zbylon Posted May 11, 2010 Share Posted May 11, 2010 Witam. W ostatnich dniach dostały się w moje ręce słody z Baltic Malt. Mam teraz sporo pilzneńskiego i karmelowego jasnego. Mam też resztkę marynki. Na dniach przyjedzie z Wrocławia słód Pale Ale. Czy jest sens z takiej mieszanki robić piwo miodowe ?? Jeśli tak to jakie drożdże do niego dobrać? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimmy_jb Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 (edited) Ja robiłem "miodowe ale" z zasypu: 3 kg pilzneński, 0,5 kg melanoidynowy, 0,25 kg Carapils i wyszło bardzo dobre. Fermentacja w wysokich temp. 22-25 st. C drożdżami Safale S-04. Na 20 litrów piwa dałem 250 g miodu lipowego i 370 g gryczanego. Przydałby się jeszcze chmiel aromatyczny dla skontrowania miodu. Pełnię smaku piwo osiągnęło po 6 miesięcznym leżakowaniu w temp. pokojowej. Ps. Sprawdź PW Edited May 12, 2010 by jimmy_jb Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimmy_jb Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 Zamiast słodu melanoidynowego możesz dłużej i intensywniej pogotować brzeczkę podczas chmielenia, co spowoduje lekką karmelizację i wyższy poziom melanoidyn w brzeczce. Jakby co to mogę Ci podrzucić w sobotę do Degustatorni chmiel aromatyczny Lubelski ale stawiasz piwko:-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbylon Posted May 18, 2010 Author Share Posted May 18, 2010 (edited) W końcu zrobiłem takie coś: 4kg Pale Ale 1kg Pilzneńskiego z Baltic Malt 300g karmelowego z Baltic malt 50g Marynki 1l miodu gryczanego Drożdże BrewFerm Top Zacieranie w 67°C przez 1h Potem w 72°C do próby jonowej Gotowanie 1.5h od razu dodając miód, po pół godzinie połowę marynki i po drugiej pół godzinie drugą połowę. Cały czas zbierałem piankę z wierzchu, żeby pyłek miodowy w brzeczce nie pływał. Pod koniec pianki były śladowe ilości. Gęstość brzeczki po schłodzeniu to około 13.5blg. Wyszło mi 24l brzeczki, ale pewnie po fermentacji będzie z litr mniej. Kolor ciemnego bursztynu. Drożdże dodałem rano przed pójściem do pracy i jak wróciłem do domu to fermentacja przebiegała pełną parą. Dzisiaj wciąż buzuje porządnie Ciekawi mnie efekt końcowy Edited May 18, 2010 by zbylon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted May 18, 2010 Share Posted May 18, 2010 Jak na ponad 5kg słodu i 1l miodu to coś słabiutko z wydajnością, 24l 13,5°Blg ? Powinno być według moich obliczeń ok 18°Blg . Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimmy_jb Posted May 18, 2010 Share Posted May 18, 2010 (edited) Teoretycznie to powinieneś dodać miód na ostatnie 5-10 min. gotowania ale może wypowie się ktoś bardziej doświadczony w miodowych bo ja na razie uwarzyłem tylko jedno i właśnie jestem w trakcie fermentacji drugiego. Edited May 18, 2010 by jimmy_jb Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbylon Posted May 18, 2010 Author Share Posted May 18, 2010 Po tym co Jejski powiedział zbadałem mój aerometr... Uszkodzony był. Papierek się przesunął. Najprawdopodobniej mogło być być ze 3 ballingi, może 3.5 więcej... Teraz już fermentuje ponad 30 godzin, więc nie ma sensu mierzyć... Link to comment Share on other sites More sharing options...
artom Posted November 22, 2011 Share Posted November 22, 2011 (edited) Witam Jako że sezon w pełni postanowiłem uwarzyć jako pierwsze miodowe- trochę za namową żony oczywiście. Co myślicie o takim zasypie: - Pilzneński CastleMalt - 2.7 kg - Monachijski 0.3 kg - Caraaroma - 0.15 kg - CaraPils 0.2 kg Zacieranie - 55 °C - 10 min - 65 °C - 40 min - 72 °C - 20 min Podgrzanie do 76 °C i filtracja. Planuję uzyskać około 17 litrów brzeczki ok 12 °Blg. Problem w tym, że nie wiem jakich użyć chmieli i w jakich ilościach żeby dobrze komponowały sie z miodem. Mam na składzie - Lubelski granulat - Marynke granulat - Premium granulat - Perle szyszki - Saaz granulat - Cascade szyszki - Spalt szyszki Poradzcie jakiego chmielu użyć i w jakich ilościach. Po tygodniu burzliwej mam zamiar zagotować wodę w ilości 5 litrów i dodać 760g miodu Gryczanego (na słoiku niby jest napisane że naturalny) oraz 270g miodu sztucznego i przelać na burzliwą drugi raz. Zapomniałem dodać- drożdże 2007 Pilsen Lager. Edited November 22, 2011 by artom Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiuzeb Posted November 22, 2011 Share Posted November 22, 2011 Jak dla mnie Perle ok 20g. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted November 22, 2011 Share Posted November 22, 2011 Saaz też będzie dobry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
artom Posted November 22, 2011 Share Posted November 22, 2011 A jak wygląda chmielenie piwa miodowego na goryczkę? Czy użyć jedynie chmielu aromatycznego i chmielić przez godzinę na goryczkę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafek00 Posted November 22, 2011 Share Posted November 22, 2011 (edited) Sprawdź czy ten sztuczny miód, który chcesz dodać jest bez konserwantów. Z tego co się orientuję drożdże tego nie lubią. Edited November 22, 2011 by Rafek00 Link to comment Share on other sites More sharing options...
artom Posted November 22, 2011 Share Posted November 22, 2011 To jest miód z Pudliszek- ma na etykiecie, że jest bez konserwantów. Skład: glukoza, fruktoza, sacharoza (max 5%), woda, aromat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
artom Posted November 24, 2011 Share Posted November 24, 2011 Co do chmielu to postanowiłem, że dam 20g Perle na 60 min i 10 g Saaz na 15 min. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now