Jump to content

Pierwszy pils - długa burzliwa


eMMM

Recommended Posts

Cześć!

Na początku grudnia stwierdziłem, że to dobry moment na pierwszego pilsa.
W piwnicy temperatura 11-13 stopni, więc akurat.
8 grudnia uwarzyłem 20 litrów pilsa i zadałem uwodnione wcześniej drożdże W-34/70.
Na następny dzień ruszyła fermentacja, spokojnie bulkało aż do 30 grudnia, a więc 3 tygodnie.
Wczoraj zajrzałem znów i dalej drożdże pływają po powierzchni (tak jak na zdjęciu), a BLG zmierzyłem i wyszło 4.

BLG początkowe wynosiło 11.
 

Czy tak długi czas fermentacji  i małe odfermentowanie to coś czym powinienem się martwić?
Zlewać już piwo na cichą mimo unoszących się drożdży czy czekać dalej?
 

IMG_20181230_182141.jpg

Edited by eMMM
dodanie zdjęcia
Link to comment
Share on other sites

Pomiar bez korekty, bo pobrałem próbkę zaniosłem do pokoju gdzie jest 20 stopni i wtedy zmierzyłem. Mam nadzieję, że to nie błąd :)

 

Zacieranie: 
20 min 62 stopni

40 min 72 stopni

Mash out

 

Edytowałem pierwszy post i powinno być już zdjęcie. 

Link to comment
Share on other sites

Normalne. Zlałbym na lagerowanie, może podczas owego się delikatnie napowietrzy i jeszcze z 0,5-1bx spadnie. Jeśli nie to i tak butelki. A gęstwa gotowa na coś mocniejszego :D

Link to comment
Share on other sites

Jak najbardziej mierzenie w 20 stopniach jest poprawne.

Chodzilo bardziej o to czy mierzyles refraktometrem bo jesli tak to wtedy trzeba przeliczyc koncowe blg za pomoca kalkulatora bo alkohol zaburza odczyt.

Jesli mierzyles refraktometrem i nie obliczyles korekty a pokazal 4 blg to tez sie zgadza.

3 tygodnie burzliwej jest wystarczajace.

Na zdjeciu wszystko wyglada dobrze.

Zlej na przerwe diacytelowa tj. ok. 20 stopni na  tydzien a nastepnie lagerowanie przynajmniej z 2-3 tygodnie na balkonie przy obecnych temperaturach, a nastepnie  butelki ;)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Po pierwsze, 11-13 stopni temperatury otoczenia to przynajmniej ze 3 stopnie za dużo na fermentacje lagera. 

 

Po drugie, jedna paczka W-34/70 to a połowę za mało na fermentację lagera o takim balingu, z czego zapewne wynika niedofermentowanie (chyba, że dałeś dwie?).

 

Po trzecie, generalnie fermentacja lagerów o takim ballingu w większości przypadków jest po 3 tygodniach skończona, ale spotykałem się z sytuacjami, gdzie trwała 4-5 tygodni, co jest tym bardziej prawdopodobne, jeśli zadałeś tylko jedną paczkę drożdży. 

 

Na Twoim miejscu przeniósłbym do cieplejszego miejsca a cichą już sobie odpuścił. 

Edited by Oskaliber
Link to comment
Share on other sites

Jak najbardziej 11-13 stopni jest nieco za duzo jak na lagera, ale raczej nie jest przyczyna slabego odfermentowania bo drozdzaki mialy w tej temperaturze zdecydowanie raj :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.