Jump to content

Piwo miodowe ??


Recommended Posts

Witam.

W ostatnich dniach dostały się w moje ręce słody z Baltic Malt.

Mam teraz sporo pilzneńskiego i karmelowego jasnego. Mam też resztkę marynki. Na dniach przyjedzie z Wrocławia słód Pale Ale.

Czy jest sens z takiej mieszanki robić piwo miodowe ?? Jeśli tak to jakie drożdże do niego dobrać?

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Ja robiłem "miodowe ale" z zasypu: 3 kg pilzneński, 0,5 kg melanoidynowy, 0,25 kg Carapils i wyszło bardzo dobre. Fermentacja w wysokich temp. 22-25 st. C drożdżami Safale S-04. Na 20 litrów piwa dałem 250 g miodu lipowego i 370 g gryczanego. Przydałby się jeszcze chmiel aromatyczny dla skontrowania miodu. Pełnię smaku piwo osiągnęło po 6 miesięcznym leżakowaniu w temp. pokojowej.

Ps. Sprawdź PW

Edited by jimmy_jb
Link to comment
Share on other sites

Zamiast słodu melanoidynowego możesz dłużej i intensywniej pogotować brzeczkę podczas chmielenia, co spowoduje lekką karmelizację i wyższy poziom melanoidyn w brzeczce. Jakby co to mogę Ci podrzucić w sobotę do Degustatorni chmiel aromatyczny Lubelski ale stawiasz piwko:-)

Link to comment
Share on other sites

W końcu zrobiłem takie coś:

 

4kg Pale Ale

1kg Pilzneńskiego z Baltic Malt

300g karmelowego z Baltic malt

50g Marynki

1l miodu gryczanego

Drożdże BrewFerm Top

 

Zacieranie w 67°C przez 1h

Potem w 72°C do próby jonowej

 

Gotowanie 1.5h od razu dodając miód, po pół godzinie połowę marynki i po drugiej pół godzinie drugą połowę. Cały czas zbierałem piankę z wierzchu, żeby pyłek miodowy w brzeczce nie pływał. Pod koniec pianki były śladowe ilości.

Gęstość brzeczki po schłodzeniu to około 13.5blg. Wyszło mi 24l brzeczki, ale pewnie po fermentacji będzie z litr mniej.

Kolor ciemnego bursztynu.

Drożdże dodałem rano przed pójściem do pracy i jak wróciłem do domu to fermentacja przebiegała pełną parą. Dzisiaj wciąż buzuje porządnie :)

 

Ciekawi mnie efekt końcowy :)

Edited by zbylon
Link to comment
Share on other sites

Jak na ponad 5kg słodu i 1l miodu to coś słabiutko z wydajnością, 24l 13,5°Blg ? Powinno być według moich obliczeń ok 18°Blg .

Link to comment
Share on other sites

Teoretycznie to powinieneś dodać miód na ostatnie 5-10 min. gotowania ale może wypowie się ktoś bardziej doświadczony w miodowych bo ja na razie uwarzyłem tylko jedno i właśnie jestem w trakcie fermentacji drugiego.

Edited by jimmy_jb
Link to comment
Share on other sites

Po tym co Jejski powiedział zbadałem mój aerometr... Uszkodzony był. Papierek się przesunął. Najprawdopodobniej mogło być być ze 3 ballingi, może 3.5 więcej... Teraz już fermentuje ponad 30 godzin, więc nie ma sensu mierzyć...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Witam

Jako że sezon w pełni postanowiłem uwarzyć jako pierwsze miodowe- trochę za namową żony oczywiście. Co myślicie o takim zasypie:

 

- Pilzneński CastleMalt - 2.7 kg

- Monachijski 0.3 kg

- Caraaroma - 0.15 kg

- CaraPils 0.2 kg

 

Zacieranie

- 55 °C - 10 min

- 65 °C - 40 min

- 72 °C - 20 min

Podgrzanie do 76 °C i filtracja.

 

Planuję uzyskać około 17 litrów brzeczki ok 12 °Blg.

 

Problem w tym, że nie wiem jakich użyć chmieli i w jakich ilościach żeby dobrze komponowały sie z miodem. Mam na składzie

- Lubelski granulat

- Marynke granulat

- Premium granulat

- Perle szyszki

- Saaz granulat

- Cascade szyszki

- Spalt szyszki

 

Poradzcie jakiego chmielu użyć i w jakich ilościach.

 

Po tygodniu burzliwej mam zamiar zagotować wodę w ilości 5 litrów i dodać 760g miodu Gryczanego (na słoiku niby jest napisane że naturalny)

oraz 270g miodu sztucznego i przelać na burzliwą drugi raz.

 

Zapomniałem dodać- drożdże 2007 Pilsen Lager.

Edited by artom
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.