Jump to content

Proszę o uwagi do pierwszej warki

Recommended Posts

To mój pierwszy post na forum, tak więc chciałbym z tego miejsca pozdrowić wszystkich piwowarów :D

Przechodząc do sedna sprawy: moje pierwsze piwo było oparte na brewkicie Coopers Lager. Żeby uzyskać lepszy efekt zdecydowałem się na dokupienie niechmielonego ekstraktu słodowego Muntons Light. Oba rozrobiłem z ok. 2,5 litra wody i po podgrzaniu i wymieszaniu wlałem do fermentatora. Następnie uzupełniłem wodą do ok. 23 litrów i odstawiłem do ostudzenia. Gdy temperatura spadła do ok. 20 stopni wsypałem drożdże takie, jakie były dołączone do Coopers'a. Następnie trzymałem zbiornik przez czas fermentacji burzliwej w temperaturze 24 stopni. Po tygodniu rozlałem piwo do butelek dodając do każdego średnią miarkę niechmielonego pilzneńskiego, jasnego ekstraktu słodowego w proszku. Piwo leżakowało w piwnicy w temp. ok 18 stopni przez min. 1,5 miesiąca. Wyszło lekko zmętniałe, słabo pieniące (lub wcale, w zależności od butelki) z posmakiem, który określiłbym jako drożdżowy. Znajomym, którzy lubią piwo pszeniczne nawet smakowało, ja jednak nie byłem zadowolony. Przechodząc do konkretów: chciałbym, żeby ktoś doświadczony ocenił dobór składników i procedurę, zasugerował mi zmiany prowadzące do otrzymania piwa jak najbardziej zbliżonego do smaku dobrego pils'a (póki co bez zacierania). Jeśli ktoś jest z Lublina, to punktem odniesienia jest dla mnie właśnie pils warzony w browarze Grodzka 15 - uważam go za wyborny i chciałbym osiągnąć podobny efekt w przyszłości. Jeszcze raz pozdrawiam i mam nadzieję, że ktoś przegryzie się przez mój obszerny post :lol:

ogólnie temperatura fermentacji była jak na mnie ciut za wysoka. Lepsza by była w okolicach 20-21 stopni. Na zmętnienie i zapach drożdżowy wpłynęłoby pewnie zrobienie cichej fermentacji. Jeśli chcesz uzyskać jednolite nagazowanie w butelkach, lepiej obciągnąć po fermentacji do drugiego baniaka i dodać surowiec do refermentacji rozpuszczony w wodzie, przegotowany i ochłodzony.

Przepraszam, że tylko się podczepiam pod twój wątek :D :

Jako pierwsze piwko przygotowałem India Pale Ale z brewkita... teraz wiem, że to był błąd. Piwo z puchy nie daje absolutnie żadnej satysfakcji ( przynajmniej u mnie ). Bo moim pierwszym brewkicie jestem trochę zawiedziony. Jeśli nie masz jeszcze warunków na zacieranie ( tak jak ja ), to polecam zestawy surowców na bazie ekstraktów. Popełniłem jedno pszeniczne z ekstraktów i jestem o wiele szczęśliwszy. Piwko pięknie pachnie, w buteleczkach leży i aż mnie kusi by otworzyć i nie dotrzymać terminu leżakowania :)

Ja się jeszcze na tym nie znam, ale według mnie zrobiłeś wszystko ok ( oprócz temperatury). Nie zniechęcaj się :) Pierwsze koty za płoty i tyle.

:lol:

Z brewkita słabe wychodzi. Najlepszą i długofalową metodą jest zacieranie ze słodów. A dodatkowo mogę powiedzieć że pszeniczne szybciej "dochodzi" do siebie a tym samym degustacji :lol:

Tu macie poradnik dla początkujących jak zacierać formatPDF

http://www.plikos.pl/15bp/poradnik.pdf.html

Edited by fabians

Podstawowy niemożliwy do ominięcia warunek zrobienia pilsa, to zapewnienie temperatury poniżej 15 stopni i drożdże dolnej fermentacji - po spełnieniu tego warunku możmy dopiero myśleć o innych rzeczach. Lagery z puchy, poza nazwą nie mają nic wspólnego z piwami dolnej fermentacji, dołączone do nich drożdże są górnej fermentacji. Tak jak podał wsaczuk, dla górnej fermentacji dobra temperatura jest ok.20 stopni, nie chodzi tu o to, że drożdże nie wytrzymają wyższych temperatur (przeżyją nieraz i 30 stopni), ale w wyższych temperaturach jakość fermentacji jest marna, powstają szkodliwe związki, nieraz fermentacja nie dobiega do końca.

• 2 weeks later...

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Podsumowując: aby otrzymać pils'a powinienem przeprowadzać fermentację w temperaturach w okolicach 12 stopni i użyć drożdży dolnej fermentacji. Czy ktoś ma jakiś pomysł, w jaki sposób chłodzić fermentator przez tak długi czas? W domu nigdy nie osiągnę takich temperatur, w piwnicy też nie ma szans - min 19 stopni jak sprawdziłem (poza tym nie mam tam miejsca specjalnie). Będę jeszcze szukał porad na forum dotyczących chłodzenia/przechowywania, a tymczasem spróbuje czegoś bardziej osiągalnego temperaturowo z ekstraktów tak, jak radził kapi. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Ja też się podczepię przy okazji :D

Nie mam jeszcze skompletowanego sprzętu do zacierania i postanowiłem uwarzyć następną warkę z ekstraktów, http://www.homebrewing.pl/piwo-bursztynowe-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-p-158.html moje pytanie dotyczy drożdży dołączonych do zestawu czy będą one dobre czy radzilibyście coś innego?

Możesz warzyć na tych drożdżach. To nie są jakieś tanie podróbki tylko dobre drożdże ;)

Czy ktoś ma jakiś pomysł, w jaki sposób chłodzić fermentator przez tak długi czas?

Są różne sposoby. Ja mam zrobione pudło ze styropianu i chłodzę zamrożonymi butelkami PET z wodą. Udało mi się tym sposobem uzyskać 4 °C. Na forum są też opisane inne metody.

W domu nigdy nie osiągnę takich temperatur, w piwnicy też nie ma szans - min 19 stopni jak sprawdziłem (poza tym nie mam tam miejsca specjalnie). Będę jeszcze szukał porad na forum dotyczących chłodzenia/przechowywania, a tymczasem spróbuje czegoś bardziej osiągalnego temperaturowo z ekstraktów tak, jak radził kapi. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

A może nie rób typowego pilsa, tylko piwa jasne górnej fermentacji. Ja zimą mam warunki na pilsa, ale tylko jednego zrobiłem, a podczas najbliższej zimy nie wiem, czy znowu do tego usiądę. Nie pomijaj fermentacji cichej i daj piwu poleżeć w butelkach aż osad drożdżowy mocno się zbije na dnie.