Jump to content

wykorzystanie gęstwy


Recommended Posts

właśnie warzę p. bałtyckiego (22blg) zamierzam wykorzystać gęstwę po p gryczanym (15blg). 

 

czy jak zleje gryczanego na cichą i od razu do wiadra z gęstwą w którym był gryczany wleje schłodzoną brzeczkę bałtyckiego będzie ok? nie zakażę w ten sposób że wleje do wiadra w ktorym przed chwila gryczany stal na burzliwej? 

Link to comment
Share on other sites

Lej. Jeśli gryczane nie jest zakażone oczywiście. Być może będzie lekki overpitching ale z drugiej strony do bałtyckiego będziesz potrzebował sporo tej gęstwy. Kontroluj temp. fermentacji aby nie skoczyła zbytnio na początku. 

Link to comment
Share on other sites

16 minut temu, Jancewicz napisał:

Jeśli gryczane nie jest zakażone oczywiście.

pachnie i samkuje ok ;) 

 

17 minut temu, Jancewicz napisał:

Kontroluj temp. fermentacji aby nie skoczyła zbytnio na początku. 

rozumiem że 9-12 będzie wporządku? :) oczywiścię dolniaki, w34

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, daniello256 napisał:

rozumiem że 9-12 będzie wporządku?

Lodówka ze sterownikiem? Chodzi mi o to, że przy ewentualnym overpitchingu temp. może na początku zbytnio pójść w górę. A potem opaść czego drożdże również nie lubią 

Link to comment
Share on other sites

Zastanów się nad zadaniem mniejszej ilości. Zamiast zalewać fermentor z gęstwą, świeżą brzeczką, przełóż kilka łyżek gęstwy bezpośrednio z fermentora do fermentora. Pracy nie wiele więcej, a bardziej kontrolowane warunki. Przy takiej ilości drożdży jaką chcesz zadać, fermentacja rusza bardzo szybko i mocno, co nie jest zalecane.  Tak jak pisze Jencewicz, fermentując w lodówce, kontroler nie pozwoli na podniesienie temperatury, a w piwnicy ta temperatura najprawdopodobniej na początku podskoczy a potem opadnie, a za tym drożdże nie przepadają. Dobrze jest utrzymać tendencję wzrostową. Jak zdecydujesz się użyć całej gęstwy postaraj się schłodzić brzeczkę wyraźnie niżej nich oczekiwana temperatura fermentacji, żeby zminimalizować skok temperatury.

Link to comment
Share on other sites

@daniello256 kup sobie największą strzykawkę, zabełtaj lekko fermentorem po gryczanym tak żeby gęstwa była luźniejsza i za pomocą strzykawki dodaj odpowiednią ilość gęstwy, wiele razy tak robiłem i nigdy nie miałem problemu

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, DonBeer napisał:

@daniello256 kup sobie największą strzykawkę, zabełtaj lekko fermentorem po gryczanym tak żeby gęstwa była luźniejsza i za pomocą strzykawki dodaj odpowiednią ilość

Pytaj o strzykawkę 100-120ml z końcówką do cewników a nie do igieł, przez lauer-lock się umęczysz

Link to comment
Share on other sites

Nie mam dużego doświadczenia z porterami. Jeśli chodzi o dolniaki, zawsze twierdzę, że lepiej drożdży za dużo, niż za mało. Ja bym całą gęstwę wykorzystał. Zastanawiam się tylko, czy nie warto by jej przemyć, żeby pozbyć się części gryczanych posmaków

Link to comment
Share on other sites

20 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Ja bym całą gęstwę wykorzystał. Zastanawiam się tylko, czy nie warto by jej przemyć, żeby pozbyć się części gryczanych posmaków

 

poszła cała ;) nic nie przemywałem poprostu wlałem schłodzoną brzeczkę na gęstwę :) gryczane posmaki, jeśli wgl by wystąpiły mogą być w sumie nawet ciekawe, w teorii ten słód daje posmak miodu gryczanego i melasy- zobaczymy jak będzie w rzeczywistości :) gęstwa przepięknie pachniała taką mocną gorzką czekoladą ciekawe czy to się przełoży na smak i aromaty piwa - jeśli tak to w połączaniu ze śliwkami macerowanymi w rumie może być ciekawie :) eksperymentalnie śliwki pójdą do połowy piwka a druga połowa zostaje bez zmian.
wystartowało świetnie - po ok 6-7 godzinach już pięknie bulkało ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.