pt123 Posted December 16, 2018 Share Posted December 16, 2018 WItajcie, pytanie jest w zasadzie typu "Ostry dyżur", ale ponieważ dotyczy cydru nie chciałem zaśmiecać tamtego wątku. 18 listopada nastawiłem cydr z jabłek tłoczonych. BLG początkowe 12, fermentacja w pomieszczeniu z temp. 17 st. Drożdże do cydru. Cydr bardzo i długo fermentował. Mniej więcej tydzień bulkanie ustało i pobrałem próbkę : 0 BLG - był trochę nieprzyjemny zapach o który już pytałem. Dwa dni temu przeniosłem fermentor do kuchni gdzie jest 20 st i miałem zamiar dzisiaj rano butelkować. Ale wczoraj bulkanie wznowiło się - bardzo powolne, ale jest. Znowu pobrałem próbkę 0 BLG (dwa balingomierze biowinu, sprawdzone w wodzie). Zapach już jest lepszy i czuć gaz w próbce. Co robić? butelkować? Mam zamiar dodać trochę cukru i ksylitol do refermentacji. Czy raczej poczekać jeszcze trzymając cydr w tych 20 st, aż przestanie bulkać ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Pawlicki Posted December 16, 2018 Share Posted December 16, 2018 Podniosłeś temperaturę, więc rozpiszczalność gazów w cieczy zmalała i wybulkuje to, co się uwalnia.Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted December 16, 2018 Share Posted December 16, 2018 Butelkuj. Jak za kwaśne dodaj ksylitolu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
drakon Posted December 16, 2018 Share Posted December 16, 2018 Podpisuje się pod tym co napisali poprzednicy. Po podniesieniu temperatury gaz zaczął się ulatniać, stąd bulkanie. Ja bym butelkował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pt123 Posted December 16, 2018 Author Share Posted December 16, 2018 Dzięki wszystkim. Butelkuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts