Verditius Posted December 31, 2018 Share Posted December 31, 2018 Cześć, jestem pewny, że podobny temat pojawił się gdzieś w piaskownicy, ale szczerze mówiąc, nie jestem w staniu przeszukać 450 stron postów, w których występuje słowo "temperatura". Proszę zatem o wyrozumiałość. Uwarzyłem w listopadzie (25.11) dry stouta z wykorzystaniem zestawu od Browamatora (jest to moja 4 warka). Proces od zacierania po cichą fermentację przebiegał wzorowo. Jedyną zmianą w stosunku do zaleceń jaką wprowadziłem była ilość cukru do refermentacji. Instrukcja zaleca 130g (sic!) gramów cukru na 20 litrów piwa, co wydawało mi się ilością stanowczo za dużą biorąc pod uwagę raczej niskie wysycenie porządane w stoutach. Do IPA dodałem 90g i wyszła super. Podobnie do Belgian Ale, mojej 3 warki. Obliczenia przeprowadziłem przy pomocy: https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/ i dodałem nieco poniżej 60g na 17 litrów. Piwo po zabutelkowaniu 15 grudnia wstawiłem do piwnicy, przy czym jedną butelkę zostawiłem kontrolnie w mieszkaniu i wyjechałem na święta na 2 tygodnie. Wczoraj t.j. 30 grudnia otwarłem butelkę z piwnicy refermentującą w temperaturze 14-15°C (miałem nadzieję, że będzie około 17°C) i odkryłem, że fermentacja nie przebiegła prawie w ogóle (Blg przed zabutelkowaniem stabilne 4 i nie drgnęło przez 2 tygodnie). Piwo jest płaskie, z pozostającą słodyczą od dodanego cukru. Butelka z mieszkania była przez 2 tygodnie w temperaturze około 18-19°C, piwo jest pięknie nagazowane (Blg 3) i ogólnie jest bardzo smaczne. Użyte drożdże US-04 powinny według opisu Fermentisa pracować od 12°C a optymalnie od 15°C. Powinienem wstawić refermentujące piwo po tych 2 tygodniach do mieszkania, nagazować i znieść z powrotem do piwnicy na leżakowanie czy zostawić je w piwnicy i liczyć na to, że dojdzie? Możliwe jest, że drożdże nie zapracują po podniesieniu temperatury? Da się to piwo uratować? Pozdrawiam, Piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted December 31, 2018 Share Posted December 31, 2018 Jeśli dobrze rozmieszałeś cukier to będzie Ok. 14-15 stopni to nie jest jakoś specjalnie niska temperatura, więc powinno bez problemu się nagazować. Z tym że potrwa to wyraźnie dłużej niż w pokojowej. Jeśli ci się nie spieszy zostaw tak jak jest i cieprpliwie czekaj, a jeśli chcesz przyspieszyć to możesz przenieść do cieplejszego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted December 31, 2018 Share Posted December 31, 2018 Piwko przenieś do ciepłego pomieszczeniaWysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted December 31, 2018 Share Posted December 31, 2018 Przenieś na tydzień do ciepłego , a potem wstaw do piwnicy . Jeśli pozostawisz tam w 14 st C to też się nagazuje tylko trochę wolniej . Drożdże napewno ruszą .? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Major_07 Posted December 31, 2018 Share Posted December 31, 2018 Pierwsze po wpisaniu w google Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted December 31, 2018 Share Posted December 31, 2018 Tylko nie zawsze wiesz co dokładnie wpisać w Google żeby znaleźć to co chcesz... Kolega z elektrody? Robert87 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasek Posted December 31, 2018 Share Posted December 31, 2018 7 godzin temu, Verditius napisał: że fermentacja nie przebiegła prawie w ogóle (Blg przed zabutelkowaniem stabilne 4 i nie drgnęło przez 2 tygodnie). Piwo jest płaskie, z pozostającą słodyczą od dodanego cukru. Butelka z mieszkania była przez 2 tygodnie w temperaturze około 18-19°C, piwo jest pięknie nagazowane (Blg 3) Az sie dziwie ze nikt na to nie zwrocil uwagi. Zabutelkowales niedofermentowane piwo. Ilosc cukru ktora dodales dala by okolo 0,35blg tobie drozdze zjadly 1 blg, czyli odpowiednik 10 gram na litr czyli bardzo mocnego nagazowania 3,5vol. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted December 31, 2018 Share Posted December 31, 2018 Alkohol i CO2 mogły zaburzyć pomiar.Poza tym pisał, że przez 2 tygodnie blg nie spadało. Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Major_07 Posted January 1, 2019 Share Posted January 1, 2019 14 godzin temu, Fradio napisał: Tylko nie zawsze wiesz co dokładnie wpisać w Google żeby znaleźć to co chcesz... Kolega z elektrody? Wpisujesz to czego szukasz,zawsze tak robie,szybciej niz szukanie po forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
Verditius Posted January 1, 2019 Author Share Posted January 1, 2019 Dzięki za bardzo szybkie odpowiedzi! Nie spieszy mi się zupełnie, piwo może stać dowolnie długo. Postanowiłem wczoraj rozdzielić butelki. Niewielką część zostawiłem w piwnicy na dłużej a resztę wstawiłem do mieszkania na tydzień. Zobaczymy jakie będą efekty tego eksperymentu. @Lasek faktycznie 4 blg mnie lekko zaniepokoiły po tygodniu cichej, ale bardzo podobne było po burzliwej (Wszystkie pomiary staram się wykonywać balingometrem w tej samej, zalecanej temperaturze). Założyłem, że już bardziej nie zejdzie i wpakowałem wszystko w butelki. No nic, teraz już jest po zawodach i pozostaje tylko czekać na efekty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted January 1, 2019 Share Posted January 1, 2019 Końcowe 4 blg przy s-04 to raczej normalny wynik. One nie odfermentowyją zbyt mocno. Ile i w jakiej temperaturze trzymałeś na burzliwej? Swoja drogą jeśli nie zbierasz gęstwy nie ma większego sensu przelewać dry stouta na cichą. Przynajmniej moim zdaniem nic nie zyskujesz a zawsze lepiej potrzymać kilka dni dłużej na drożdżach, niż za szybko przelać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Verditius Posted January 3, 2019 Author Share Posted January 3, 2019 Burzliwa trwała 8 dni w około 20°C, cicha 13 dni w bardzo podobnej temperaturze. Nie zbieram gęstwy, choć jak piwo wyjdzie i zasmakuje, to ponowię warkę i zbiorę gęstwę może na RISa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now