Fexor Posted December 21, 2018 Share Posted December 21, 2018 Cześć, Jako że od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem większego gara i warzeniem jednorazowo 40-50 litrów piwa chciałem was zapytać co zakupić jako naczynie w którym należałoby prowadzić wysładzanie. Obecnie używam wiadra 33l jednak przy większej ilości zacieru będzie to niemożliwe (no chyba że rozłożenie na 2 wiadra). Czy macie jakieś propozycje odnośnie sprzętu? Większe wiadro z tworzywa, jakiś garnek, lodówka turystyczna (widziałem że sporo osób takich używa) a może jeszcze coś innego? Niekoniecznie musi to być najtańsza opcja - co waszym zdaniem sprawuje się najlepiej i czego wy używacie? Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted December 21, 2018 Share Posted December 21, 2018 Przełomem w moim piwowarstwie była lodówka turystyczna 35L z filtratorem rurkowym standardowe warki 20-23L bez problemu w niej zacierałem, zamieszałem i zacierałem 60-70min i od razu wysładzałem, zero zabawy z przenoszeniem i czekaniem aż w innym naczyniu młóto się ułoży. Może to będzie trop. Fexor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted December 21, 2018 Share Posted December 21, 2018 To ja polecam keg 50l z fałszywym dnem i grzałkami od Sprawka + mieszadło jak lubisz uczestniczyć przy zacieraniu i warzeniu bardziej niż na automatach to to jest najlepsze rozwiązanie MOIM ZDANIEM:) Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka sikora_7 and Fexor 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
l3onsjo Posted December 21, 2018 Share Posted December 21, 2018 Lodówka jest ekonomiczniejsza. Ja mam 2 lodówki 35 l i 52 l, zacieram w nich max 10 kg i 15 kg. Jak dla mnie wystarczający sprzęt, jestem zadowolony. Fexor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted December 21, 2018 Share Posted December 21, 2018 Ja tylko dodam, że też ostatnio coraz częściej robię warki 40-45l i wysładzam nadal w wiadrze 33l. Są to warki do 12blg max. Max 9,5 kg słodu + ok 25-27l wody i idzie dobrze. A piwa typu AIPA, Porter, RIS, Koźlak itp i tak warzę w objętości 20-25l, bo są mniej chodliwe piwa. Więc jeśli masz podobną sytuację to może zmiana sprzętu nie będzie konieczna. Choć trzeba przyznać, że mimo, iż idzie dobrze to jest to trochę ograniczające, bo zacier musi być nieco gęstszy niż bym robił normalnie. Fexor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fexor Posted December 21, 2018 Author Share Posted December 21, 2018 A taką lodówkę to polecacie jakąś konkretną? Na co zwrócić szczególną uwagę jak bym zaczął szukać? I czy trzeba coś przerabiać przy tym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
l3onsjo Posted December 22, 2018 Share Posted December 22, 2018 Jest cały temat o niej na forum. Wystarczy wyciąć otwór na kranik i dokręcić wężyk lub rurkę. Ja mam najtańszą z alledrogo 35l o większą ciężko. Fexor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted December 22, 2018 Share Posted December 22, 2018 ja mam dokładnie taką lodówkę 35L curver. Rzuć okiem u Mnie jeszcze jedna rzecz, pod dno lodówki najlepiej podłożyć np.styropian żeby ciepło nie uciekało spodem, wcześniej lodówke wygrzewałem ok 2lwrzątku, prze 60min spadek temp o 1°C. Fexor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fexor Posted December 22, 2018 Author Share Posted December 22, 2018 W sumie całkiem niezłe rozwiązanie. Ta lodówka rzeczywiście mieści 35 litrów jak piszą? Taka lodówka ułatwia zacieranie i izoluje podczas wysładzania jednak w dalszym ciągu nie rozwiąże to problemu robienia większych, 40 litrowych warek (Bo jeżeli mieści tylko 35 litrów zacieru to nie zmieszczę całości dla trochę mocniejszego piwa). Ewentualnie można robić słabsze piwa ale takie 16-18 BLG będzie problem chyba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
l3onsjo Posted December 22, 2018 Share Posted December 22, 2018 (edited) Zawsze można kupić dwie lodówki, ewentualnie poratować się ekstraktem. Jeszcze inaczej: kiedyś zacierałem w lodówce i w garze, po wysłodzeniu z lodówki czyściłem ją i przenosiłem zacier z gara ...2 wysładzanie ... i do warzenia. Trochę roboty było. edit Masz też obecny system możesz połączyć. Edited December 22, 2018 by l3onsjo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted December 22, 2018 Share Posted December 22, 2018 Lodówkę 52 znajdziesz u chińczyka. Po mojemu taniej i łatwiej 2 po 26. Ja zamiast bawić się w kranik zacieram w worku do biab w lodówce. Ale też max 13blg, większe na coobrze i 2gim kotle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fexor Posted December 23, 2018 Author Share Posted December 23, 2018 W takim razie jak się będę decydował na większy gar w przyszłości to pomyślę o 2 lodówkach. Dzięki za porady Link to comment Share on other sites More sharing options...
c64club Posted December 23, 2018 Share Posted December 23, 2018 Jakby ktoś potrzebował, to został mi jeszcze jeden zestaw filtrator z oplotu + osadzenie, dla ścianek 0-36 mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now