.

Jesli tu ma byc z tego tylko 20 to moge zwiekszyc proporcje zeby wciaz zyskac 25?

 

Masz jakis pomysl na kolejne warki na tych drozdzach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, Robert87 napisał:

Chmiel puławski - jak to smakuje pachnie itp?
Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Sprawdź we właściwym wątku sąsiad, a szczególnie podklejonych plikach z gazety.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

45 minut temu, Janciuncio napisał:

Czy ten Qbrew jest na androidzie? Szukam w sklepie Google i muka.

Na androida masz np. "biermacht" - przyzwoita apka, spokojnie wyklikasz recepturę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, zasada napisał:

Sąsiad! Na forum jest.

Na andka polecam WORT - mały i sprawny.

 

Uwierz mi ze znalazlem i wiem, ze jest na forum. Sasiad :)

Generalnie wszystko jest juz na jakims forum a mimo wszystko drazymy tematy i szukamy nowych odpowiedzi-dzieki temu cos juz jest na forum. Docen to somsiad :)

 

Co do Twojego pomyslu na Belgian AIPA z tej gestwy to wymozgowalem przepis:

5.4 pale ale

0.3 karmel

0.18 monach 

0.18 wiedenski

0.18 pszenica

0.7 cukier kandyzowany 

0.6 flake (tu domyslam sie ze chodzi o jakies platki blyskawiczne Jeczmien? Pszenica?)

 

Chmielenie

Cascade/magnum (choc moze zmienic magnum na chinook?)

60m goryczka

30m/15m cascade

Na zimno cascade 3g/l 

 

Moje pytanie:

-jakby to zatrzec?

-nie za wysokie blg z tego wyjdzie?

-t-58 czy wb-06 mam obie gestwy.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Janciuncio napisał:

-t-58 czy wb-06 mam obie gestwy.

WB-06 to są drożdże weizenowe - BAIPA z tego nie wyjdzie. T-58 tylko.

Chmieliłbym bardziej na koniec (10 - 5 - 0 tj.flame out - whirlpool) i dużo (nie piszesz ile).

Jak zatrzeć? Ja szedłbym jednotemperaturowo 68-66.

Jakie BLG Ci wychodzi, bo nie podałeś. 16-17 myślę, że jest do przyjęcia, 18 już bym się obawiał.

 

A co do sunsiadowania, wiadomo jest to piaskownica, więc albo piszę żeby trochę pomóc albo nie dotykam klawiatury i kur@#$ w rękaw.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, zasada napisał:

WB-06 to są drożdże weizenowe - BAIPA z tego nie wyjdzie. T-58 tylko.

Chmieliłbym bardziej na koniec (10 - 5 - 0 tj.flame out - whirlpool) i dużo (nie piszesz ile).

 

Na goryczke 50g (zamienic magnum/magnata na chinook?l

Cascade po 20g przesune na koniec 15 oraz 10 bo chlodze od razu chlodnica.

 

Na 5kg slodu wychodzi mi 12-13 blg na 25l piwa-45-50 butelek 0.5.

 

Dziekuje za konsultacje bo pierwsze kroki sa raczej po omacku ale nie chce gotowych zestawow. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Janciuncio napisał:

Moje ulubione piwko to 20l warka z 4 kg pilsa chmielona 50g magnum na goryczke :) 

trochę jak w tym kabarecie, "ulubiony drink mojej żony to "miotacz pawia" spirytus i aromat do ciasta, i się sprawdziło, i się sprawdziło " :D

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.